Η έγκυος τραγουδίστρια Ριάνα με διάφανο μαύρο φόρεμα φτάνει για το σόου του Dior, 2022
Η Ριάνα φτάνει στο show του Dior, 2022. © Getty Images/ Stephane Cardinale - Corbis
Opinion

Maternity wear: Η επανάσταση στο πώς ντύνονται οι έγκυες είναι γεγονός

Ας αφήσουμε επιτέλους τις έγκυες να ντύνονται όπως θέλουν

Ρούχα εγκυμοσύνης: Η Rihanna οδηγεί και οι σχεδιαστές της μόδας ακολουθούν. Το νέο στιλ εγκυμοσύνης είναι να είσαι 100% ο εαυτός σου.

Λίγους μήνες πριν, στην εβδομάδα μόδας του Παρισιού, η Rihanna κατέφτασε στο show του Dior μέσα σε ένα σύννεφο από δαντέλες, διαμάντια και διαφανή εσώρουχα. Ο λαιμός και το ντεκολτέ της ήταν στολισμένα με αλυσίδες, ενώ τα πόδια της έντυναν δυο μαύρες vinyl μπότες. Το outfit κέντραρε στο πιο εντυπωσιακό σημείο πάνω της, την ολοστρόγγυλη κοιλιά εγκυμοσύνης που ξεπρόβαλε πανέμορφα μέσα από το see-through φόρεμά της.

Η Ριάνα φτάνει στο show του Dior, 2022

Η στιλάτη δισεκατομμυριούχος έκανε μια από τις πιο καθοριστικές εμφανίσεις της ως μέλλουσα μαμά, δίνοντας μια νέα οπτική στο «maternity style». Αρκετοί όμως έκριναν αρνητικά το συγκεκριμένο σύνολο —όπως και τις περισσότερες πρόσφατες εμφανίσεις της, ως πολύ προκλητικές. Η αλήθεια είναι πως το στιλ της Rihanna δεν έγινε περισσότερο sexy. Η ίδια έγινε απλώς «περισσότερο έγκυος», διατηρώντας την ίδια αισθητική που είχε πάντοτε. Ακόμα πιο σκληρή αντιμετώπιση είχε η Kim Kardashian, καθώς στις εγκυμοσύνες της φορούσε στενά ή διαφανή φορέματα με ψηλά τακούνια. Η Kim ντυνόταν όπως συνήθως, τι το σοκαριστικό είχαν οι στιλιστικές επιλογές της;

 

 

Η απάντηση κρύβεται στην παρωχημένη ιδέα που φέρει η κοινωνία για το πώς πρέπει να ντύνεται μια γυναίκα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Είναι πολύ σύνηθες, όταν κάποιος βλέπει μια έγκυο με ένα κοντό ή sexy φόρεμα, να σχολιάζει με την χαρακτηριστική ατάκα του: «Δες τι φοράει ενώ είναι έγκυος». Επίσης, την στιγμή της εγκυμοσύνης όταν η κοιλιά και το στήθος αρχίζουν να μεγαλώνουν, η ντουλάπα μιας εγκυμονούσας επιβάλλεται να αλλάξει. Jeans με ελαστικές μπάσκες για την κοιλιά, γλυκανάλατα maxi φορέματα με τεράστια πατρόν, φαρδιές μπλούζες και σουτιέν που δεν διαφέρουν ιδιαίτερα από αυτά των γιαγιάδων μας. Αυτό είναι το τυπικό «maternity wear». Στην ουσία, τα ρούχα που προορίζονται για την εγκυμοσύνη, εξυπηρετούν την άνεση ενός σώματος που αλλάζει. Μήπως όμως ως τελική εικόνα το καμουφλάρουν, συμβάλλοντας στην ιδέα ενός καθωσπρεπισμού που «αρμόζει» στην περίοδο αυτή;

Ένα ερώτημα που έχει απασχολήσει τις περισσότερες, αν όχι όλες τις νέες μητέρες είναι: «Πόσο ο εαυτός μου μπορώ να είμαι; Ποιο μέρος του εαυτού μου θα χάσω;» Κοιτάζοντας λίγα χρόνια πίσω, όταν διένυα την προσωπική περίοδο της ζωής μου ως έγκυος, λυπάμαι που έκρυβα συχνά την κοιλιά μου μέσα από φαρδιά φούτερ και φορέματα. Μετανιώνω που φόρεσα αυτό το ολόσωμο μαγιό εγκυμοσύνης, σε μαύρο χρώμα για να «κόβει». Το κοινωνικό πρότυπο που θέλει τις γυναίκες λεπτές, δεν έχει καμία λογική όταν το σώμα μας μεγαλώνει έναν άνθρωπο μέσα του. Το μεγαλείο και η ομορφιά μιας γυναίκας που κυοφορεί, πρέπει να γιορτάζεται και να αναδεικνύεται με οποίο τρόπο εκφράζει την κάθε μία.

 

 

 

 

 

 

Η Maggie Maurer, το μοντέλο που αγάπησε ο οίκος Schiaparelli, είναι έγκυος και αρνείται να φορέσει τα κλασικά jeans εγκυμοσύνης. «Αγοράζω ρούχα σε μεγαλύτερο μέγεθος, τα οποία θα μπορώ να φοράω και μετά το μωρό».

 

 

Όταν η Maurer έμαθε ότι έμεινε έγκυος, σκέφτηκε ότι η καριέρα της μπορεί να έφτανε σε ένα τέλος. «Δεν είμαι σίγουρη αν θέλω να δουλέψω τους επόμενους εννέα μήνες» σκέφτηκε. «Όταν το σώμα σου είναι το εργαλείο της δουλειάς σου, είναι τρομακτικό όταν μένεις έγκυος». Τον Φεβρουάριο που πέρασε όμως, την είδαμε να περπατάει στο London Fashion Week για το show της Nensi Dojaka, με ένα διαφανές φόρεμα. Η κοιλιά της δεν ήταν τελικά ένας περιορισμός, αλλά μια δήλωση δύναμης. «Δεν χρειάζεται να γίνεις διαφορετικός άνθρωπος μόνο και μόνο επειδή είσαι έγκυος», δήλωσε.

 

 

Την εγκυμοσύνη γιόρτασε με παρόμοιο τρόπο στην πασαρέλα η Di Petsa, η ελληνίδα σχεδιάστρια που έφτιαξε τα φορέματα με το «wet look» για τις έγκυες Gigi Hadid και Nickie Minaj. Για το Φθινόπωρο/Χειμώνα του 2022, η Di Petsa παρουσίασε μια συλλογή εμπνευσμένη από την εγκυμοσύνη και όλα τα στάδιά της, με ντραπέ φορέματα και κορσέδες που αγκαλιάζουν τον αισθησιασμό και την μαγεία αυτού του ταξιδιού.

 

 

 

 

 

 

Η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος που συχνά συνοδεύεται από περιορισμούς. Τοποθετεί τις γυναίκες σε μια θέση που κινεί την διάθεση του κόσμου προς κριτική, σχόλια και αγγίγματα. Ωστόσο, στην εποχή μας, το σύγχρονο ντύσιμο εγκυμοσύνης δίνει μια απάντηση σε όλη την καταπίεση και στο τι πραγματικά σημαίνει να είσαι έγκυος το 2022. Έχει μια δυναμική «μη συμμόρφωσης» και την επιθυμία να φοράνε οι γυναίκες αυτό που πραγματικά τις εκφράζει. Δεν χρειάζεται καμία έγκυος να περιορίζεται, χάνοντας τον εαυτό της μέσα σε ρούχα εγκυμοσύνης ή σε σεμνές επιλογές όταν αυτές δεν τη χαρακτηρίζουν. Αφήστε επιτέλους τις έγκυες να ντύνονται όπως θέλουν.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice