Μοντέλα με αξεσουάρ Artpeckers
© Υρώ Σημαιοφορίδου
Shopping

Artpeckers, η ελληνική μυθολογία συναντά το σύγχρονο design

Ένα ελληνικό brand από τη Θεσσαλονίκη σχεδιάζει τα αξεσουάρ που θέλουν όλοι

Artpeckers: Ένα ελληνικό brand από τη Θεσσαλονίκη εμπνέεται από την αρχαιοελληνική μυθολογία και δημιουργεί σύγχρονα κοσμήματα, τσάντες και κεραμικά.

Χαζεύεις το Instagram των Artpeckers και βλέπεις μίνιμαλ γεωμετρικά σχέδια, λαμπερά χρώματα -ξέρεις από αυτά που σου φτιάχνουν τη διάθεση-, ιδιαίτερα μοτίβα, αλλά κυρίως μεράκι και αγάπη για αυτό που κάνουν. Ο Κίμωνας και η Υρώ είναι ένα ζευγάρι που διοχέτευσε την ευαισθησία, τη φαντασία, το κέφι και τη δημιουργικότητά του σε ένα αυθεντικά ελληνικό brand με ιδιαίτερες δημιουργίες που καθένα λέει μια διαφορετική ιστορία.

Κίμων Γκολογκίνας, ένα από τους δημιουργούς του Artpeckers
Κίμων Γκολογκίνας, ένα από τους δημιουργούς του ελληνικού brand Artpeckers

Το δημιουργικό τους ταξίδι ξεκίνησε το 2015 σε ένα ισόγειο πάρκινγκ στη Θεσσαλονίκη που μετέτρεψαν σε εργαστήριο. «Μια εσωτερική δύναμη μάς ωθούσε μονόδρομα στο να ξεκινήσουμε κάτι που να εμπνέεται από ιστορίες του τόπου μας και να κατασκευάζεται εξ' ολοκλήρου από μας στο εργαστήριο που ονειρευόμασταν να φτιάξουμε. Δε θέλαμε να ακολουθήσουμε το έντονο κύμα μετανάστευσης των συνομήλικών μας και νιώθαμε ότι αντί για εμάς θα έπρεπε στο εξωτερικό να ταξιδέψουν οι δημιουργίες μας» μου αναφέρει ο Κίμωνας και περιγράφει ότι δούλευαν νυχθημερόν για 9 μήνες, ταυτόχρονα με τις αρχικές δουλειές τους που στήριζαν οικονομικά το project-, σχέδια, εφαρμογές σε ξύλο, χρώματα, φυσικά βερνίκια. Κάπως έτσι γεννήθηκε η συλλογή Twelve, την οποία ακολούθησαν άλλες τρεις.

Το κατάστημα των Artpeckers στη Θεσσαλονίκη
Το κατάστημα των Artpeckers στη Θεσσαλονίκη

Μέσα σε ένα χρόνο είδαν τον κόσμο να αγκαλιάζει την προσπάθεια και τα προϊόντα τους και σύντομα άρχισαν οι αποστολές στο εξωτερικό. Έτσι τον Μάρτιο του 2018 το εργαστήριο των Artpeckers μεταφέρθηκε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και απέκτησε και το πρώτο φυσικό κατάστημα. «Αυτή η κίνηση σε συνδυασμό με το Iron A’ Design Award που κερδίσαμε στο Μιλάνο το 2019 για το "Two in one backpack", μας έβαλε σε μια νέα τροχιά. Οι Artpeckersείναι ένας ζωντανός οργανισμός που κάθε μέρα εμπνέεται, ονειρεύεται και μεγαλώνει, έτοιμοι για το επόμενο ταξίδι τους», θα μου πει. 

Χέρια ανθρώπων σε τραπέζι με λαπτοπ και τσάντες

«Ο τομέας του σχεδιασμού και της κατασκευής μας ενδιέφερε πάντα. Οι σελίδες των προσεγμένων editorials με τα μοναδικά looks μας μάγευαν. Όταν αρχίσαμε να δουλεύουμε στα πρώτα μας ξύλινα κοσμήματα και την shopping bag με εφαρμοσμένο ξύλινο στοιχείο στην μπροστινή της όψη, καταλάβαμε ότι είχαμε βρει το στοιχείο μας. Τότε ξεκίνησε ένα ταξίδι που μας ωριμάζει μέρα με τη μέρα, μας δίνει την όρεξη να πειραματιζόμαστε και να αναζητούμε διαρκώς νέες ύλες. Μια μέρα, περπατώντας στην Περικλέους για προμήθειες, η Υρώ φώναξε ενθουσιασμένη "το βρήκα!" και εννοούσε την ιδέα του Two In One backpack, μιας ιδέας που γεννήθηκε μέσα μας από την ανάγκη για εναλλακτική και εύχρηστη μόδα. Μέσα από αυτό ταξίδι, αγαπήσαμε παραπάνω τα υφάσματα, τις εκτυπώσεις τους, τα χρώματα, τις παντονιέρες και στο μυαλό μας δε σταματούν να στριφογυρίζουν ιδέες και σχέδια. Συνεχώς ανακαλύπτουμε τους εαυτούς μας γι’ αυτό και πλέον έχουμε επεκταθεί και σε άλλους τομείς που μας ενδιαφέρουν σχεδιαστικά, όπως η κεραμική.

Δύο φωτογραφίες: αριστερά τραπέζι με κεραμικά είδη επάνω, δεξιά χέρια κρατούν μια τσάντα

» Μάλλον ήταν πολύ πιο δύσκολο απ’ όσο φανταζόμασταν. Με την ορμή που μας είχε κατακλύσει στην αρχή θεωρούσαμε ότι θα πετυχαίναμε με το "καλημέρα". Συναντήσαμε πολλά διαδικαστικά προβλήματα τα οποία έπρεπε να ξεπεράσουμε και αφορούσαν τη γραφειοκρατία ή τη συμπεριφορά ξένων εταιρειών (π.χ. Paypal) προς ελληνικές εταιρείες εκείνη την περίοδο. Εκτός της προσπάθειας φυσικά που χρειάζεται ούτως ή άλλως για να εδραιωθείς, τα τελευταία δυόμιση χρόνια είναι δύσκολα για όλη την ανθρωπότητα. Παρόλ’ αυτά, με πολλή δουλειά, αισιοδοξία και υπομονή όλα γίνονται!

» Φιλοσοφία μας είναι η διάδοση ιστοριών από την ελληνική μυθολογία και κληρονομιά σε όλο τον κόσμο μέσα από τις δημιουργίες μας. Γεωμετρικές φόρμες και μοτίβα, εφαρμοσμένα σε αξεσουάρ και αντικείμενα σπιτιού, έρχονται να δώσουν μορφή σε ιστορίες εμπνευσμένες από την ελληνική μυθολογία και τα ελληνικά έθιμα. Όλα αυτά κατασκευασμένα εξ’ ολοκλήρου στη Θεσσαλονίκη από εμάς ή τα εργαστήρια των συνεργατών μας που όλο και πληθαίνουν. Πάντα με αγάπη και μεράκι που είναι το πιο βασικό για εμάς. Χωρίς αυτά δεν υπάρχουν Artpeckers.

Κοπέλα καθισμένη σε λευκό πεζούλι με σακίδιο πλάτης
© Υρώ Σημαιοφορίδου

» Είναι αστεία ιστορία. Οι πρώτες δημιουργίες μας ήταν τα ξύλινα κοσμήματα. Η αρχική κοπή του ξύλου κερασιάς γινόταν πάνω στο μηχάνημα cnc που αγοράσαμε για το εργαστήριό μας. Το εργαλείο που έκοβε το ξύλο θύμιζε κεφάλι με ράμφος. Οπότε, ξύλο, ράμφος, κεφάλι. Είμαστε και μιας ηλικίας! Στο μυαλό μας ήρθε ο Woody o Τρυποκάρυδος. Woodpecker αυτός, Artpeckers εμείς. Τη χαρτοπετσέτα που το σημειώσαμε την έχουμε καρφιτσωμένη στο εργαστήριό μας -όποιος μας επισκεφθεί μπορεί να τη δει.

Μοντέλα με αξεσουάρ Artpeckers

» Πράγματι, η αρχή μας έγινε σε μια δύσκολη οικονομικά περίοδο για την Ελλάδα. Αντιμετωπίσαμε αρκετά προβλήματα, άργησε πολύ η χρηματοδότηση λόγω των capital controls, η διορία που είχαμε για να βρούμε έδρα ήταν οριακή, έπρεπε να τρέξουμε τα προτιμολόγια των υλικών και εργαλείων που θα χρησιμοποιούσαμε.... Όλα αυτά παράλληλα με τη δημιουργική δουλειά που έπρεπε να έχουμε σε άλλο κουτάκι του μυαλού μας, όπως και τις αρχικές μας δουλειές που συνεχίζαμε για να στηρίζουμε οικονομικά την προσπάθειά μας. Παρ'όλα αυτά δεν το βάλαμε κάτω και ευτυχώς η αγάπη του κόσμου μας έδειξε ότι πήραμε τη σωστή απόφαση.

» Μέσω του site μας (το δουλέψαμε πολύ κατά την πρώτη καραντίνα) στέλνουμε καθημερινά σε όλον τον κόσμο. Μεγάλη μας χαρά ήταν πρόσφατα παραγγελία μας από την Ιαπωνία! Παραγγελίες έχουμε από Η.Π.Α., Αυστραλία και φυσικά από Ευρώπη με αγαπημένους πελάτες από γαλλόφωνες χώρες (Γαλλία, Καναδάς, Ελβετία, Bέλγιο), χάριν ενός αφιερώματος του γαλλικού TV 5 Monde και της εκπομπής "echappees belles” στη Θεσσαλονίκη, στην οποία συμμετείχαμε.

Μοντέλα με αξεσουάρ Artpeckers

» Από την αρχή το brand μας στηρίχθηκε στη φιλοσοφία της «αργής μόδας» και της βιωσιμότητας. Εκ των πραγμάτων η παραγωγή μας είναι περιορισμένη, φροντίζουμε τα υλικά που χρησιμοποιούμε να ανταποκρίνονται στην περιβαλλοντική συνείδηση και συνεργαζόμαστε αποκλειστικά με μικρά τοπικά εργαστήρια. Όχι μόνο ως σχεδιαστές, αλλά και ως άνθρωποι προσπαθούμε καθημερινά να λειτουργούμε με τρόπο που σέβεται το περιβάλλον -αυτό είναι άλλωστε το σπίτι μας.

Μοντέλα με αξεσουάρ Artpeckers

» Μιλώντας με ποσοστά, οι δημιουργίες μας είναι κατά 95% "made in Greece". Σας έχω πει πόσο λατρεύω τη στατιστική και τις πίτες στο excel; (γέλια). Ενώ οι προμηθευτές μας είναι όλοι Έλληνες, μια σειρά υφασμάτων προέρχεται από το εξωτερικό. Κατά τ' άλλα η παραγωγή όλων των προϊόντων μας (τσάντες, κοσμημάτα, κεραμικά) πραγματοποιείται στο εργαστήριό μας ή στα εργαστήρια των συνεργατών μας.

Μοντέλα με αξεσουάρ Artpeckers

» Τα μοτίβα επιλέγονται πολύ σχολαστικά αφού προηγηθεί μεγάλη έρευνα και ανάλυση της ιστορίας που επιλέγουμε για τη νέα μας συλλογή. Διαβάζουμε, βλέπουμε εικόνες και εμπνεόμαστε από τα σύμβολα που μας αγγίζουν περισσότερο. Σίγουρα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο για εμάς το κάθε σύμβολο να αποδίδεται όμορφα και σε pattern καθώς μεγάλο μέρος των προϊόντων μας στηρίζεται στα επαναλαμβανόμενα μοτίβα. Ως προς τα υλικά πειραματιζόμαστε σε νέες eco-friendly επιλογές οι οποίες εξυπηρετούν και πρακτικά την καθημερινή ζωή. Φροντίζουμε για waterproof υφασματα, sustainable επιλογές και ανθεκτικά υλικά. Χρειαζόμαστε σαν δημιουργοί και νέα υλικά κοντά στη φύση που μας θυμίζουν τις ρίζες μας και την απλότητα των πραγμάτων. 

Μοντέλα με αξεσουάρ Artpeckers

» Η νέα συλλογή θα έχει σίγουρα πολύ χρώμα. Για να μας βγάλει από τη μαυρίλα των τελευταίων καιρών, να μας γεμίσει χαρά, αισιοδοξία, φως. Χρώματα παντού στις τσάντες, τα κεραμικά μας, τα αξεσουάρ, το μαγαζί μας. Δεν λείπουν βέβαια και οι νέοι κωδικοί, όπως τα νέα scrunchies που μας ζητούσαν.

» Δύσκολα θα ξεχωρίζαμε ένα κομμάτι από τη SS22 συλλογή γιατί τα νιώθουμε «παιδιά» μας και το καθένα έχει δημιουργηθεί για έναν συγκεκριμένο λόγο, συναίσθημα. Ωστόσο, αν μπορούμε να δώσουμε ένα μικρό hint θα πούμε για την cycloporange beach bag, καθώς έχουμε πεθυμήσει πολύ αυτό το χρώμα στους ουρανούς όταν δεν προέρχεται από λάμψεις εκρήξεων αλλά από τα ρομαντικά ηλιοβασιλέματα δίπλα στους ανθρώπους που αγαπάμε. Ευχόμαστε ειρήνη και καλό μας καλοκαίρι!

Βαλαωρίτου 12, Θεσσαλονίκη, 2310439276, artpeckers.com, FB: Artpeckers, IG: artpeckers

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice