Κοπέλα καθισμένη στο κρεβάτι με ανοιχτό laptop μπροστά της
©Pexels/ Andrea Piacquadio
Σχεσεις

Ο οδηγός επιβίωσης που χρειάζεσαι για το online dating

Τι πρέπει να προσέχεις για να μη φας τα μούτρα σου

Online dating: Τι πρέπει να προσέχεις και πώς θα αναγνωρίσεις τις «παγίδες».

Ας αφήσουμε για λίγο τις κλασικές ατάκες «τι έγιναν τα παλιά παραδοσιακά φλερτ» και λοιπά γραφικά σχόλια γιατί η νέα εποχή είναι διαδικτυακή, το ίδιο και οι ανθρώπινες σχέσεις και είναι κάπως αστείο να γκρινιάζουμε ακόμα γι' αυτό. Συζητήσεις, αντιπαραθέσεις, φλερτ, έρωτες, χωρισμοί, παράλληλες σχέσεις έχουν βρει την ψηφιακή τους ταυτότητα κι αυτό είναι η σημερινή πραγματικότητα. Δεν υπάρχει λοιπόν, κατά τη γνώμη μου, τίποτα το μεμπτό ή το κατακριτέο στο να γνωρίζεις ανθρώπους online και να βγαίνεις μαζί τους για ένα ραντεβού που θα καταλήξει σε σεξ ή πολλά ραντεβού που θα καταλήξουν σε σχέση. Το μόνο απαράδεκτο είναι να πέφτεις με τα μούτρα σε «παγίδες», ενώ μπορείς με τόσους τρόπους να προστατέψεις τον εαυτό σου, το χρόνο σου, την ενέργειά σου, την ψυχολογία σου, την αυτοπεποίθησή σου, κτλ. Εκτός κι αν σου αρέσει να γράφεις ιστορίες στο Thank you, next. Παρακάτω θα βρεις μερικά «κόκκινα σημαιάκια» που θα πρέπει να σε προϊδεάσουν ότι το ραντεβού σε αυτή την περίπτωση δεν είναι καλή ιδέα.

1. Μια φωτογραφία

Όταν κάποιος ανεβάζει μία και μόνο φωτογραφία στο προφίλ του στο Tinder (ή όποιο άλλο προτιμάς) μπορεί να σημαίνει πολλά και κανένα από αυτά δεν είναι καλό. Μπορεί να σημαίνει ότι είναι απάτη. Ή ότι έχουν μόνο μία αξιοπρεπή φωτογραφία, άρα η πραγματικότητα μάλλον θα διαφέρει αισθητά από αυτή τη μία και μοναδική καλή φωτογραφία. Μπορεί ακόμα να σημαίνει ότι βαριέται να ασχοληθεί περισσότερο βάζοντας κι άλλες φωτογραφίες οπότε δεν τον ενδιαφέρει ιδιαίτερα να κάνει καλή εντύπωση σε όσους τον βλέπουν, οπότε φεύγα.

2. Μη ολόσωμες φωτογραφίες

Άντρες και γυναίκες που ανεβάζουν φωτογραφίες μόνο προσώπου σημαίνει ότι έχουν αφιερώσει από λίγο έως ποτέ των ποτών χρόνο στο να φροντίσουν το σώμα τους. Δεν είναι κακό να μη σου αρέσει η γυμναστική, είναι κακό να μη νιώθεις καλά με τον εαυτό σου και να θες να ξεγελάσεις τον άλλο να νομίζει ότι είσαι κάτι διαφορετικό. Τα πάχη μου τα κάλλη μου, αρκεί να είναι περήφανος/η και να τα δείχνει, αλλιώς παραμονεύουν ανασφάλειες και κόμπλεξ.

3. Ωμό «πέσιμο»

Το θεωρώ οριακά αυτονόητο, αλλά όταν κάποιος στο καλησπέρα αρχίζει να στέλνει dick pic ή σε ρωτάει τι φοράς, δεν τον ενδιαφέρεις ούτε στο ελάχιστο σαν άτομο, σαν γυναίκα, σαν οτιδήποτε. Ο τύπος είναι ή νάρκισσος και θεωρεί ότι η ωμή σεξουαλικότητά του είναι ακαταμάχητη ή απλά ανώμαλος. Ακόμα να κάνεις block; Αν κάνει το ίδιο μια γυναίκα, στο 99% των περιπτώσεων είναι απάτη. Σόρι που σας το χαλάω αγόρια.

4. Δεν έχει social media

Είναι κάπως περίεργο κάποιος που είναι εξοικειωμένος με την τεχνολογία και τα dating apps να απέχει από τα social media. Οι πιθανότητες να κρύβει κάτι (όπως το ότι είναι παντρεμένος ή έχει ψεύτικες φωτογραφίες) είναι πολλές. Δε λέω ότι δεν υπάρχουν και εξαιρέσεις αλλά ας συμφωνήσουμε ότι είναι ύποπτο. Συνειδητή αποχή από τα social media υφίσταται, μερική αποχή δύσκολα.

5. Influencers, αυτή η μάστιγα

Πριν βιαστείς να πεις ότι είμαι υπερβολική, δες πώς αντίστοιχες ιστορίες υπάρχουν στο TYN. Αν σου ζήτησε να πάτε τη συζήτηση στο Instagram και μετά άρχισε να αποφεύγει το να βγείτε ή να μην απαντά καθόλου, λυπάμαι αλλά μάλλον μαζεύει followers. Ό,τι μπορεί ο καθένας κάνει για να βγάλει το ψωμί του, δεν κρίνω.

6. Σου ζητάει λεφτά

Κοίτα, ειλικρινά δεν μπορώ να φανταστώ γιατί κάποιος θα έδινε λεφτά σε κάποιον άγνωστο που μίλησαν για λίγο σε μια εφαρμογή γνωριμιών αλλά ας πούμε ότι είσαι τόσο καλόψυχη ή αφελής που σκέφτεσαι να το κάνεις. Ξεκόλλα λίγο. Ποιος σοβαρός άνθρωπος που του συμβαίνει κάτι επείγον δεν έχει κανέναν άλλο που να μπορεί να στραφεί για βοήθεια (φίλους, γονείς, αδέλφια, θείους, ξαδέλφια, γείτονες, πρώην, το δήμο, την κοινωνική πρόνοια) και ζητάει από σένα που δεν έχετε συναντηθεί ποτέ οικονομική ενίσχυση και «θα στα δώσει πίσω εννοείται»; Σύνελθε.

7. Άμεσο μήνυμα

Αν σου έστειλε πριν ακόμα ανεβάσεις φωτογραφίες στο προφίλ, νομίζω είναι αρκετά ξεκάθαρο ότι πρόκειται για bot (αυτοματοποιημένο λογαριασμό) ή απάτη που μάντεψε: έχει σκοπό να σου πάρει λεφτά.

8. Αρνητισμός

Αν η περιγραφή στο προφίλ του ατόμου που σου αρέσει δεν γράφει τα χόμπι, τα ενδιαφέροντα και τα γούστα του αλλά έχει μια λίστα με ποιους δεν θα ήθελε να βγει, χτυπάνε ήδη παντού καμπανάκια, άκου τα. Ένα τέτοιο προφίλ μου θυμίζει κάτι γεροπαράξενους που γεμίζουν τα χωράφια τους πινακίδες με απειλητικά μηνύματα για τα σκυλιά, τα γατιά, τα πουλιά, τους περαστικούς, τις ακρίδες, τη βροχή, τη σκόνη που σηκώνεται όταν φυσάει, κτλ. Για ποιο λόγο να θες να μιλήσεις με αυτό το πρόσωπο;

9. Μονολεκτικές απαντήσεις

Αν δεν μπορεί να σταυρώσει πρόταση διαδικτυακά που έχει την ηρεμία και την ασφάλεια της οθόνης να το κάνει, τότε στο πραγματικό ραντεβού τι πιστεύεις ότι θα κάνει; Θα μιλάτε με νοήματα; Ο άνθρωπος ή βαριέται να γράφει ή βαριέται εσένα. Και στις δύο περιπτώσεις εξαφανίσου.

Ακόμα κι αν προσέξεις όλα αυτά, οι πιθανότητες να πάει χάλια το ραντεβού σου είναι αρκετές. Ευτυχώς για σένα, για μένα, για όλους, υπάρχει αυτό το γκρουπάκι στο fb για να τα γράφουμε και να ξορκίζουμε τη γκαντεμιά μας. Καλά ραντεβού!

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice