Δύο ηλικιωμένες κυρίες κάθονται σε καρέκλες στον κήπο
© Joyce Huis / Unsplash
Σχεσεις

​Μετά την ενηλικίωση κανείς δεν θα σε φροντίσει (ξεκόλλα)

Σε φροντίζουν μόνον όταν είσαι μωρό/παιδί, κι αυτό από κωλοφαρδία

Ποιος θα μας φροντίσει όταν μεγαλώσουμε; Μύθοι και αλήθειες για αυτούς που θα μας σταθούν στα δύσκολα.

Μετά την ενηλικίωση δεν σε φροντίζει κανείς: προσπαθούσα να το εξηγήσω σε φίλη μόνη χωρίς παιδιά, που μου έλεγε «θέλω κάποιον να με φροντίσει». Λες και όταν έχεις παιδιά, άντρα, γυναίκα, γκόμενο, έχεις εξασφαλισμένη φροντίδα.

Χελόου; Εξασφαλισμένη φροντίδα (=αλλοδαπή ή εγχώρια νοσοκόμα/συνοδό) έχεις μόνον όταν είσαι κληρονόμος που δεν τα έφαγες ακόμα όλα, φραγκάτος/η, εκατομμυριούχος/α, καβαντζωμένος/η με λογαριασμούς στο εξωτερικό, γενικά βοηθάει (στην εξασφάλιση φροντίδας) το να είσαι διάσημος και πλούσιος. Αλλιώς έχεις απλώς έναν γκόμενο. Μία γκόμενα. Έναν/μία σύζυγο. Οκτώ παιδιά. Όλοι αυτοί, να 'ναι καλά οι άνθρωποι, αν είσαι άφραγκος, σόρι αλλά έχουνε ένα σωρό δουλειές. Σιγά μην κάτσουνε να φροντίσουνε εσένα.

Είναι όλα μύθοι που διαιωνίζονται, όχι κακόβουλα, παρά για την αναπαραγωγή του είδους: άμα το πάρουμε απόφαση ότι δεν ισχύει τίποτα από τα παρακάτω, ίσως το είδος πέσει στην αφάνεια. Ιδίως το ελληνικό (είδος), που έτσι κι αλλιώς τσαταλιάζεται από υπογεννητικότητα.

Οι μύθοι λοιπόν:

  • «Όλοι οι παντρεμένοι έχετε κάποιον να σας φροντίσει»: σωπάτε καλέ. Έτσι όπως είναι τα πράγματα, ένα σωρό κόσμος μένει παντρεμένος γιατί δεν έχει λεφτά να μετακομίσει, πόσο μάλλον να χωρίσει. Και πρέπει να μην έχεις παντρευτεί ΠΟΤΕ για να πιστέψεις πως όταν είσαι γριπωμένος, επειδή και καλά είσαι παντρεμένος, το ταίρι σου θα τα παρατήσει όλα για να σου φτιάξει κοτόσουπα. Μπορεί να το κάνει, εννοείται – αν είναι σπίτι εκείνη την ώρα, έχει την κότα πρόχειρη και δεν κατέβασε μια ταινία της προκοπής να δει. Αλλά δεν υπάρχει εγγύηση: δεν τον/την παντρεύτηκες για αυτό. Μπορεί να έχει τα νεύρα του/της, δουλειά, προγραμματισμένη έξοδο που δεν σηκώνει αναβολή, υπηρεσία, σκοπιά, υποχρεώσεις, πονοκέφαλο, άλλο/η γκόμενο/α. Σκληρό αλλά έτσι είναι η ζωή (=καριόλα).
  • «Εμείς οι γκέι δεν έχουμε έναν άνθρωπο να μας φροντίσει»: αν είσαι σε σχέση, είτε γκέι είσαι είτε στρέιτ, έχεις τις ίδιες πιθανότητες να σε φροντίσει ο άνθρωπος όταν σπάσεις το πόδι σου – και οι ίδιες πιθανότητες είναι λίγες, όσο πάνε λιγοστεύουν τώρα που το κάνεις ΤΟΟΟΟΣΟ θέμα. Γιατί ο άλλος είναι άνθρωπος όπως γράψαμε ήδη, δεν χρωστάει τίποτα που εσύ πήγες και τσακίστηκες, δεν προλαβαίνει να φτύσει, τρέχει σαν το Βέγγο. Ας πρόσεχες.
  • «Εμείς οι εργένηδες δεν έχουμε κανέναν να μας φροντίσει»: παρακαλώ; Εσείς/εμείς οι εργένηδες/εργένισσες κοιμάστε και ξυπνάτε όποτε θέλετε, κυκλοφορείτε στο σπίτι τσίτσιδοι, κάνετε τσίσα με ανοιχτή πόρτα του μπάνιου, τρώτε σαλάτα μέσα από το μπολ και πίνετε νερό από το μπουκάλι – πολύ καλά κάνετε. Αλλά με τι μούτρα, μετά από όλες αυτές τις χλιδές, ζητάτε άτομο να σας φτιάξει σούπα όταν ξεραίνεστε; Φτιάξτε μια μερίδα και βάλτε την στην κατάψυξη από πριν. Α δεν χωράει. Επειδή την έχετε τιγκάρει στα κατεψυγμένα μοχίτο. Τι τραβάτε κι εσείς οι χορεύτριες…
  • «Εσείς που έχετε παιδιά θα σας φροντίσουν όταν πουρέψετε»: τα παιδιά τα κάνεις για διάφορους λόγους. Για πλάκα, για το βιολογικό σου ρολόι, επειδή δεν κατάλαβες τις οδηγίες αντισύλληψης, επειδή είσαι γουτσουγούτσου άτομο, επειδή σου αρέσουν οι πιπίλες, για να διαιωνίσεις τα γονίδιά σου, για να χαρεί η μάνα σου… Αλλά αν τα κάνεις για να σε φροντίσουν, είσαι βαθιά νυχτωμένος. Τα παιδιά έχουνε από οκτακόσια χόμπι και γκομενίζουν ασταμάτητα λόγω ηλικίας. Η αντίληψη αυτή είναι 50s, μέχρι και οι Κινέζοι* έχουν αρχίσει να το καταλαβαίνουν πια…
  • «Εγώ που είμαι μόνος/η, θα πεθάνω και θα με βρούνε 10 μέρες μετά»: Και; Άπαξ και έχεις τινάξει τα πέταλα, θα στεναχωρηθείς που δεν σε βρίσκουν αμέσως; Ή θα χαρείς, ως πτώμα, που σε βρήκανε μάνι-μάνι τα μέλη της οικογένειάς σου; Κι αν τα μέλη έχουνε πάει διακοπές, πάλι μετά 10 μέρες δεν θα σε βρούνε; Και πόση σκορδοκαΐλα έχεις, πεθαμένος άνθρωπος, άρα σε βρίσκουνε άρα δεν σε βρίσκουν; Η γκαντεμιά είναι ότι πέθανες. Δεν θα πεις «αχ ευτυχώς, μα για δες τύχη, με βρήκανε αμέσως!». Δεν θα πεις τίποτα εξαιτίας του ότι είσαι ντεντ. Είναι κακό να επαναλαμβάνομαι, αλλά ναι: τον ήπιες. 

Αυτό που δεν είναι μύθος: σε φροντίζουν οι φίλοι/ες σου επειδή τους/τις φροντίζεις κι εσύ. Μπορεί και ο άνθρωπός σου, επειδή ΚΙ ΑΝ του έχεις πλύνει κάλτσα/του έχεις σετάρει το λάπτοπ. Τα αδέρφια σου, επειδή κι εσύ τρέχεις μόλις βγάλουνε κριθαράκι στο μάτι. Η Ζωή, αν και καριόλα, είναι σχετικά δίκαιη: κάνε το καλό και ρίχ’ το στο γιαλό. Που δεν έχει καμία σχέση με τίποτα. Αλλά όσο να 'ναι, πριν το ρίξεις στο γιαλό, επισημαίνεις διακριτικά ότι μόλις έφτιαξες ένα τοστάκι α-κό-μα, και μήπως αυτό σου εξασφαλίζει λίγη φροντίδα στα γεράματά σου;

Όχι βέβαια. Φρόντιζε κι ας είναι και ρόγες. Όλο και κάποιος θα βρεθεί να σου φτιάξει ένα ψωριάρικο τοστάκι στα δύσκολα. (Αλλά για καλό και για κακό, μόνος/η, χωρισμένος/η, παντρεμένος/η, με παιδιά ή όχι, φύλαξε μερικά τοστάκια έτοιμα στην κατάψυξη…)


*Κίνα: μέχρι πριν 20 χρόνια, οι νεότεροι έμεναν με τους παππούδες και τους φροντίζανε. Το έχουνε κόψει. Τα γηροκομεία στην Κίνα είναι λέει σχεδόν εξίσου μπίζι με τα Δυτικά. Και όλοι στο Πεκίνο διαμαρτύρονται «δεν έχω κάποιον να με φροντίζει», απλώς το λένε στα κινέζικα. 

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice