4 λόγοι που η ρουτίνα είναι απαραίτητη για τα παιδιά

Για κάθε οικογένεια μπορεί να είναι διαφορετική

Τέσσερις λόγοι που η ρουτίνα μπορεί να ωφελήσει μια οικογένεια, τα παιδιά και τους γονείς - Από το φαγητό μέχρι τον ύπνο.

Στα 10 περίπου χρόνια που είμαι μαμά έχω καταλάβει για τα καλά πόσο σημαντική είναι η ρουτίνα για τα παιδιά αλλά και για τους γονείς. Η άποψή μου είναι πως όλες οι οικογένειες χρειάζονται κάποιο είδος ρουτίνας, διαφορετικό για την καθεμία, το οποίο θα τους δώσει το αίσθημα ασφάλειας και ελέγχου. Τουλάχιστον εγώ έτσι το αντιλαμβάνομαι. Με την καθημερινή ρουτίνα βλέπω ότι μπορώ να βάλω τα πολυσυζητημένα όρια στα παιδιά μου και το πιο σημαντικό, βλέπω τις ευεργετικές επιπτώσεις στην ψυχολογία τους. Ένα απλό παράδειγμα είναι πόσο πολύ αλλάζει ο ύπνος τους όταν ξεφεύγουμε από τη συνηθισμένη ρουτίνα μας. Γίνεται άστατος, ενώ ξυπνάνε αρκετές φορές μέσα στη νύχτα με αποτέλεσμα όλη η επόμενη ημέρα να είναι γεμάτη γκρίνια. Κάτι που δεν αρέσει σε κανέναν, ούτε σε εκείνα αλλά ούτε σε εμάς.

Η ρουτίνα για την κάθε οικογένεια μπορεί να είναι διαφορετική, ανάλογα με τις ανάγκες αλλά και τις ηλικίες των παιδιών. Στη δική μας έχει βολέψει η καθημερινή ρουτίνα φαγητού, παιχνιδιού, δραστηριοτήτων και φυσικά ύπνου.

4 λόγοι που η ρουτίνα κάνει μόνο καλό για τα παιδιά και τους γονείς

1. Δίνει αυτοπεποίθηση και ανεξαρτησία στο παιδί.

Ένα παιδί όταν γνωρίζει ότι π.χ. μετά το απογευματινό παιχνίδι, θα φάει, θα κάνει μπάνιο και θα κοιμηθεί νιώθει ασφάλεια και πολλές φορές παίρνει την πρωτοβουλία και το κάνει μόνο του (ισχύει για μεγαλύτερες ηλικίες). Επίσης, νιώθει ανεξάρτητο με συνέπεια να λείπουν οι πολλές εντάσεις και γκρίνιες μέσα στην ημέρα.

2. Δημιουργεί ένα ήρεμο περιβάλλον στο σπίτι.

Όταν ξέρεις τι να περιμένεις το άγχος και η ανασφάλεια μειώνεται. Το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά τα οποία ακολουθώντας μια συγκεκριμένη ρουτίνα καθημερινά, νοιώθουν ότι δεν αναγκάζονται να κάνουν κάτι αλλά το κάνουν γιατί είναι μέρος της καθημερινότητας τους.

3. Βοηθά το παιδί να μπει σε πρόγραμμα.

Η ρουτίνα βοηθάει το παιδί να τρώει σωστά, να κοιμάται καλά ακόμη και να παίζει πιο ανέμελα χωρίς να σκέφτεται ότι κάποια στιγμή η μαμά του θα του πει να πάει για ύπνο γιατί πολύ σωστά, ξέρει περίπου πότε θα έρθει αυτή η στιγμή.

4. Δημιουργεί υγιείς συνήθειες.

Από το να τρώνε το φρούτο τους κάθε απόγευμα μέχρι να βουρτσίζουν τα δόντια τους το βράδυ, η ρουτίνα μόνο καλές συνήθειες μπορεί να τους κάνει να αποκτήσουν στη ζωή τους.

Τέλος, δεν ξεχνάμε πως πέρα από την καθημερινή ρουτίνα καλό είναι να έχουμε και «ελεύθερες» ημέρες όπως είναι το Σαββατοκύριακο, όπου είναι αναγκαίο να είμαστε πιο αυθόρμητοι και να αφήσουμε στην άκρη τα ρολόγια.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice