1821 Digital Gallery
Η Αριστερή Πλατφόρμα φλερτάρει με Κίνα, Ρωσία, Ιράν

Η Αριστερή Πλατφόρμα φλερτάρει με Κίνα, Ρωσία, Ιράν

και...δελτίο στα τρόφιμα

Σε τροχιά εξόδου από το ευρώ κινείται πλέον η Αριστερή Πλατφόρμα, που εκτιμά πως οι τελευταίες εξελίξεις δικαιώνουν τις εκτιμήσεις της για το πού το πάνε οι δανειστές και την ανάγκη να μην «υποταχτεί» η κυβέρνηση, υπογράφοντας μία συμβιβαστική συμφωνία.

Οι επικεφαλής της Πλατφόρμας επικαλούνται μάλιστα τις τελευταίες μετρήσεις της εταιρείας GPO για να δείξουν πως οι θέσεις τους βρίσκουν απήχηση στην κοινή γνώμη. Σύμφωνα με την έρευνα, το 34,5% των ερωτηθέντων επιλέγουν διακοπή πληρωμών και έξοδο από το ευρώ – ποσοστό αυξημένο το τελευταίο διάστημα. Ακόμα πιο ικανοποιημένοι δηλώνουν οι της Πλατφόρμας από τα ποσοστά εντός των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, όπου το αντίστοιχο ποσοστό σκαρφαλώνει στο 45,6% «στοιχείο που καταδεικνύει την άνοδο του ριζοσπαστισμού, ιδιαίτερα μέσα στον κόσμο της Αριστεράς και σε πείσμα τόσο της αδιαλλαξίας των δανειστών όσο και της προπαγάνδας του μιντιακού κατεστημένου» όπως αναφέρει η φιλική προς τον Παν. Λαφαζάνη ιστοσελίδα Iskra.

Οι εξελίξεις αυτές, σε συνδυασμό με την κλιμακούμενη ένταση ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τους ηγέτες της Ε.Ε., τροφοδοτούν ακόμα και ακραίες απόψεις για ρήξη εδώ και τώρα, όπως αυτές διατυπώθηκαν το βράδυ της Τρίτης στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Η κλιμάκωση των αντιδράσεων της Αριστερής Πλατφόρμας συνοδεύεται και από ακτιβισμούς, όπως η κατάληψη των γραφείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη συνδικαλιστική παράταξη ΜΕΤΑ, που πρόσκειται στην Αριστερή Πλατφόρμα ή τις προτροπές του αναπληρωτή υπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημ. Στρατούλη υπέρ της κινητοποίησης στο Σύνταγμα έναντι των δανειστών.

Ωστόσο, αυτό που προκαλεί αίσθηση είναι η διατύπωση των στελεχών της Πλατφόρμας ότι υπάρχει εναλλακτικός δρόμος για τη χώρα, εάν εξέλθει της ευρωζώνης. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Λαπαβίτσας έκανε σήμερα πολλά βήματα πιο πέρα, διατυπώνοντας πρωτόγνωρες ακόμα και για τη φρασεολογία της Πλατφόρμας προτάσεις. Παραθέτουμε ορισμένες από αυτές, με προεξάρχουσα την ιδιότυπη άποψη περί επιβολής δελτίου στα τρόφιμα.

Σχετικα
Μητσοτάκης σε βουλευτές της ΝΔ: Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει την πόλωση
Μητσοτάκης σε βουλευτές της ΝΔ: Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει την πόλωση

Σε σχετική ερώτηση, απάντησε, «Ναι, μιλάμε για μία διαδικασία με δελτίο. Αφήστε με να σας πω μερικά πράγματα. Η Ελλάδα είναι στη μέση μίας ανθρωπιστικής κρίσης. Υπάρχει ήδη δελτίο στη χώρα, μόνο που περνάει μέσα από το πορτοφόλι. Μεγάλα τμήματα του πληθυσμού δεν έχουν αρκετά χρήματα για να φάνε, υπάρχουν εκείνοι που στηρίζονται σε φυλλάδια και στα λεγόμενα κοινωνικά παντoπωλεία, με άλλα λόγια μέρη όπου τα τρόφιμα είναι διαθέσιμα σε χαμηλές τιμές και ούτω καθεξής. Ναι, αυτά είναι μηχανισμοί με δελτία, που υπάρχουν ήδη».

Σε ό,τι αφορά σε φάρμακα, καύσιμα και γενικά εισαγόμενα βασικά είδη, ο κ. Λαπαβίτσας υποστήριξε πως «Το επόμενο δύσκολο και άβολο πράγμα είναι να αντιμετωπίσουμε συγκεκριμένες αγορές και τον αντίκτυπο της εξόδου σε αυτές. Υπάρχουν τρία κλειδιά: ενέργεια, το οποίο ουσιαστικά σημαίνει πετρέλαιο, τρόφιμα και φάρμακα. Θα πρέπει να συνεργαστούμε με άλλες δυνάμεις και να φτιάξουμε νέες συμμαχίες. Η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν είναι χώρες που θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν. Είναι κρίσιμες αυτές οι συμμαχίες. Και υπάρχει λόγος να περιμένουμε καλές απαντήσεις από αυτές τις δυνάμεις». Όλα αυτά, με την προσθήκη ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να επιβάλει έλεγχο στην κίνηση κεφαλαίων, όπως έγινε στην Κύπρο. Μάλιστα, ο κ. Λαπαβίτσας πιστεύει ότι όλα αυτά μπορούν να γίνουν εκτός ευρωζώνης και εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η προοπτική μη επίτευξης συμφωνίας συνεπώς αποτελεί σημείο καμπής για την «έφοδο» της Αριστερής Πλατφόρμας εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως σε περίπτωση συμφωνίας, μαθαίνουμε ότι οι απόψεις για την υπερψήφισή της στη Βουλή ή μη, διίστανται. Κάποιοι πιστεύουν ότι θα πρέπει οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ανήκουν στην Αριστερή Πλατφόρμα να την καταψηφίσουν, άλλοι όμως θεωρούν ότι αν η συμφωνία έρθει για συζήτηση στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και μειοψηφίσουν, θα πρέπει να σεβαστούν και στη Βουλή την πλειοψηφία, γιατί «δεν πρέπει η Πλατφόρμα να είναι αυτή που θα ρίξει μία αριστερή κυβέρνηση» όπως μας είπε πρωτοκλασάτο στέλεχος της ιδιότυπης αυτής «κυβερνητικής αντιπολίτευσης».

 

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5