Μαμά δίνει φάρμακο στο άρρωστο παιδί της
© cottonbro / Pexels
Σχεσεις

Ο αποτελεσματικός τρόπος για να πιει το παιδί σου το φάρμακό του

Δεν είσαι ο μόνος γονιός πάνω στη γη που έχει δοκιμάσει πολλούς τρόπους χωρίς αποτέλεσμα

How are yοu mum: Η Σοφία Τσώνου γράφει τι κάνουμε όταν χρειαστεί να δώσουμε στο παιδί μας κάποιο φάρμακο

Μετά από 2 καραντίνες και με τα παιδιά κλεισμένα στο σπίτι, σχεδόν ξέχασα τι πάει να πει να έχεις άρρωστο παιδί που αρνείται πεισματικά να πιει το φάρμακό του. Φυσικά και δεν μου έλειψε καθόλου αυτό το σκηνικό, αλλά να που φέτος οι ιώσεις μάς έχουν επισκεφτεί ήδη αρκετές φορές και να που η επιχείρηση φάρμακο μπήκε ξανά στην ζωή  μας.

Τι κάνουμε όταν χρειαστεί να δώσουμε στο παιδί μας κάποιο φάρμακο, κι εκείνο κάνει σαν να του δίνουμε δηλητήριο;

Όλοι το έχουμε ζήσει. Κλάματα, τάση για εμετό, ανελέητο χτύπημα στο πάτωμα σε συνδυασμό με τσιρίδα: Δεν θέλωωωωωω!!! Όσο είναι μωρά είναι εύκολο. Απλά το κρατάς αγκαλιά, το κεφαλάκι γέρνει ελαφρά προς τα πίσω και, τσουπ, η σύριγγα στο στόμα και ούτε γάτα ούτε ζημιά. Όταν όμως το μωρό σου μεγαλώσει τα πράγματα αλλάζουν. Για αρχή, δεν μπορείς να το κρατήσεις ακίνητο για να καταπιεί το άτιμο το φάρμακο, οπότε μπαίνουν σε εφαρμογή οι παρακάτω τρόποι που τις περισσότερες φορές δεν έχουν αποτέλεσμα:

  • Γιαννάκη, αυτό το φάρμακο έχει γεύση κεράσι. Θα είναι σαν να τρως παγωτό. (Μεταξύ μας, δεν ακούγεται καθόλου αληθινό).
  • Να κοίτα, εγώ δοκίμασα και ξετρελάθηκα με την γεύση του. Μμμμμ….πεντανόστιμο!
  • Αν πιεις το φάρμακό σου, θα σου δώσω να φας σοκολάτα. (Δωροδοκία, που μεταξύ μας δεν είναι και τόσο κακή την δεδομένη στιγμή).
  • Πιες το φάρμακο, αλλιώς δεν θα ξαναπαίξεις με το tablet! (Απειλή)
  • Η αδερφή σου το ήπιε και θα δει τηλεόραση, εσύ όχι. (Απειλή no2)
  • Σε παρακαλώ, αγάπη μου, πρέπει να πάρεις το φάρμακό σου για να νιώσεις καλύτερα. Σε παρακαλώ… (Παρακάλια)

Όπως κατάλαβες δεν είσαι ο μόνος γονιός πάνω στη γη που έχει δοκιμάσει τα παραπάνω.

Ο δικός μου αποτελεσματικός και δοκιμασμένος τρόπος για να πιει ένα παιδί το φάρμακό του είναι: Για αρχή μιλάω με σταθερή και αποφασιστική φωνή. Του εξηγώ πως όταν κάποιος είναι άρρωστος πρέπει να πάρει φάρμακο για να γίνει καλά. Έπειτα παίρνω τον αγαπημένο του χυμό και κάθομαι μαζί του στο τραπέζι.  Κι εκεί ξεκινάει το παιχνίδι: Μια γουλιά χυμός, μια γουλιά φάρμακο και πάει λέγοντας. Επίσης, πολλές φορές την ώρα που καταπίνει το φάρμακο του λέω κάτι αστείο ή κάνω μια γκριμάτσα για να του αποσπάσω την προσοχή.

Εμένα με βοήθησε το συγκεκριμένο κολπάκι. Δοκίμασε το και εύχομαι να είναι και για εσένα εξίσου αποτελεσματικό!

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice