priscilla-du-preez-_tgdr3nplsy-unsplash.jpg
© Priscilla du Preez
Σχεσεις

Έρευνα: Ποιο φύλο βλέπει πιο θετικά τους πρώην του;

Πάντως όλοι αρχίζουν να βλέπουν τους πρώην με καλύτερο μάτι, μόλις μπουν σε νέα σχέση

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Γκρατς μελετούν την στάση αντρών και γυναικών απέναντι στους πρώην και αναζητούν τα αίτια πίσω από αυτήν

Οι χωρισμοί είναι πάντα δύσκολοι, αλλά καμιά φορά τους κάνουμε ακόμα δυσκολότερους με τη στάση μας. Φυσικά κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, αλλά ό,τι και να έχει γίνει στο τέλος της ημέρας το μεγαλύτερο κακό το κάνουμε στον εαυτό μας όταν αποφασίζουμε να αναλωθούμε στο να μιλάμε άσχημα για τους πρώην μας και να μένουμε κολλημένοι στο παρελθόν.

Υπάρχει, ωστόσο, διαφορά ανάμεσα στους άντρες και τις γυναίκες όσον αφορά την αντιμετώπιση των προηγούμενων συντρόφων τους; Καθηγητές του Πανεπιστημίου του Γκρατς διαπίστωσαν ότι υπάρχει, κατά τη διάρκεια μίας διαφορετικής έρευνας. Μελετούσαν τις επιδράσεις της χειραγώγησης στην αξιολόγηση προηγούμενων συντρόφων (έρευνα που δεν απέφερε κάποιο αποτέλεσμα), όταν άρχισαν να παρατηρούν ότι οι ετεροφυλόφιλοι άντρες εμφάνιζαν μία πιο θετική στάση απέναντι στις πρώην συντρόφους τους.

Την συγκεκριμένη έρευνα επανέλαβαν, μάλιστα, δύο φορές. Στην πρώτη το δείγμα περιλάμβανε μόνο άτομα που βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή σε σχέση για τουλάχιστον 4 μήνες και που η προηγούμενη σχέση τους είχε διαρκέσει επίσης τουλάχιστον 4 μήνες. Στη δεύτερη αποφάσισαν να μεγαλώσουν το δείγμα τόσο εξισορροπώντας τα δύο φύλα (82 γυναίκες και 81 άντρες), όσο και την προσωπική κατάσταση, με τους μισούς συμμετέχοντες να είναι σε σχέση και τους άλλους μισούς να είναι ελεύθεροι.

Ωστόσο, οι ερευνητές αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν και μία τρίτη έρευνα, ώστε να επιβεβαιώσουν τα αποτελέσματα των δύο προηγούμενων, αλλά και να εξετάσουν τους λόγους που οι γυναίκες είναι λιγότερο θετικές απέναντι στους πρώην τους σε σχέση με τους άντρες. Στην έρευνα συμμετείχαν 612 άτομα, όλα ετεροφυλόφιλα, και με το δείγμα να διακρίνεται σε 160 ελεύθερες γυναίκες και 254 σε σχέση και σε 92 ελεύθερους άντρες και 106 σε σχέση. Οι ηλικίες τους ήταν κατά μέσο όρο 26,78 για τις γυναίκες και 30,68 για τους άντρες, ενώ μοναδική προϋπόθεση ήταν και πάλι η προηγούμενη σχέση τους να διήρκησε τουλάχιστον 4 μήνες.

Τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια. Σε μία κλίμακα από το 0 έως το 5, οι άντρες ήταν θετικοί ως προς τις πρώην συντρόφους τους στο 3,57 και οι γυναίκες στο 3,11. Η διαφορά δεν είναι τεράστια, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι εμφανής και σε έναν βαθμό εξηγήσιμη από τις άλλες παραμέτρους που αξιολογήθηκαν κατά τη διάρκεια της έρευνας.

Οι συμμετέχοντες αξιολόγησαν σε παρόμοια κλίμακα στοιχεία της σχέσης τους με τον πρώην σύντροφο, δικές τους συμπεριφορές γενικότερα και στοιχεία που υποδηλώνουν κατά πόσο έχουν καταφέρει να προχωρήσουν στη ζωή τους. Οι άντρες δείχνουν μεγαλύτερη σεξουαλική απελευθέρωση (στοιχείο που σύμφωνα με τους ερευνητές μπορεί να σημαίνει ότι είναι ανοιχτοί στο ενδεχόμενο να ξανακάνουν κάτι με την πρώην σύντροφό τους), δήλωσαν σε μεγαλύτερο βαθμό ότι αντιμετωπίζουν τη σχέση ως παιχνίδι, ότι έφταιγαν οι ίδιοι για τον χωρισμό και ότι στη διάρκεια της σχέσης είχαν στήριξη από τη σύντροφό τους. Πέραν του ότι όλα αυτά τα στοιχεία δηλώθηκαν σε χαμηλότερο βαθμό από τις γυναίκες, η πιο αρνητική τους στάση απέναντι στους πρώην δικαιολογείται και από το γεγονός ότι εκείνες ρίχνουν μεγαλύτερο φταίξιμο στον πρώην τους για το τέλος της σχέσης, ότι προσπαθούν ακόμα ενεργά να ξεπεράσουν τον χωρισμό, αλλά και ότι παραδέχτηκαν μεγαλύτερη προσκόλληση προς τον πρώην σύντροφό τους στη διάρκεια της σχέσης.

Σε κάθε περίπτωση, οι ερευνητές ξεκαθαρίζουν ότι αν και η απόκλιση στην οπτική των πρώην σίγουρα υπάρχει ανάμεσα στα δύο φύλα, δεν μπορούμε να πούμε ακόμα με σιγουριά τι την προκαλεί ή αν οι παραπάνω παράμετροι είναι ο μόνος επιδραστικός παράγοντας. Ωστόσο, υπάρχει ένα κοινό στοιχείο που ανακάλυψαν στα δύο φύλα και αυτό είναι ότι με την αρχή μίας νέας σχέσης τόσο οι άντρες, όσο και οι γυναίκες αρχίζουν να βλέπουν με καλύτερο μάτι τους πρώην συντρόφους τους.  

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice