TV & Media

Βρετανία: Προς ιδιωτικοποίηση το κρατικό Channel 4

To σχέδιο της κυβέρνησης Τζόνσον έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κανάλι 4 Βρετανία
Κανάλι 4-Βρετανία © ΕPA Pool

Η Βρετανία σχεδιάζει να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση του κρατικού τηλεοπτικού σταθμού Channel Four, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τα σχέδια των υπουργών.

Η βρετανική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει τον Ιούνιο ότι σχεδιάζει να πουλήσει το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο, το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του πριν από σχεδόν 39 χρόνια ως μια τολμηρή εναλλακτική απέναντι στο BBC και το ITV.

Το σχέδιο θα αποκαλυφθεί παράλληλα με άλλες μεταρρυθμίσεις στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, είπε ένας από τους ανθρώπους, όλοι οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομαστούν επειδή οι λεπτομέρειες είναι ιδιωτικές. Μια πώληση θα μπορούσε να επιτρέψει στο κανάλι να αναπτυχθεί και να δημιουργήσει πνευματική ιδιοκτησία και η επιχείρηση θα παραμείνει ως λεγόμενος δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας, μια κατάσταση που φέρνει υποχρεώσεις καθώς και προνόμια όπως εξέχουσα θέση, πρόσθεσε το άτομο.

Η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει 18 μήνες ή περισσότερους και είναι «ενοχλητική» για το προσωπικό, το οποίο «αποσπάται από τις εξελίξεις», σύμφωνα με ένα εσωτερικό email του Διευθύνοντος Συμβούλου του Channel 4, Άλεξ Μέιχον προς το προσωπικό, που είδε το Bloomberg. Είπε ότι είχε ενημερωθεί νωρίτερα το απόγευμα για τα σχέδια της κυβέρνησης.

Το Channel 4 έχει επικρίνει την κίνηση. Ο πρόεδρός του είπε στον Guardian τον Ιούλιο ότι η κυβέρνηση «κινδυνεύει να υπνοβατίσει προς μια μη αναστρέψιμη και επικίνδυνη πώληση ενός σημαντικού, επιτυχημένου και πολύ αγαπημένου βρετανικού θεσμού».

Το Channel 4 έκανε το ντεμπούτο του το 1982 υπό πρωθυπουργία της «Σιδηράς Κυρίας». Μάργκαρετ Θάτσερ, αλλά πιο πρόσφατα προσέλκυσε την κριτική από ανώτερα μέλη της κυβερνώσας Συντηρητικής κυβέρνησης, τα οποία αμφισβήτησαν τις θέσεις του για τις τρέχουσες υποθέσεις και αποκαλούσαν την προσέγγισή του «αριστερή πτέρυγα». Είναι κρατικό αλλά αυτοχρηματοδοτούμενο με διαφημιστικά έσοδα.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις    

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ