TV & Media

Το BBC γιορτάζει τα 100 του χρόνια

Θεωρείται ο παλαιότερος δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός στον κόσμο

344759-716390.jpg
Μαρία Τσοσκούνογλου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η κάμερα που χρησιμοποιήθηκε στην πρώτη έγχρωμη εκπομπή του BBC την 1η Ιουλίου 1967, για την κάλυψη των αγώνων τένις στο Γουίμπλεντον.
Η κάμερα που χρησιμοποιήθηκε στην πρώτη έγχρωμη εκπομπή του BBC την 1η Ιουλίου 1967, για την κάλυψη των αγώνων τένις στο Γουίμπλεντον.

BBC: Ο βρετανικός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας, ο παλαιότερος στον κόσμο, γιορτάζει φέτος τα 100 χρόνια λειτουργίας του με πολλαπλές εκδηλώσεις.

Δεν έχουν όλοι την ίδια άποψη για το ΒΒC. Για πολλούς είναι ένας από τους πιο έγκυρους και μετριοπαθείς φορείς στον κόσμο των ΜΜΕ.  Είναι όμως αρκετοί αυτοί που το χαρακτηρίζουν συντηρητικό, σνομπ και αλαζονικό*.

Όπως και να έχει, φέτος το BBC - ακρωνύμιο του British Broadcasting Corporation γιορτάζει τα 100 χρόνια του με εκθέσεις, εκδηλώσεις και πολυάριθμες διαδικτυακές δραστηριότητες σε όλη τη χώρα.

Από τον Οκτώβριο του 1922 που ιδρύθηκε και λειτουργούσε ως ασύρματος ραδιοτηλεοπτικός φορέας, μέχρι τις μέρες μας, το BBC παρακολουθεί τα επιτεύγματα της τεχνολογίας και προσαρμόζεται αναλόγως: το 1936 εξέπεμψε την πρώτη τηλεοπτική εκπομπή στον κόσμο ενώ το 2007 εγκαινίασε με το iPlayer την πρωτοποριακή για την εποχή, υπηρεσία βίντεο κατά παραγγελία.

Οι Beatles ηχογράφησαν το διάσημο τραγούδι τους All You Need Is Love στα στούντιο του BBC το 1967 κι έγινε αμέσως επιτυχία.
Οι Beatles ηχογράφησαν το διάσημο τραγούδι τους All You Need Is Love στα στούντιο του BBC το 1967 κι έγινε αμέσως επιτυχία.

Σήμερα θεωρείται ο παλαιότερος δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός στον κόσμο και τα 100α γενέθλιά του τιμώνται με πολλαπλές εκδηλώσεις και εκθέσεις στις οποίες οι πιο εμβληματικοί άνθρωποι, συντελεστές και αντικείμενα αφηγούνται την ιστορία ενός «αιώνα εκπομπής».

Το μαγνητόφωνο V.E.R.A.
Το μαγνητόφωνο V.E.R.A., , μια τεράστια σε μέγεθος συσκευή ο κύλινδρος της οποίας χρειαζόταν σχεδόν πέντε χιλιόμετρα ταινίας για μόλις 15 λεπτά καταγραφής.

Έτσι έχουν επιλεγεί συνολικά οι «100 Φωτογραφίες» αρχείου που απεικονίζουν προσωπικότητες του BBC και αποτελούν τη συλλογή «100 Πρόσωπα», με ανταποκριτές να αναμεταδίδουν από το πεδίο των γεγονότων, ηθοποιούς να ασκούν την τέχνη τους στην σκηνή ή στα γυρίσματα και μονάρχες να απευθύνονται στο έθνος.

Η αίτηση για δουλειά  του Ντέιβιντ Ατένμπορο.
Η αίτηση για δουλειά του Ντέιβιντ Ατένμπορο.

Στο πεδίο της προφορικής ιστορίας οι «100 Φωνές» αφηγούνται τις ιστορίες ανθρώπων που εργάζονται στο BBC και μέσα από το ραδιόφωνο ή τους τηλεοπτικούς δέκτες, οι φωνές τους πληροφόρησαν ή διασκέδασαν τον κόσμο ενώ τα «100 Αντικείμενα» περιλαμβάνουν έγγραφα, έργα τέχνης αλλά και τεχνολογικό εξοπλισμό όπως το κλασσικό μικρόφωνο του BBC, η προτομή της βασίλισσας Βικτωρίας αλλά και το πουκάμισο του κυρίου Ντάρσιαπό το «Περηφάνια και Προκατάληψη».

Το κλασσικό μικρόφωνο του BBC
Το κλασσικό μικρόφωνο του BBC, τύπου Marconi Type A βελτιώθηκε και χρησιμοποιήθηκε ευρέως από το BBC από τις αρχές της δεκαετίας του 1930 και μετά.

Το πουκάμισο της «Περηφάνιας  και Προκατάληψης».
Αυτό είναι το διάσημο λευκό πουκάμισο που φορούσε ο Κόλιν Φέρθ ως κύριος Ντάρσι στην τηλεοπτική μεταφορά του μυθιστορήματος της Τζέιν Όστιν «Περηφάνια και Προκατάληψη», το 1995.

Ο Κόλιν Φερθ φορώντας το πουκάμισο της «Περηφάνιας  και Προκατάληψης»
Λέγεται ότι τέθηκε το δίλημμα για το αν ο κύριος Ντάρσι θα κολυμπούσε γυμνός ή όχι αλλά τελικά, η σκηνή με το βρεγμένο λινό πουκάμισο, κολλημένο στο σώμα του αποδείχθηκε η καλύτερη επιλογή.

«Το BBC έχει μια καταπληκτική ιστορία που ανήκει σε όλους μας» δήλωσε πρόσφατα ο Ρόμπερτ Σίτερ, υπεύθυνος των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του. Μια ιστορία που ακόμα και οι πιο επιφυλακτικοί δεν μπορούν να μην αναγνωρίσουν ότι το ίχνος που έχει αφήσει το BBCστην μακρά πορεία της ζωής του είναι αυτό της διαρκούς προσπάθειας να ισορροπεί κάθε φορά στην δύσκολη σχέση: να οδηγεί και ταυτόχρονα να ακολουθεί το κοινό του.

*Υπάρχουν και κάποιοι πικρόχολοι που αποκαλούν το BBC, «Auntie»  - η «Θείτσα»

Το κασκέτο των Peaky Blinders.
Το κασκέτο των Peaky Blinders.

Το κασκέτο των Peaky Blinders.
Παραδοσιακά, ήταν το κασκέτο των πιτσιρικάδων που δούλευαν στους φούρνους ή πουλούσαν εφημερίδες. Όμως έγινε διάσημο από τον ήρωα της βραβευμένης με BAFTA τηλεοπτικής σειράς του BBC, Peaky Blinders.

Σε ένα κτίριο του 1932, στην καρδιά του Λονδίνου βρίσκονται οι κεντρικές εγκαταστάσεις του BBC.
Σε ένα κτίριο του 1932, στην καρδιά του Λονδίνου βρίσκονται οι κεντρικές εγκαταστάσεις του BBC.

bbc1.jpg

Το άγαλμα του Τζορτζ Όργουελ
Το χάλκινο άγαλμα του μεγάλου συγγραφέα και δημοσιογράφου Τζορτζ Όργουελ βρίσκεται στην είσοδο του κτιρίου που στεγάζεται το BBC, στο κεντρικό Λονδίνο.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ