Γυναίκα με μάσκα κρατάει μωρό αγκαλιά
© Unsplash/ Marcin Jozwiak
Σχεσεις

Τα μωρά της πανδημίας και οι γονείς τους

Στην υγεία των μωρών της πανδημίας

Σχόλιο για τις γεννήσεις παιδιών εν μέσω πανδημίας και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες.

Ένα γλυκό άρωμα σαν δέκα μαλακτικά πλυντηρίου. Ζυμάρι μοσχομυριστό που κλαίει, πεινάει, χαμογελάει. Τα μωρά της καραντίνας δεν είναι ένα και δύο, είναι κάμποσα. Οι συνθήκες πρωτόγνωρες, αγχωτικές, δύσκολες, γεμάτες πανικό, φόβο. Η ώρα της αλήθειας έρχεται όταν τα ζευγάρια μένουν μόνα ή αναγκάζονται να ζουν μαζί είκοσι τέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο. Το τεστ είναι δύσκολο και δυσκολότερο όταν τα τετραγωνικά είναι λίγα και μέσα σε αυτά, ένα και δύο παιδιά, και πρέπει και να δουλέψεις. Ή θα αγαπηθείς, ή θα συμβιβαστείς, ή θα σιχαθείς, ή θα ζοριστείς και θα πάρεις τις αποφάσεις σου. Στο πολύ στενό συγγενικό και φιλικό περιβάλλον ξέρω αμέσως αμέσως δύο ζευγάρια που μεγάλωσαν την οικογένειά τους. Τα δύο παιδιά έγιναν τρία, και να τους ζήσουν. Γεννιούνται και ανάγκες, δεν λέω. Δεν υπάρχει πια το χωριό που θα μεγαλώσει το παιδί. Αν γίνονταν όλα με ραβδί μαγικό, το σπίτι θα αποκτούσε κι άλλο δωμάτιο, το αυτοκίνητο θα ανέβαινε κατηγορία και ο μισθός θα αποκτούσε κι άλλα μηδενικά.

Ανεκτίμητα τα μικρά δακτυλάκια, η μυτούλα. Ένα από τα κακά με τα μωρά της πανδημίας είναι ότι δεν μπορείς να τα επισκεφτείς, τουλάχιστον όπως γινόταν παλιά. Στο μαιευτήριο. Και είχες την ευκαιρία να χαμογελάσεις με τα μπαλόνια και τις γλάστρες και τα αρκουδάκια γκοτζίλα. Τώρα μόνο ο σύζυγος επιτρέπεται ή και κάποιος γονιός. Τα μωρά της πανδημίας, όσα γεννήθηκαν στη δεύτερη σεζόν και όχι στην πρώτη, τα βλέπεις μέσα από φωτογραφία. Της πρώτης σεζόν βαφτίστηκαν ήδη. 

Είναι σπουδαίο να νιώθεις ερωτευμένος όταν διαταράσσονται οι ισορροπίες. Ο εγκλεισμός δεν είναι συναρπαστικός. Είναι προφανές ότι έτσι εκφράζεις την επιθυμία για ζωή, υπάρχουν άλλωστε πολύ τρόποι, και προσαρμόζεσαι στα δεδομένα. Οι αβεβαιότητες υπάρχουν και θα υπάρχουν, για την υγεία, την οικονομική κατάσταση, το μέλλον. Είναι αδύνατον πλέον να σχεδιάζεις το μέλλον. Πολύ περισσότερο να κάνεις οικογενειακό προγραμματισμό. 

Οι γεννήσεις στην Ελλάδα έπεσαν κατά 6,5%. Συγκεκριμένα, το Ιανουάριο του 2021 είχαμε 7.049 νέες γεννήσεις έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2020 που ήταν 7.778. Η Φινλανδία και η Ολλανδία –εν μέσω πανδημίας– αντέστρεψαν τις επί χρόνια αρνητικές δημογραφικές τάσεις τους, εμφανίζοντας μικρές αυξήσεις γεννήσεων κατά τον πρώτο μήνα του 2021. Πάντως, εγώ γύρω μου, μάλλον κατά σύμπτωση, βλέπω καρότσια με μωρά. Στην υγεία των μωρών της πανδημίας και όλων των μωρών, γενικώς και ειδικώς. 

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice