Cleaning house
© Vic_B / Pixabay
Lifestyle

Ώρα για ανοιξιάτικη γενική καθαριότητα

10 tips που κάνουν την καθημερινότητα πιο εύκολη

Συμβουλές για έυκολες λύσεις στην καθαριότητα του σπιτιού.

1. Καθαρίστε τα φίλτρα του κλιματιστικού στο πλυντήριο πιάτων.
Στα φίλτρα του κλιματιστικού μαζεύεται πολύ σκόνη και βρωμιά. Η καλύτερη λύση για να τα καθαρίσετε είναι να τα βάλετε στο πλυντήριο πιάτων, να βάλετε το πρόγραμμα για το γρήγορο ξέπλυμα, και μετά να βεβαιωθείτε ότι έχουν στεγνώσει καλά πριν τα τοποθετήσετε ξανά στο κλιματιστικό.

2. Λαβίδες με πετσέτα για τα στόρια.
Μεγάλο βάσανο τα στόρια να τα καθαρίζεις ένα-ένα. Τουλάχιστον κάντε το αποτελεσματικά. Πάρτε μία μεγάλη τσιμπίδα της κουζίνας και τυλίξτε σε κάθε άκρο της από μία υγρή πετσέτα των πιάτων, π.χ. βετέξ. Στερεώστε με λάστιχο καλά τις πετσέτες στις άκρες και περάστε την τσιμπίδα σε κάθε ράγα από τα στόρια απομακρύνοντας αποτελεσματικά και γρήγορα σκόνη και βρωμιά. Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, μετά το πρώτο χέρι, αντικαταστήστε τις υγρές πετσέτες και ξαναπεράστε τα. Για απλό ξεσκόνισμα, οι πετσέτες μπορούν να είναι στεγνές.

3. Ελαττώστε την κατανάλωση του νερού με μία απλή κίνηση.
Όχι μόνο για την τσέπη μας αλλά και για τον πλανήτη, καλό είναι να προσέχουμε όλοι την κατανάλωση του νερού στο σπίτι. Χωρίς να το καταλαβαίνουμε, μεγάλος όγκος νερού σπαταλιέται στο καζανάκι του μπάνιου. Για να μειώσουμε την ποσότητα αυτή το νερού, μπορούμε να βάλουμε μέσα στο τανκ του νερού ένα τούβλο ή ένα βαρύ αντικείμενο, που σημαίνει ότι θα χρειάζεται λιγότερη ποσότητα νερού πια για να ξαναγεμίζει το τανκ.

4. Στοματικό διάλυμα για τη λεκάνη της τουαλέτας.
Αν έρθει η στιγμή που η λεκάνη της τουαλέτας σας χρειάζεται επειγόντως καθαριότητα (και δεν έχετε τα απαραίτητα καθαριστικά), πάρτε το μπουκαλάκι με το στοματικό διάλυμα γεμίστε ένα καπάκι και αδειάστε το στα τοιχώματα της λεκάνης. Αφήστε το να μείνει για μισή ώρα και μετά τρίψτε τη λεκάνη. Θα λάμψει!

Toothbrushes
© The Humble Co / Unsplash

5. Ένα μανταλάκι για την οδοντόβουρτσα.
Η επιφάνεια στον νιπτήρα του μπάνιου δεν είναι πάντα όσο καθαρή φανταζόμαστε. Και σίγουρα δεν είναι καλό να ακουμπάμε την οδοντόβουρτσά μας, “απροστάτευτη”, εκεί. Μία σύντομη και εύκολη και φθηνή λύση (μέχρι να αγοράσουμε ένα ωραίο πρακτικό σετ μπάνιου), είναι να έχουμε ένα μανταλάκι του απλώματος δίπλα μας, για να ακουμπάμε την οδοντόβουρτσα όσο χρειάζεται.

6. Μην αφήνετε τα είδη υγιεινής στην επιφάνεια της μπανιέρας.
Συνήθως αφήνουμε στις γωνίες της επιφάνειας της μπανιέρας τα καλλυντικά, τα σαμπουάν, τα σφουγγάρια και τα άλλα είδη υγιεινής όταν τελειώνουμε με το μπάνιο. Εκεί όμως μαζεύονται σκόνες και βακτήρια. Η καλύτερη λύση είναι να αγοράσουμε μία μπάρα με γάντζους και να τα τοποθετούμε σε θήκες που κρέμονται από τους γάντζους. Αποφεύγουμε να μαζεύουν νερό και βρωμιά και διατηρούνται πάντα καθαρά.

Soap dispenser
© Micheile Com / Unsplash

7. Λαστιχάκι για το στόμιο στο δοχείο υγρού σαπουνιού.
Ειδικά αν υπάρχουν παιδιά στο σπίτι, η κατανάλωση υγρού σαπουνιού από το μπουκάλι με την αντλία μπορεί να είναι πολύ μεγάλη γιατί τα μικρά διασκεδάζουν πατώντας το συνέχεια. Η λύση είναι πολύ απλή: τυλίγουμε ένα λάστιχο μερικές φορές γύρω από το στόμιο του μπουκαλιού, στο σημείο πού μπαίνει μέσα η αντλία, κι έτσι μειώνεται η ποσότητα σαπουνιού που θα αντλήσει. Πραγματικά, εξοικονόμηση χρημάτων!

8. Καθαρίστε την κεραμική επιφάνεια της κουζίνας με σφουγγαράκι για τα πιάτα.
Οι κεραμικές εστίες είναι βολικές αλλά λίγο δύσκολες στο καθάρισμα ειδικά μετά από την προετοιμασία κάποιων πολύπλοκων συνταγών. Τα σφουγγαράκια κουζίνας με ειδική ενίσχυση που κυκλοφορούν στο εμπόριο καθαρίζουν τους δύσκολους λεκέδες όπως τα ξεραμένα λίπη μόνο με δυο κινήσεις. Και όχι μόνο. Καθαρίζουν το ίδιο αποτελεσματικά και κουφώματα, γρατζουνιές στους τοίχους, βρωμιές στις μπανιέρες, στου αρμούς των πλακιδίων κ.α.

Speices
© Hue12 Photography / Unsplash

9. Μαγνητική ράγα για τακτοποιημένα μπαχαρικά.
Τα μπαχαρικά φυλαγμένα σε ένα ντουλάπι πάντα μπερδεύονται. Μία καλή λύση για να τα κρατάτε σε οργάνωση είναι η μεταλλική ράγα στην οποία μαγνητίζονται οι ειδικές θήκες με το διάφανο καπάκι για να φυλάμε και να ξεχωρίζουμε τα μπαχαρικά μας. Μία όμορφη διακοσμητική ιδέα είναι να μαγνητίζουμε αυτές τις ειδικές θήκες κατευθείαν επάνω στην πόρτα του ψυγείου. Μία διαφορετική ιδέα από τα χιλιάδες “τουριστικά”μαγνητάκια.

10. Καθαρίστε το τηγάνι με μία ταμπλέτα Alka-Seltzer.
Το τηγάνι είναι από τα σκεύη της κουζίνας που λερώνονται πολύ και καθαρίζονται δύσκολα. Μία εύκολη λύση για να καθαρίσετε το τηγάνι σας είναι να το γεμίσετε με ζεστό νερό και να ρίξετε μέσα μία ταμπλέτα Alka-Seltzer. Το αφήνετε να διαλυθεί για 15 λεπτά και μετά απλώς το καθαρίζετε, και θα λάμψει.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice