TV & Media

Ο δασκαλάκος Ζε και οι ήρωες Ρώσοι

Ο Ζελένσκι δεν το έβαλε στα πόδια και πολλοί Ρώσοι λένε «όχι στον πόλεμο» του Πούτιν

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Το βίντεο των «Πρωταγωνιστών» για τους ήρωες του πολέμου στην Ουκρανία, τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τους Ρώσους που αψηφούν τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σε ένα βίντεο 5 λεπτών οι Πρωταγωνιστές παρουσίασαν τους ήρωες του πολέμου. Τον πρόεδρο Ζε και τους Ρώσους ήρωες. Αυτούς που αψηφούν τις απαγορεύσεις του Πούτιν και κοντράρουν το απολυταρχικό του καθεστώς. Δημοσιογράφους αλλά και καλλιτέχνες. Όπως τη διευθύντρια του κρατικού κέντρου θεάτρου της Μόσχας που παραιτήθηκε γιατί δεν ήθελε να δουλεύει –όπως είπε– για έναν δολοφόνο.

Μόλις εμφανίστηκαν τα τανκς των Ρώσων όλοι στοιχημάτιζαν ότι ο Βολοντίμιρ Ολεξάντροβιτς Ζελένσκι θα εγκαταλείψει την Ουκρανία.
Θα καταφύγει στην Αμερική, στην Τουρκία ή σε κάποια εξωτική έπαυλη, ήταν το ερώτημα… Το ίδιο στοίχημα μάλλον είχε βάλει και ο Πούτιν. Και το έχασε!
Ο Ζελένσκι δεν το έβαλε στα πόδια και με όπλο τα social media έγινε ο ήρωας που είχαν ανάγκη οι Ουκρανοί.
Ο κωμικός που πήρε με την μια 73% στις εκλογές που τον ανέδειξαν πρόεδρο, έχει συνηθίσει να τον υποτιμούν. Ακόμη και στην Ελλάδα υπήρξαν πολλοί που τον χλεύαζαν επειδή δεν είχε κομματικό παρελθόν και γελάγανε με τους Ουκρανούς που τον ψήφισαν επειδή αγαπούσαν τον τίμιο και ταπεινό δάσκαλο που υποδυόταν σε ένα σίριαλ.  Έναν δάσκαλο που έγινε πρόεδρος στο σίριαλ και μετά και στην Ουκρανία.
Είναι και αυτό το ύψος του –1.70 λέει– που δεν παραπέμπει σε ρωμαλέο πολεμιστή. Ο ίδιος όμως δεν φαίνεται να νιώθει κόμπλεξ. Και δεν διστάζει να φωτογραφίζεται στο πλευρό συνεργατών του που του ρίχνουν ένα τουλάχιστον κεφάλι. Όπως και όταν ήταν ηθοποιός δεν δίσταζε να χορεύει με ψηλοτάκουνα.
Άλλωστε ο Ζε δεν υπήρξε ποτέ συντηρητικός και στα 3 χρόνια που είναι Πρόεδρος έχει προωθήσει στην Ουκρανία την φιλελεύθερη ατζέντα.
Νομιμοποίηση των αμβλώσεων και της φαρμακευτικής κάνναβης, απαγόρευση της οπλοκατοχής, μέχρι και σε ακύρωση της παρέλασης την Ημέρα της Ανεξαρτησίας προχώρησε... Για να στείλει ένα μήνυμα περιστολής των κρατικών εξόδων. Στους προγόνους του Ζε θα βρεις παρασημοφορεμένους του κόκκινου στρατού και εκτελεσθέντες στα κρεματόρια παρόλα αυτά η τερατώδης προπαγάνδα των Ρώσων τον αποκαλεί ναζιστή, μήπως το πιστέψουν οι Ευρωπαίοι και τον αποκηρύξουν.
Και ο Πούτιν, λένε οι Times, έχει στείλει στο Κίεβο μια αγέλη φονιάδων για να τον σκοτώσουν.
Όμως είναι ήδη αργά. Ακόμη κι αν τον εξαφανίσουν, ο ίδιος έχει φροντίσει να διαδώσει σε όλο τον κόσμο, από τα social media, τις απόψεις του. Και ένας νεκρός ήρωας είναι πολλές φορές πιο επιδραστικός από έναν ζωντανό.
Αν τώρα ζήσει, ο Πούτιν θα έχει βρει τον δάσκαλο του. Τον Δαβίδ που πολλοί θα τον μιμηθούν. 
Όμως αυτός ο πόλεμος δεν έχει μόνο Ουκρανούς ήρωες, έχει και Ρώσους.
Ο δημοσιογράφος Ντμίτρι Μουράτοφ, που πέρυσι πήρε το Νόμπελ Ειρήνης τόλμησε και είπε ότι η εφημερίδα του δεν θα θεωρήσει ποτέ την Ουκρανία εχθρό και ζήτησε από τους Μοσχοβίτες να συμμετάσχουν σε αντιπολεμικές συγκεντρώσεις.
Η ρωσική αστυνομία έκτοτε δεν προλαβαίνει να συλλαμβάνει ειρηνιστές, ανάμεσά τους γιαγιάδες και μικρά παιδιά. Στα χνάρια του ατρόμητου Μουράτοφ και οι δημοσιογράφοι και τεχνικοί του νεανικού τηλεοπτικού σταθμού Τίβι Ρέιν.
Αρχές Μαρτίου φώναξαν όλοι μαζί «όχι στον πόλεμο» και ανέστειλαν ταυτόχρονα την λειτουργία του σταθμού, πριν προλάβει να τους κλείσει η αστυνομία.
Και μετά είναι η Ελένα Κοβάλσκαγια, καλλιτεχνική διευθύντρια ενός κρατικού θεάτρου της Μόσχας. Παραιτήθηκε και έγραψε στο Facebook ότι δεν θέλει να πληρώνεται και να δουλεύει για έναν δολοφόνο.
Ήρωες! Ήρωες που τολμούν να πηγαίνουν κόντρα όχι μόνο σε ένα αυταρχικό καθεστώς αλλά και στην πλειοψηφία ενός λαού που, ζώντας μέσα στην ημιμάθεια και τα fake news, θεωρεί τον Πούτιν, Στάλιν, Λένιν και Τσάρο μαζί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ