Οι σχέσεις στην καραντίνα
Είσαι σε σχέση; Κι αν ναι, πώς περνάτε την καραντίνα; © Toa Heftiba
Σχεσεις

Τα είδη σχέσεων που συναντάμε στην καραντίνα

Περνάτε την καραντίνα μαζί και τον στέλνεις συνεχώς να βγάλει τον σκύλο βόλτα ή είστε χώρια και δεν έχει σταματήσει να σου λείπει;

Τα είδη σχέσεων της καραντίνας χωρίζονται σε αυτούς που κλείστηκαν μαζί και σε αυτούς που έμειναν χώρια και στους ερωτευμένους και μη

Η περίοδος της καραντίνας έχει επηρεάσει διαφορετικές πτυχές της ζωής του καθενός μας με αρκετά διαφορετικούς τρόπους. Η επαγγελματική μας ζωή, τα χόμπι μας και η επικοινωνία με τους φίλους μας είναι κάποιες από αυτές. Ο τομέας, ωστόσο, που φαίνεται να παρουσιάζει συχνότερα διαφορές από περίπτωση σε περίπτωση είναι οι σχέσεις στην καραντίνα. Αυτό μπορούμε να το αποδώσουμε σε δύο κυρίως αιτίες: το αν ένα ζευγάρι περνάει μαζί την καραντίνα και το κατά πόσο είναι πράγματι καλά μαζί και ερωτευμένο.  

Τα 4 είδη σχέσεων στην καραντίνα 

Αυτοί που κλείστηκαν μαζί: Η κακή περίπτωση 
Είτε ήδη συγκατοικούσατε μαζί, οπότε λογικό να περάσετε και την καραντίνα μαζί, είτε αποφασίσατε ότι από το να μην βλέπεστε προτιμάτε να δοκιμάσετε να μείνετε μαζί στην καραντίνα. Σε κάθε περίπτωση, είναι η πρώτη φορά που έχετε δίπλα σας τον σύντροφό σας 24 ώρες το 24ωρο και κάθε μέρα της βδομάδας.  

Αυτό κάποτε σάς φαινόταν ονειρικό και θυμάστε τον εαυτό σας να λέει «μακάρι να μην έφευγε στιγμή από δίπλα μου». Η ευχή σας πραγματοποιήθηκε και τώρα τον παρακαλάτε να στείλει «6» και να πάει για περπάτημα, ώστε να σάς αφήσει έστω και για ένα τέταρτο στην ησυχία σας. Δεν φταίει ότι σάς λείπει η μοναξιά. Φταίει ότι αρχίσατε να συνειδητοποιείτε ότι δεν τον αντέχετε, από τις συνήθειες που έχει μόλις ξυπνάει, όταν τρώει ή όταν κάνει μπάνιο, μέχρι τον τρόπο που μιλάει και τα χούγια του. Τα τελευταία, βέβαια, πάντα υπήρχαν και τα βλέπατε, αλλά δεν είναι το ίδιο να τα βλέπετε μερικές φορές τη βδομάδα, με το να τα έχετε ασταμάτητα δίπλα σας.  

Μάλλον ήρθε η στιγμή να σκεφτείτε σοβαρά την σχέση σας. Κατ’ αρχάς, σιγουρευτείτε πως πράγματι ενοχλείστε και αγανακτείτε με τον σύντροφό σας και ότι δεν φταίει η γενικότερη συναισθηματική πίεση και ένταση που σάς δημιουργεί η καραντίνα. Αν διαπιστώσετε πως τελικά όντως εκείνον δεν αντέχετε, ίσως πρέπει να αναθεωρήσετε το πώς βλέπετε το μέλλον της σχέσης μετά την καραντίνα.  

Ο σύντροφός σας είναι αυτός που είναι και αυτός σε ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό θα συνεχίσει να είναι. Το να του ζητήσετε να αλλάξει για χάρη σας δεν είναι δίκαιο για εκείνον. Σκεφτείτε, λοιπόν, πόσο αξίζει και έχει νόημα να μένετε και να κρατάτε έναν άνθρωπο που δεν μπορείτε να αντέξετε συνεχόμενα δίπλα σας για έναν μήνα, με την προοπτική να μείνετε μαζί για χρόνια.  

Αυτοί που κλείστηκαν μαζί: Η καλή περίπτωση 
Αν συγκατοικούσατε από πριν, μάλλον το ξέρατε ήδη. Έχετε δίπλα σας έναν άνθρωπο, με τον οποίο περνάτε ευχάριστα, όχι μόνο με τα καλά του, αλλά και με τα στραβά του, και όχι μόνο στα εύκολα, αλλά και στα πιεστικά και δύσκολα. Αυτό, λοιπόν, δεν άλλαξε ούτε όταν η σχέση σας μπήκε σε καραντίνα κυριολεκτικά.  

Από την άλλη, είστε εσείς που είπατε να περάσετε την σχέση σας από μία δοκιμασία και να μείνετε για πρώτη φορά μαζί. Ίσως το φοβηθήκατε λίγο και το κάνατε διστακτικά, γιατί ξέρατε ότι μία τόσο συνεχόμενη επαφή μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για την σχέση σας. Κι όμως, το «πείραμα» φαίνεται να πέτυχε και να ξεπέρασε τις προσδοκίες σας. 

Ο σύντροφός σας όχι απλά δεν σάς κούρασε και δεν σάς βάρυνε, αλλά ήταν ακριβώς αυτό που χρειαζόσασταν δίπλα σας, για να βγάλετε όσο το δυνατόν πιο ήρεμα την καραντίνα. Φυσικά και μπορεί στο διάστημα αυτό να έχουν υπάρξει καβγάδες και εντάσεις, αλλά ξέρετε ότι περισσότερο για αυτά ευθύνεται η συναισθηματική σας φόρτιση και όχι κάποιο ελάττωμα της σχέσης σας. Ναι, ανακαλύψατε νέα πράγματα για εκείνον, μεταξύ τους και αρνητικά, αλλά αυτά δεν σάς ενοχλούν τόσο, όσο σάς κάνουν να αισθάνεστε πιο δεμένοι, καθώς φαίνεται ότι μαθαίνετε ο ένας τον άλλον ουσιαστικά και πλέον επιλέγετε να είστε μαζί παρά του κουσούρια του συντρόφου σας, ή μάλλον και για αυτά.  

Αυτοί που κλείστηκαν χώρια: Η κακή περίπτωση 
Την περίοδο της καραντίνας, φανταζόμαστε ζευγάρια που μείναν χώρια και στεναχωριούνται και αγωνιούν μη τυχόν και η απαγόρευση πάρει παράταση. Εσείς δεν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία. Σχεδόν αισθανθήκατε μία ανακούφιση, όταν μάθατε ότι για μερικές βδομάδες δεν θα βλέπεστε με τον σύντροφό σας. Χρειάζεστε πραγματικά κάποιον να σάς πει ότι αυτό κάτι κακό σημαίνει για την σχέση σας; 

Κατ’ αρχάς, σκεφτείτε τι είναι αυτό που σας προκάλεσε την ανακούφιση. Μήπως κάτι δεν σάς κάνει στην σχέση σας ή μήπως αυτή την περίοδο δεν χωράει μία σχέση στη ζωή σας; Ίσως η ανακούφιση να ήταν γιατί δεν θα χρειαστεί να αντιμετωπίσετε για μία περίοδο τον επικριτικό ή αλαζονικό χαρακτήρα του συντρόφου σας. Ίσως γιατί δεν χρειάζεται να ψάχνετε δικαιολογίες, για να μην βρεθείτε. Ίσως γιατί επιτέλους μπορείτε να αφιερωθείτε αποκλειστικά στον εαυτό σας και τους στόχους σας.  

Σε κάθε περίπτωση, όποια κι αν είναι η αιτία, το αποτέλεσμα είναι ένα: χαίρεστε που δεν βλέπετε τον σύντροφό σας, τη στιγμή που άλλοι έχουν πήξει με την καραντίνα ακριβώς γιατί δεν βλέπουν τον σύντροφό τους. Είναι πιθανό, μάλιστα, εσείς να εύχεστε η απαγόρευση να παραταθεί, για να σάς δοθεί επιπλέον χρόνος χωρίς την σχέση σας. 

Σκεφτείτε καλά τι σας φταίει και αν η σχέση πρέπει να έχει μέλλον. Συμβουλή: αν αποφασίσετε να την λήξετε, περιμένετε μετά την καραντίνα. Σε κανέναν δεν αξίζει να τον χωρίσουν από chat ή βιντεοκλήση.  

Αυτοί που κλείστηκαν χώρια: Η καλή περίπτωση 
Η καλή περίπτωση, όσον αφορά την σχέση σας, όχι ως προς τη συναισθηματική σας κατάσταση στην καραντίνα. Πιθανότατα ακούσατε για την απαγόρευση κυκλοφορίας και το πρώτο που σκεφτήκατε ήταν πόσο καιρό θα μείνετε μακριά από τον σύντροφό σας. Ο μόνος λόγος που στήνεστε κάθε μέρα στις 18:00 στην τηλεόραση είναι για να σιγουρευτείτε ότι δεν θα ανακοινωθεί παράταση της απαγόρευσης. Έχετε σκεφτεί τουλάχιστον πέντε διαφορετικούς τρόπους που θα μπορούσατε εσείς ή ο σύντροφός σας να την παραβείτε, χωρίς να πληρώσετε πρόστιμο, ή έχετε σκεφτεί να πάτε να τον βρείτε κι ας πληρώσετε πρόστιμο -ελπίζουμε να μην κάνατε τίποτα από τα δύο-.  

Λένε ότι όλοι κάτι θα καταλάβουμε στο τέλος από αυτή την κατάσταση. Αν υπάρχει κάτι που εσείς ήδη έχετε καταλάβει (αν δεν το ξέρατε από πριν), είναι πόσο ερωτευμένοι είστε και πόσο θέλετε αυτόν τον άνθρωπο στη ζωή σας. Φροντίστε να το μην το κρατήσετε για τον εαυτό σας και να το επικοινωνήσετε στον σύντροφό σας. Για την ώρα, ένα απλό «μου λείπεις» ή «θα ήθελα να ήσουν εδώ» αρκούν. Αφήστε τις μεγάλες εξομολογήσεις για μετά την καραντίνα διά ζώσης. Τότε, όμως, να τις κάνετε. 

Σε κάθε περίπτωση, ελπίζουμε και ο σύντροφός σας να συνειδητοποίησε τα ίδια πράγματα στη διάρκεια της καραντίνας. Κάντε υπομονή και μέχρι να τελειώσει βρείτε άλλους τρόπους να τον νιώσετε κοντά σας, κι ας μην βρίσκεστε στον ίδιο χώρο.  

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice