Γυναίκα με σηκωμένα χέρια και μπλε τρίχες στη μασχάλη με λουλουδάκια
© Pexels- Cliff Booth
Opinion

Dove ArtPit Collection: Ήρθε η στιγμή να απελευθερωθείς από τα ταμπού για την περιοχή της μασχάλης

Ξέχνα τα στερεότυπα και το τι αρέσει στους άλλους

Dove ArtPit Collection: Ποιος καθορίζει την ομορφιά μιας γυναικείας μασχάλης; Μια έκθεση που θα μας βοηθήσει να καταρρίψουμε κάθε ταμπού

Inclusivity, diversity, body positivity, έχεις ακούσει πολλές τέτοιες λέξεις τελευταία που σε κάνουν να πιστεύεις ότι η αληθινή αλλαγή στο πώς αντιλαμβάνεται ο κόσμος την ομορφιά είναι πια εδώ. Οι καμπύλες δε θεωρούνται πια ταμπού, τα δερματικά αυτοάνοσα (όπως η λεύκη ή η ψωρίαση) δεν δικαιολογούν πλέον βλέμματα αποδοκιμασίας, το genderfluid ντύσιμο είναι προσωπική επιλογή, το μήκος των μαλλιών επίσης, το χρώμα του δέρματος είναι απλά ένα ακόμη φυσικό χαρακτηριστικό. Σίγουρα έχει υπάρξει πρόοδος, όμως υπάρχουν μερικά πράγματα ακόμα που συνεχίζουν να αποτελούν ταμπού. Ειδικά για τις γυναίκες.

 

 

Το βασικότερο από αυτά είναι οι τρίχες στο σώμα τους. Ένα χαρακτηριστικό που μας έχει δώσει η φύση θεωρείται αντιαισθητικό όταν συναντάται σε οποιοδήποτε άλλο σημείο ενός γυναικείου σώματος πέρα από το κεφάλι. Τα γυναικεία πρότυπα που τέθηκαν τους προηγούμενους αιώνες υποχρέωσαν τις γυναίκες να αποτριχώνουν κάθε σπιθαμή του σώματός τους –φρύδια, μουστάκι, μασχάλες, χέρια, πόδια, μπικίνι- προκειμένου να θεωρούνται εμφανίσιμες. Από το ξυράφι μέχρι την αποτρίχωση με κερί και το laser, μια ολόκληρη βιομηχανία ομορφιάς στήθηκε πάνω στο στερεότυπο που απαιτεί από τις γυναίκες πλήρη αποτρίχωση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε οικονομικό κόστος ή πόνο. Ειδικά οι μασχάλες αποτελούν σημείο ταμπού για τις γυναίκες αφού συχνά συνδέονται με αρνητικά χαρακτηριστικά όπως ο ιδρώτας και η έντονη μυρωδιά –πράγματα απολύτως φυσιολογικά για έναν ανθρώπινο οργανισμό.

 

 

Σταδιακά κάποιες γυναίκες άρχισαν να προβάλλουν στα social media το αυτονόητο: την επιλογή τους να μην αποτριχώσουν τις μασχάλες τους. Διάσημες γυναίκες όπως η Λούρδη και η μητέρα της Μαντόνα, η Άσλεϊ Γκράχαμ, η Έμα Κόριν, η Μάιλι Σάιρους, η Έμιλι Ραταϊκόφσκι και η Σοφία Λόρεν φρόντισαν να δείξουν στο Instagram, στο κόκκινο χαλί και σε φωτογραφίσεις περιοδικών τις μασχάλες τους με τρίχες στηρίζοντας την επιλογή τους για ένα φυσικό σώμα μακριά από ταμπού και ενοχές. Το παράδειγμά τους ακολούθησαν μεγάλα fashion brands παρουσιάζοντας μοντέλα με τρίχα στη μασχάλη θέλοντας να συμβάλλουν στην απενοχοποίηση της περιοχής. Σε άλλες φωτογραφίες εμφανίζονται με αποτριχωμένες μασχάλες και εκεί ακριβώς κρύβεται η δύναμη του μηνύματος: όποια κι αν είναι η επιλογή σου δεν οφείλεις εξηγήσεις σε κανέναν.

 

 

 

 

Το 2019 υπήρξε στα social media το κίνημα Januhairy, το οποίο ξεκίνησε από δύο φοιτήτριες που ήθελαν να απενοχοποιήσουν τις τρίχες στα γυναικεία σώματα. Την ίδια χρονιά εμφανίστηκε και το viral κίνημα με τις τρίχες στις μασχάλες βαμμένες σε έντονα χρώματα που έδινε ένα ακόμη γερό χτύπημα στο ταμπού που περιβάλλει την περιοχή της μασχάλης. Το θέμα είναι ότι μπορεί να θέλεις απόλυτη φυσικότητα ή τρίχες βαμμένες ροζ, μπορεί να θες πλήρη αποτρίχωση ή ξύρισμα σε σχέδιο. Σημασία έχει ό,τι κάνεις να είναι γιατί το θέλεις εσύ και όχι γιατί ανησυχείς τι θα πουν οι άλλοι ή γιατί νιώθεις υποχρεωμένη να ακολουθήσεις τα στερεότυπα ομορφιάς που επέβαλαν κάποιοι άγνωστοι για εσένα.

Αυτός ακριβώς είναι και ο σκοπός της έκθεσης Dove ArtPit Collection, να απενεχοποιήσει την περιοχή της μασχάλης και να προβάλλει την αληθινή ομορφιά των γυναικών όπως χρόνια τώρα πρεσβεύσει το DOVE. Σε συνεργασία με πολύ γνωστούς Έλληνες φωτογράφους, το Dove ArtPit Collection είναι μια έκθεση φωτογραφίας αφιερωμένη στην απλή, ανθρώπινη ομορφιά της περιοχής της μασχάλης. Από το πώς βιώνουν από την ενηλικίωση μέχρι και τώρα αυτό το μέρος του σώματος τους, στο τι ανασφάλειες τους δημιουργεί και τι θυσίες έχουν κάνει για να φαίνονται όμορφες σε αυτό το σημείο, οι γυναίκες που συμμετέχουν δίνουν η κάθε μία τη δική της οπτική, οπτικοποιημένη με την εκάστοτε μοναδική φωτογραφική τεχνική των φωτογράφων της DOVE. Αν έχεις νιώσει κι εσύ (όπως και πολλές από εμάς) δυσκολία στο να σπάσεις τα ταμπού και να αποδεχθείς τον εαυτό σου και το σώμα σου όπως είναι, έλα να πάμε μαζί στο Dove ArtPit Collection και να εμπνευστούμε από τις φωτογραφίες και τις ιστορίες άλλων γυναικών που τόλμησαν. Έλα να συζητήσουμε το γεγονός ότι στο ανθρώπινο σώμα δε χωράνε ταμπού, ούτε στην περιοχή της μασχάλης ούτε πουθενά. Έλα να φωνάξουμε με το δικό μας τρόπο πως κάθε γυναικείο σώμα είναι όμορφο, όπως είναι.

Αφίσα Dove

Info: 1-3 Ιουλίου 2022, Εκθεσιακός χώρος Συντάγματος. Είσοδος ελεύθερη. Ώρες λειτουργίας: Παρασκευή 1/7 11.00-16.00, Σάββατο 2/7 11.00-19.00, Κυριακή 3/7 11.00-19.00.

The ArtPit Collection by Dove

#DOVE #TheArtpitCollection

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice