Στο Facebook και το Instagram διακινούνται εκατομμύρια πλαστών προϊόντων πολυτελείας - Τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος από τις πλατφόρμες και τα brands.
© Erik Mclean / Pexels
Shopping

Το Facebook και το Instagram είναι ο παράδεισος της «μαϊμούς»

Το εμπόριο αντιγράφων πολυτελών προϊόντων μέσω social media εξελίσσεται σε μάστιγα

Στο Facebook και το Instagram διακινούνται εκατομμύρια πλαστών προϊόντων πολυτελείας - Τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος από τις πλατφόρμες και τα brands.

Η Meta Platforms, «μαμά» εταιρεία των Facebook και Instagram, αγωνίζεται να περιορίσει τη διακίνηση «μαϊμού» προϊόντων πολυτελείας μέσα από τις πλατφόρμες της. Σύμφωνα με έρευνες, από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σπρώχνονται από ιμιτασιόν Gucci μέχρι Chanel.

Οι πλατφόρμες της Meta έχουν αναδειχτεί σε παράδεισο απομιμήσεων, καθώς τα λαμόγια που τα εμπορεύονται εκμεταλλεύονται τη δυνατότητα να προσεγγίζουν τα θύματά τους μέσα από ιδιωτικά μηνύματα, τα γνωστά σε όλους μας DM και inbox, αναλόγως το μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

«Το Facebook και το Instagram είναι οι βασικές αγορές όπου πωλούνται απομιμήσεις προϊόντων σε μέλη του κοινού. Πριν από 10 χρόνια ήταν το eBay, πριν από 5 η Amazon», δήλωσε ο Benedict Hamilton, διευθύνων σύμβουλος στην Kroll, μια εταιρεία ιδιωτικών ερευνών που προσλήφθηκε από brands που πλήττονται από την παραχάραξη και το λαθρεμπόριο.

Σχετική έρευνα διεξήγαγε η εταιρεία Ghost Data, ειδική σε θέματα κυβερνοασφάλειας, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο Reuters. Με βάση τα στοιχεία, οι αντιγραφείς προτιμούν τους οίκους Gucci, Louis Vuitton, Fendi, Prada και Chanel, ενώ το εμπόριο γίνεται μέσω πλαστών προφίλ που εδρεύουν κυρίως στην Κίνα, τη Ρωσία και την Τουρκία.

Στο Facebook και το Instagram διακινούνται εκατομμύρια πλαστών προϊόντων πολυτελείας - Τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος από τις πλατφόρμες και τα brands.
© Andrea Piacquadio / Pexels

Το Reuters στη συνέχεια εντόπισε μια σειρά πλαστών λογαριασμών σε Facebook και Instagram που προωθούσαν αντίγραφα αγαθών. Η Meta έσπευσε άρον άρον να κατεβάσει τα συγκεκριμένα προφίλ για παραβίαση όρων. Σε πρόσφατη έκθεση, η εταιρεία αναφέρει πως αφαίρεσε περίπου 1,2 εκατομμύρια πλαστά αντικείμενα από το Facebook και 500.000 από το Instagram έπειτα από τα report χρηστών. Την ίδια στιγμή κατέβασε πολλά εκατομμύρια άλλα προϊόντα προληπτικά, καθώς υπήρχε η υποψία ότι παραβίαζαν τους όρους πνευματικών δικαιωμάτων.

Οι άνθρωποι της Meta τηρούν σκληρή στάση απέναντι στους απατεώνες που λιμαίνονται τα χωράφια της, καθώς επενδύουν πολλά στο μέλλον του ηλεκτρονικού εμπορίου για την αύξηση των εσόδων τους. «Η πώληση απομιμήσεων και η απάτη είναι ένα επίμονο πρόβλημα της νέας τεχνολογίας. Γινόμαστε καλύτεροι κάθε μέρα στο να σταματούμε αυτές τις πωλήσεις και να αντιμετωπίζουμε τους απατεώνες» δηλώνει εκπρόσωπος της Meta, θέτοντας στην πραγματικότητα ένα σκοτεινό και αρρύθμιστο νομοθετικά ζήτημα, αυτό του ελέγχου του περιεχομένου που ανεβάζουν οι χρήστες από moderators.

Οι περισσότεροι αγοραστές «μαϊμού» προϊόντων λογικά ενεργούν εν γνώσει της απάτης. Δεν γίνεται να αγοράζεις μια τσάντα έναντι 100 δολαρίων όταν ξέρεις πως η γνήσια κοστίζει 5.000 και να πιστεύεις πως δεν εξαπατήθηκες. Στην ουσία το πρόβλημα το έχουν τα brands, που βλέπουν τις πωλήσεις και τη φήμη τους να φθίνουν.

Να σημειωθεί πως το 2020 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλησε να προωθήσει τη συνεργασία των brands με ιστότοπους πώλησης των προϊόντων τους, όπως τα eBay, Alibaba και Facebook Marketplace, με στόχο την καταπολέμηση της αντιγραφής. Η πρωτοβουλία έπεσε στο κενό, καθώς Chanel, Lacoste και Gant την έκριναν αναποτελεσματική και αποχώρησαν από τις συνομιλίες. Πάντως ο οικονομικός διευθυντής της Chanel, η οποία πουλά online μόνο καλλυντικά και αρώματα, έθεσε μια μεγάλη αλήθεια λέγοντας πως, κατά τη γνώμη του, το Facebook ή το Instagram δεν είναι τα «σωστά περιβάλλοντα για να πωλούνται πολυτελή προϊόντα».

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice