Γυναικεία οπίσθια με διάφανο εσώρουχο με καρδούλες
© Unsplash/ Max Libertine
Lifestyle

The BBL effect: Tο πιο επικίνδυνο trend του TikTok

Πώς μια αισθητική επέμβαση δημιούργησε μια ολόκληρη κουλτούρα ομορφιάς και γιατί είναι η νέα μανία των νεαρών κοριτσιών

BBL: Η επέμβαση αυξητικής γλουτών τροφοδοτείται από το TiκToκ. Τι ακριβώς είναι αυτή η επέμβαση, ποιους αφορά και ποια είναι η σκοτεινή της πλευρά.

Πρόσφατα μιλήσαμε για την αυξανόμενη εμμονή των social media και της Gen Z γενιάς με το «Baby Botox». Χορηγούμενο σε μικρές ποσότητες και σε μια πιο νεαρή ηλικία από το παραδοσιακό Botox, ορίζεται ως μια νέα προσέγγιση που ήρθε για να αλλάξει ότι ξέραμε για την αντιγήρανση. Τι συμβαίνει όμως όταν μια δύσκολη επεμβατική αισθητική διαδικασία με υψηλό ποσοστό θνησιμότητας οδηγεί τους νέους σε μια νέα κουλτούρα ομορφιάς;

Αν έχετε παρατηρήσει μια σειρά από videos με το hashtag #BBL ή #BBLeffect να εμφανίζονται στην κύρια ροή του TikTok δεν είστε οι μόνοι. Τον τελευταίο καιρό ένα μεγάλο κοινό των social media ασχολείται εμμονικά με την διαδικασία και τα αποτελέσματα του BBL. Τι είναι όμως ένα BBL και γιατί είναι το νέο αγαπημένο θέμα του TikTok;

Τα αρχικά «BBL» στέκονται ως συντομογραφία για το «Brazilian Butt lift», μια επέμβαση γνωστή ως αυξητική/ανόρθωση γλουτών στην Ελλάδα. Η διαδικασία περιλαμβάνει την αφαίρεση του λίπους (μέσω λιποαναρρόφησης) από διάφορα μέρη του σώματος και την εκ νέου έγχυση του σε γοφούς και γλουτούς. Όσο αφορά την ανάρρωση, ένα πράγμα πρέπει να γίνει γνωστό: δεν μπορείς να κάτσεις κανονικά για δύο με τρεις εβδομάδες. Με λίγα λόγια, το BBL είναι το μέσο για να αποκτήσει μια γυναίκα το ιδανικό σώμα σύμφωνα με τα τρέχοντα πρότυπα ομορφιάς. Αναρωτιέστε σε ποια πρότυπα αναφέρομαι; Σίγουρα θα έχει πάρει το μάτι σας τις influencers του Instagram με την πολύ στενή μέση και τους εξωπραγματικά γεμάτους γοφούς.

 

 

Άμεση σχέση με την μανία του σωματότυπου αυτού έχει φυσικά η Kim Kardashian. Όταν η Kim εισέβαλε για πρώτη φορά στο Hollywood το μόνο που μπορούσε να σχολιάσει κάποιος για εκείνη ήταν οι γοφοί της. Ύστερα, κερδίζοντας ένα τεράστιο κοινό σε τηλεόραση και Instagram, μετέτρεψε το σώμα της σε ένα brand δισεκατομμυρίων, στηρίζοντας ότι οι αναλογίες της ήταν απολύτως φυσικές (όλοι ξέρουν ότι δεν είναι). Κατάφερε λοιπόν να αλλάξει σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό το πώς αντιλαμβάνεται η κοινωνία την ομορφιά και τις ιδανικές αναλογίες, δημιουργώντας ένα νέο γυναικείο πρότυπο. Πάρτε για παράδειγμα το εξώφυλλο του Paper Magazine της Kim το 2014. Αφού κατάφερε να γίνει viral σε ολόκληρο το διαδίκτυο, το ενδιαφέρον για το Brazilian butt lift έφτασε στα ύψη σημειώνοντας έως και σήμερα 77% άνοδο.

 

 

Τώρα στο TikTok το hashtag #BBL έχει 4.3 δισεκατομμύρια προβολές, αλλά ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει ότι η συγκεκριμένη επέμβαση δημιούργησε μέχρι και δικό της viral meme με τον όρο #BBLeffect. Ξεκίνησε από τον @antonibumba σατιρίζοντας την συμπεριφορά κάποιου μετά από ένα BBL, μέσω διαφόρων καθημερινών αναπαραστάσεων. Για παράδειγμα, κάποιος που έχει κάνει μια τέτοια επέμβαση δεν θα ανέβει ποτέ κανονικά τις σκάλες. Θα το κάνει με έναν εκνευριστικό τρόπο επιδεικνύοντας τα νέα του προσόντα.

 

 

Πέρα όμως από όλη την κοροϊδία και την αποδοκιμασία από κάποιους χρήστες του TikTok, η τρέλα του BBL είναι πιο δυνατή από ποτέ και εστιάζει κυρίως στα νεαρά κορίτσια. Τα τόσο ελκυστικά videos που ανεβαίνουν στο TikTok με το «πριν» και το «μετά» της επέμβασης είναι αρκετά παραπλανητικά και αυτό γιατί παραλείπονται κάποιες σημαντικές πληροφορίες. Το Brazilian butt lift θεωρείται η πιο επικίνδυνη αισθητική επέμβαση με μια δύσκολη ανάρρωση και ένα υψηλό ποσοστό θνησιμότητας. Σύμφωνα με την Αμερικάνικη κοινότητα αισθητικής πλαστικής χειρουργικής, ένα στα τρεις χιλιάδες άτομα χάνει τη ζωή του μετα από την διαδικασία της επέμβασης. Σε σύγκριση με μια πλαστική στήθους ή μύτης όπου η κύρια ανησυχία είναι η αναισθησία, ένα BBL είναι αρκετά επικίνδυνο λόγω του ότι υπάρχουν πολλά αιμοφόρα αγγεία στην περιοχή των μηρών. Έτσι όταν το λίπος εγχέεται στην περιοχή αυτή, οι γιατροί δυσκολεύονται να κάνουν την ένεση στην σωστή θέση. Εάν καταλήξει σε λάθος σημείο, το λίπος μπορεί να εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος προκαλώντας διάφορες επιπλοκές μέχρι και θάνατο. Η βρετανική ένωση πλαστικών ζήτησε την απαγόρευση της διαδικασίας του BBL λόγω του ποσοστού θνησιμότητας, βάζοντας τέλος στον τουρισμό της αισθητικής χειρουργικής.

 

 

 

 

Η απόκτηση του «ιδανικού» σώματος είναι μια ανέφικτη ιδέα. Όχι επειδή δεν έχουμε τα χρήματα για μια αισθητική επέμβαση ή λόγω των γονιδίων μας, αλλά επειδή οι τάσεις στα πρότυπα ομορφιάς αλλάζουν συνεχώς. Στα τέλη της δεκαετίας του ’90, το πολύ αδύνατο σώμα χωρίς καμπύλες ήταν αυτό που πρόσταζε η εποχή. Ως αποτέλεσμα, δημιουργήθηκε μια έξαρση διατροφικών διαταραχών που δυστυχώς παρατηρούνται μέχρι και σήμερα στις γυναίκες που μεγάλωσαν εκείνη την περίοδο. Στην εποχή μας, τα social media όπως το TikTok συνεχίζουν να μας υποδεικνύουν τι είναι όμορφο και τι όχι, έχοντας μια πολύ μεγαλύτερη δύναμη από μια διαφήμιση στην τηλεόραση ή μια εικόνα σε ένα περιοδικό. Η απόφαση για μια επέμβαση όπως το Brazilian butt lift πρέπει να βασίζεται πάνω σε μια αληθινή εσωτερική επιθυμία και ύστερα από μια ενδελεχή έρευνα. Αν μπούμε κάτω από το νυστέρι περνώντας μια τόσο επικίνδυνη επέμβαση μόνο και μόνο για να μοιάσουμε στον αγαπημένο μας influencer πρέπει πρώτα σκεφτούμε κάτι βασικό. Το γυναικείο σώμα δεν είναι trend και ο αγαπημένος μας influencer πιθανότατα να μην μοιάζει καν στον online εαυτό του.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice