Agatha & Friends: Δύο αδελφές φτιάχνουν υπέροχα πλεκτά κουκλάκια

Η Άγκαθα και οι φίλοι της θα γίνουν η καλύτερη παρέα για το παιδί σου

Agatha and Friends: Το ελληνικό brand με τις χειροποίητες πλεκτές κούκλες που αγαπούν παιδιά και γονείς.

Κουκλάκια πλεγμένα στο χέρι, με φαντασία και αγάπη για να γίνουν οι καλύτεροι φίλοι κάθε παιδιού. Αυτή είναι η φιλοσοφία του Agatha & friends που «γεννήθηκε» μέσα στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας από τις αδελφές Δήμητρα και Ειρήνη Σπηλιωτοπούλου. Η Δήμητρα είναι στο δημιουργικό κομμάτι και η Ειρήνη έχει αναλάβει την οργάνωση και την επικοινωνία. Όλες τους οι δημιουργίες αποτελούνται από 100% υποαλλεργικά νήματα και είναι χειροποίητες και προσεγμένες μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια ώστε τα παιδιά να απολαμβάνουν το παιχνίδι τους με απόλυτη ασφάλεια. Το Άγκαθα δεν είναι συνηθισμένο όνομα για κούκλα, αλλά πάλι δε μιλάμε και για μια συνηθισμένη κούκλα, οπότε μιλήσαμε με τα κορίτσια για να μάθουμε περισσότερα.

Οι αδελφές Δήμητρα και ηΕιρήνη Σπηλιωτοπούλου, ιδιοκτήτριες του brand Agatha and Friends με χειροποίητες πλεκτές κούκλες
Οι αδελφές Δήμητρα και ηΕιρήνη Σπηλιωτοπούλου, ιδιοκτήτριες του brand Agatha and Friends με χειροποίητες πλεκτές κούκλες

Δήμητρα, πώς ξεκίνησες να ασχολείσαι με το πλέξιμο;
​Η πρώτη μου επαφή με το πλέξιμο ήταν πολύ νωρίς, την εποχή που ήμουν μικρό παιδί κι έπαιζα με τα βελονάκια και τις βελόνες της γιαγιάς μου. Μεγαλώνοντας κι όταν πια συνειδητά ήξερα ότι μου αρέσει να δημιουργώ με τα χέρια μου, η γιαγιά μου δεν ήταν πλέον σε θέση να μου διδάξει. Έτσι ξεκίνησα να το ψάχνω μόνη μου. Έψαξα, διάβασα, εξασκήθηκα και έχω φτάσει στο σημείο να δημιουργώ δικά μου πατρόν. Μπορώ να φτιάξω σχεδόν τα πάντα και η περηφάνια μου μεγαλώνει από το γεγονός πως είμαι αυτοδίδακτη. 

Πώς γεννήθηκε το Agatha and Friends; 
Ειρήνη: Η Agatha & friends είναι «παιδί της καραντίνας» θα μπορούσε να πει κανείς. Σαν ιδέα γεννήθηκε στην πρώτη καραντίνα που είχαμε στην Ελλάδα τον Μάρτιο του 2020. Η Δήμητρα ήδη έπλεκε κούκλες καθώς είναι κάτι που λατρεύει να κάνει και αρχίσαμε να σκεφτόμαστε αν θα μπορούσε αυτό να βγει προς τα έξω σε κάποια μορφή. Περνώντας από πολλά στάδια φτάσαμε να τρέξουμε επίσημα το brand Agatha & friends τον περασμένο Ιούνιο. Όλος αυτός ο ελεύθερος χρόνος που είχαμε μέσα σε αυτό το διάστημα έπαιξε καθοριστικό ρόλο ώστε να πάμε από την πρώτη ιδέα στην υλοποίηση. 

 

 

Ποια είναι η Agatha και τι το ξεχωριστό έχει;
Ειρήνη: Η Άγκαθα είναι η πρώτη- πρώτη μας κούκλα από την οποία ονομάσαμε και το brand. Εντοπίσαμε μια ανάγκη για το παραδοσιακό παιχνίδι το οποίο εκλείπει στην σύγχρονη εποχή και έχει αντικατασταθεί από τις οθόνες. Μια ανάγκη που πολύ συχνά νιώθουμε κι εμείς οι ίδιες. 

Δήμητρα: Η κύρια σκέψη είναι οι κούκλες που σχεδιάζουμε να είναι έξω από τα στερεότυπα ομορφιάς. Θέλουμε κάθε παιδί να μπορεί να ταυτιστεί με τις κούκλες και να δώσουμε βαρύτητα στην μοναδικότητα κάθε παιδιού. Η Άγκαθα επιλέχθηκε ανάμεσα από πολλά σχέδια που είχα φτιάξει αρχικά. 

Υπάρχει κάποια ιστορία πίσω από την επιλογή του ονόματος;
Ειρήνη: Καιρό πριν, μου συζητούσε η Δήμητρα πως αν έκανε ένα κορίτσι θα ήθελε πολύ να το ονομάσει Άγκαθα. Όταν λοιπόν ξεκινήσαμε να συζητάμε για την πρώτη κούκλα της λέω «Γιατί δεν την λες Άγκαθα; Παιδί σου είναι κι αυτό κατά μια έννοια». Η ιδέα της άρεσε κι έτσι βαφτίστηκε το brand. Η Άγκαθα, η πρώτη μας κούκλα μαζί με την παρέα της. 

 

 

Τα ονόματα όλων των χαρακτήρων ξεκινούν από «Α». Γιατί;
Δήμητρα: Το «Α» συμβολίζει την αρχή. Οι κούκλες και τα ζωάκια που βλέπεις είναι η πρώτη μας σειρά, η αρχή μας. Τα σχέδια που καθόρισαν την ταυτότητα μας. Τα ονόματα τα έχω εμπνευστεί από την βικτωριανή εποχή στην οποία έχω αδυναμία. 

Μπορεί κάποιος να σας παραγγείλει κάτι διαφορετικό;
Δήμητρα: Ναι φυσικά. Αρχικά ακούμε την ιδέα του πελάτη, κάνουμε μια μελέτη και του παρουσιάζουμε τι μπορούμε να φτιάξουμε. Συζητάμε μαζί του για όλες τις επιμέρους λεπτομέρειες και τυχόν τροποποιήσεις ώστε να καταλήξουμε στο τελικό σχέδιο. Και μετά αρχίζει το πλέξιμο!

 

 

Πόσος καιρός χρειάζεται για να φτιαχτεί κάθε κουκλάκι;
Δήμητρα: Εξαρτάται από το σχέδιο. Οι κούκλες για παράδειγμα, απαιτούν τρεις μέρες πλήρους δουλειάς. Όλα τα μέρη τους φτιάχνονται στο χέρι και το μαλλί τους είναι ραμμένο κλωστή-κλωστή ώστε η κούκλα να είναι διαδραστική. Τα παιδιά μπορούν να την χτενίσουν να την κουρέψουν και να της αλλάξουν ρούχα. 

Υπήρξε κάποια αντίδραση για τα κουκλάκια σας που να σας έκανε εντύπωση;
Ειρήνη: Χαιρόμαστε πολύ όταν λαμβάνουμε στο inbox φωτογραφίες των παιδιών να παίζουν με τις κούκλες μας, καθώς και χαρούμενες μανούλες που μας στέλνουν τα παιδικά δωμάτια διακοσμημένα με τις κούκλες και τα ζωάκια μας. 

Δήμητρα: Σίγουρα τα μικρά παιδιά ενθουσιάζονται με τις κούκλες μας. Αυτό όμως που έχω παρατηρήσει είναι πως ακόμα και αφού έχουν τελειώσει το παιχνίδι, δεν αφήνουν τις κούκλες από τα χέρια τους. Παρατηρώ πως η αίσθηση της υφής του βαμβακερού νήματος τους ελκύει.

 

 

Ποιο είναι το επόμενο βήμα; Θα μεγαλώσει η παρέα;
Δήμητρα: Η παρέα φυσικά και θα μεγαλώσει! Έχω αρκετά σχέδια που μελετάω και ανυπομονώ να μοιραστώ τις νέες μου ιδέες με το κοινό. 

Πού μπορεί να βρει κανείς την Άγκαθα και την παρέα της;
Για πληροφορίες και παραγγελίες μπορεί να επικοινωνήσει κάποιος μαζί μας τηλεφωνικά, με email ή με μήνυμα στα κοινωνικά δίκτυα της εταιρείας μας στο facebook και instagram. 

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice