Πώς επηρεάζεται η υγεία των ελεύθερων
5 συνέπειες της αδέσμευτης ζωής στην υγεία μας © Brittani Burns
Σχεσεις

Δεν είσαι σε σχέση; Να πώς επηρεάζεται η υγεία σου

Θες να χάσεις βάρος; Καλύτερα μην μπεις σε σχέση!

Θετικές και αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων που είναι αδέσμευτοι

Όταν είσαι ελεύθερος, ένα πράγμα είναι σχεδόν σίγουρο. Μια στο τόσο κάποιος θα σου κάνει μία ερώτηση σχετικά με το πότε θα σταματήσεις να είναι ελεύθερος ή γενικά θα πει κάτι που θα παρουσιάσει την έλλειψη συντρόφου στη ζωή σου ως το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσε να συμβεί σε άνθρωπο. Ωστόσο, αν ψάξουμε πραγματικά το θέμα, θα ανακαλύψουμε ότι αρκετές έρευνες έχουν αποδείξει πως η άνευ σχέσης ζωή ναι μεν μπορεί να έχει κάποιες αρνητικές συνέπειες, αλλά σε μεγάλο βαθμό έχει θετικά επακόλουθα στην υγεία του ατόμου.  

Πώς επηρεάζεται η υγεία όσων δεν έχουν σχέση 

Λιγότερο βάρος 
Αν και συχνά ασχολούμαστε με τα κιλά σε αισθητικό επίπεδο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτά επηρεάζουν σημαντικά την υγεία μας. Ένας αυξημένος Δείκτης Μάζας Σώματος μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα, όπως καρδιακά νοσήματα, διαβήτη, αναπνευστικά θέματα και πέτρες στη χολή.  

Μπορεί οι δεσμευμένοι και κυρίως οι παντρεμένοι να τρώνε καλύτερης ποιότητας φαγητό, αλλά οι έρευνες υποδεικνύουν ότι τείνουν να έχουν μεγαλύτερο ΔΜΣ. Μία γερμανική και ελβετική έρευνα του 2015, διαπίστωσε ότι σε ισοδυναμία με κιλά, οι δεσμευμένοι περνάνε κατά δύο περίπου κιλά τους αδέσμευτους. Το 2017, έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Μπαθ επικεντρώθηκε στο ένα φύλο και κατέληξε στο ότι οι παντρεμένοι άντρες ζυγίζουν 1,4 κιλά περισσότερο από τους ελεύθερους. Ο αριθμός, μάλιστα, φαίνεται ότι μεγαλώνει το πρώτο διάστημα αφότου γίνουν γονείς, αλλά και ότι πέφτει στην περίπτωση διαζυγίου. Την ίδια χρονιά, έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Women’s Health έδειξε ότι οι γυναίκες, στα μετά την εμμηνόπαυση χρόνια τους, παίρνουν περισσότερο βάρος -και καταναλώνουν περισσότερο αλκοόλ- όταν είναι παντρεμένες.  

Περισσότερη άσκηση 
Προφανώς, συνδέεται με το προηγούμενο. Έρευνα του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, η οποία μελέτησε 13.000 αμερικανούς, παρατήρησε πως οι αδέσμευτοι γυμνάζονται συχνότερα μέσα στην εβδομάδα, τηρώντας τα 150 λεπτά άσκησης εβδομαδιαίως που συνήθως προτείνουν οι ειδικοί. Οι δεσμευμένοι κατά μέσο όρο ασκούνται, αλλά στον μισό από τον προτεινόμενο χρόνο. Αυτό επιβεβαιώνεται και από μία βρετανική έρευνα του 2011, σύμφωνα με την οποία το 76% των παντρεμένων αντρών και το 63% των παντρεμένων γυναικών δεν ασκούνται 150 λεπτά τη βδομάδα, τη στιγμή που μόνο το 24% των αντρών και το 33% των γυναικών χωρίς σχέση δεν το κάνουν. Η αιτία; Κάποιος μπορεί να το ρίξει στο ότι «δένουμε τον γάιδαρό μας» και δεν μάς ενδιαφέρει να φροντίσουμε τόσο την εμφάνισή μας. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πολλές φορές γάμος σύντομα σημαίνει και παιδιά και κατ’ επέκταση λιγότερο χρόνο για τον εαυτό μας.  

Ποσότητα και ποιότητα ύπνου 
Εδώ τα πράγματα είναι 50-50. Σύμφωνα με άρθρο στη Wall Street Journal της Wendy M. Troxel, βοηθός καθηγητή ψυχιατρικής και ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ, οι γυναίκες σε μακροχρόνιες σχέσεις έχουν καλύτερα μοτίβα ύπνου, όσον αφορά τη διάρκεια. Αυτό υποθέτει ότι οφείλεται στην ασφάλεια και την προστασία που προκύπτει από το να κοιμάσαι με τον σύντροφό σου, μειώνοντας τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες.  

Οι αδέσμευτοι, από την άλλη, μπορεί να απολαμβάνουν μικρότερη διάρκεια ύπνου, αλλά υπερτερούν στην ποιότητα. Η Amerisleep, μία αμερικάνικη εταιρεία προϊόντων ύπνου, η οποία πραγματοποιεί και σχετικές έρευνες, διαπίστωσε ότι οι ελεύθεροι κοιμούνται καλύτερα ακόμα και από εκείνους που δήλωναν πως έχουν μία χαρούμενη σχέση. Το αποτέλεσμα; Καλύτερη συγκέντρωση και διάθεση και πιο καλή λειτουργεία του σώματος συλλήβδην. Η αιτία είναι απλή: ο ύπνος σου δεν διαταράζεται από ροχαλητά, κλωτσιές, παραμιλητά ή όποια άλλη κοιμισμένη συνήθεια του εκάστοτε συντρόφου μας.   

Τα χειρουργεία γίνονται πιο επικίνδυνα 
Ή, μάλλον, η μετεγχειρητική περίοδος. Ακούγεται περίεργο, αλλά αυτό διαπίστωσε το Πανεπιστήμιο Έμορυ με έρευνά του το 2012. Σύμφωνα με αυτήν, οι ελεύθεροι είναι τρεις φορές πιο πιθανόν να πεθάνουν στους επόμενους τρεις μήνες από μία εγχείρηση καρδιάς και 72% πιο πιθανό να πεθάνουν μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Ως πιθανές αίτιες όρισαν το γεγονός ότι οι παντρεμένοι ήταν εξαρχής πιο αισιόδοξοι για την έκβαση του χειρουργείου, αλλά και ότι κάπνιζαν λιγότερο. 

Βέβαια, οι ελεύθεροι είναι λιγότερο πιθανό να βρεθούν στο χειρουργικό τραπέζι. Το 2011, η ΜΚΟ Rand Corporation συμπέρανε ότι οι ανύπαντροι είναι αρκετά πιο ανθεκτικοί σε τραυματισμούς, ασθένειες και κακουχίες από τους παντρεμένους και τους διαζευγμένους.  

Χαμηλότερα επίπεδα στρες 
Ναι, όταν είσαι ελεύθερος μπορεί κατά καιρούς να αγχώνεσαι για το πότε θα βρεις κι εσύ τον άνθρωπό σου. Αν θες να κάνεις οικογένεια, ίσως σε στρεσάρει και ο χρόνος που περνάει και σε κάνει να αισθάνεσαι ότι στενεύουν τα περιθώρια σου. Ωστόσο, αυτός φαίνεται να είναι ο μόνος παράγοντας στρες που κάνει για εσένα χειροτέρα τα πράγματα σε σχέση με τους δεσμευμένους. Το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, το 2005, διαπίστωσε ότι οι αδέσμευτοι αγχώνονται λιγότερο για τα περισσότερα πράγματα της καθημερινότητάς τους και κυρίως για τις δουλειές του σπιτιού. Παράλληλα, το 2014 μία έρευνα, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 2.000 ενήλικες σε σχέση, συμπέρανε ότι ένας στους τρεις στρεσάρεται για οικονομικά προβλήματα, αφού είτε κρύβει μέρος του εισοδήματός του από τον σύντροφό του, είτε του αποκρύπτει κάποιο σοβαρό οικονομικό πρόβλημα που έχει προκύψει. Επιπλέον σε αυτό, οι παντρεμένοι είναι πολύ πιο πιθανό να έχουν χρέη σε πιστωτικές κάρτες και δάνεια.   

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice