heating
© Mikhail Nilov / Pexels
Lifestyle

15 τρόποι για να κρατήσετε το σπίτι σας ζεστό

Μερικά έξυπνα τρικ για τις κρύες μέρες του χειμώνα.

15 απλοί και έξυπνοι τρόποι για να κρατάμε το σπίτι προφυλαγμένο από το κρύο.

Ο χειμώνας τσούζει, από κρύο και από ανεβασμένες τιμές στο ρεύμα και τα καύσιμα. Υπάρχουν όμως και μερικές απλές ιδέες (πέρα από το να έχει καλή μόνωση το σπίτι) που μπορούμε να κάνουμε για να κρατήσουμε ζεστό τον χώρο μας και, ίσως, να κάνουμε οικονομία στο ρεύμα.

radiator
© Εkaterina Βolovtsova / Pexels

1. Ελέγξτε τα θερμαντικά σώματα.

Μην έχετε έπιπλα μπροστά σε καλοριφέρ που εμποδίζουν τη θερμότητα να απλωθεί στο σπίτι. Ακόμα και τα βρεγμένα ρούχα που απλώνουμε στα σώματα των καλοριφέρ για να στεγνώσουν, απορροφούν τη θερμότητα και δεν την αφήνουν να απλωθεί στο δωμάτιο.

2. Καθαρά φίλτρα στο κλιματιστικό.

Αν χρησιμοποιείτε κλιματιστικό βεβαιωθείτε ότι τα φίλτρα του είναι καθαρά, όπως και σε μικρότερα αερόθερμα.

3. Κάτι τρέχει στο πατάρι.

Πολλές φορές τα πατάρια ή οι αποθηκευτικοί χώροι των σπιτιών έχουν ανοίγματα για εξαερισμό απ’ όπου μπορεί να μπαίνει κρύος αέρας. Καλύψτε τα με ειδικές επιφάνειες που υπάρχουν στο εμπόριο, ακόμα και με πλαστικό.

drapes
© Max Vakhtbovych / Pexels

4. Βαριές κουρτίνες.

Όταν το σπίτι “ντύνεται χειμωνιάτικα” με τον παραδοσιακό τρόπο, δεν γίνεται τυχαία. Κάτι ήξεραν οι παλιοί. Οι κλειστές, βαριές κουρτίνες κρατούν τη ζέστη μέσα στο σπίτι (όπως επίσης και μειώνουν τους εξωτερικούς θορύβους). Στην αγορά υπάρχουν ακόμα και θερμικές κουρτίνες, πολύ αποτελεσματικές.

rug
© Pexels / Pixabay

5. Τα χαλιά μας ζεσταίνουν.

Και μόνο η αίσθηση ενός μαλακού χαλιού στα πόδια μας μπορεί να μας δώσει θαλπωρή και να ομορφύνει το σπίτι. Τα παχιά χαλιά κρατούν τη ζέστη και μειώνουν τους θορύβους που προκαλούνται από πατώματα ξύλινα ή με πλακάκια.

6. Χρησιμοποιήστε αλουμινόχαρτο.

Αν έχετε θερμαντικά σώματα που είναι τοποθετημένα σε εξωτερικούς τοίχος, καλύψτε την επιφάνεια πίσω από το σώμα με μεγάλα κομμάτια αλουμινόχαρτου. Η αντανακλαστική του ιδιότητα θα μπλοκάρει τη θερμότητα από το να απορροφηθεί προς τα έξω και θα “τη στείλει” πίσω, μέσα στο δωμάτιο.

Hot water bottle

7. Θερμοφόρες

Μπορεί να τις έχουμε συνδέσει στο μυαλό μας με την “τρίτη ηλικία” αλλά είναι θαυματουργές και οικονομικές. Γεμίζοντας μία θερμοφόρα με ζεστό νερό, την κρατούμε στην αγκαλιά μας, στον καναπέ, ή τη βάζουμε στα πόδια μας, στο κρεβάτι, για να μην παγώνουν στη διάρκεια της νύχτας. Υπάρχουν ακόμα και θερμοφόρες ντυμένες με χαριτωμένα, πλεκτά πουλοβεράκια, για στιλ.

8. Αφήστε τον ήλιο να μπει στο δωμάτιο

Τις ηλιόλουστες μέρες (που ευτυχώς έχουμε αρκετές στην Ελλάδα) ανοίγουμε τις κουρτίνες και αφήνουμε τον ήλιο να μπει και να ζεστάνει το δωμάτιο. Κάτι που θα ενθουσιάσει και το γατάκι του σπιτιού που θα τρέξει να ξαπλώσει στη λιακάδα.

9. Αφήνετε την πόρτα του φούρνου ανοιχτή.

Εννοείται αφού τελειώσετε το ψήσιμο. Η ζέστη που έχει μείνει στο φούρνο θα απλωθεί και θα ζεστάνει την κουζίνα που, μαζί με την ευωδιά του φαγητού ή του γλυκού, θα δώσουν ακόμα πιο μεγάλη θαλπωρή. Ποτέ όμως μην το κάνετε αν έχετε στο σπίτι παιδάκια, ζωάκια ή ηλικιωμένους. Καλύτερα να κλείνετε την πόρτα της κουζίνας.

Plastic wrap
© Cottonbro / Pexels

10. Πλαστικό με αεροκυψέλες.

Αν έχετε ένα παράθυρο που δεν σας ενδιαφέρει η θέα που φαίνεται αλλά μόνο το φως που μπαίνει, μπορείτε να το καλύψετε με πλαστικό με αεροκυψέλες που χρησιμοποιείται στις συσκευασίες. Θα κρατήσει τη ζέστη μέσα στο σπίτι χωρίς να κρύβει το φως και, μετά τον χειμώνα, θα μπορείτε να απολαύσετε το σπάσιμο μίας-μίας κάθε φουσκάλας.

11. Ένα ζεστό ντους ζεσταίνει και το σπίτι.

Όταν κάνετε ντους, αν μπορείτε να το αντέξετε, αφήνετε την πόρτα του μπάνιου ανοιχτή. Οι ζεστοί υδρατμοί θα ξεχυθούν στο σπίτι και θα ανεβάσουν τη θερμοκρασία.

12. Ανεμιστήρες διπλής περιστροφής.

Αν έχετε ανεμιστήρα οροφής διπλής περιστροφής, μπορείτε, για τον χειμώνα, να τον βάλετε να λειτουργεί σε αντίθετη φορά (δηλαδή όπως οι δείκτες του ρολογιού). Αυτό θα μεταφέρει τον ζεστό αέρα προς τα κατώτερα στρώματα του χώρου.

13. Μία απλή κεραμική γλάστρα.

Θέλει μεγάλη προσοχή, αλλά είναι μία εύκολη κατασκευή μίας μικρής, επιτόπιας εστίας θερμότητας. Αναποδογυρίστε μία κεραμική γλάστρα πάνω από μερικά αναμμένα ρεσό. Η γλάστρα θα πρέπει να είναι ανασηκωμένη ώστε να μπορεί να κυκλοφορεί ο αέρας από κάτω, για αυτό τοποθετήστε την επάνω σε κάποια τούβλα ή κομμάτια μάρμαρου. Το κεραμικό υλικό θα ζεσταθεί και θα απλώσει τη ζέστη στον χώρο αλλά μην ξεχνάτε: ποτέ τα παιδιά δεν πρέπει να πλησιάσουν αυτή την αυτοσχέδια θερμάστρα. Επίσης, πάντα είμαστε πολύ προσεκτικοί όταν χρησιμοποιούμε κεριά.

heating
© Mikhail Nilov / Pexels

14. Κλείστε το πορτάκι του σκύλου ή της γάτας.

Ο αέρας και το κρύο μπορεί να μπαίνει από παντού. Ακόμα και από το πορτάκι που έχουμε για να μπαίνει και να βγαίνει το κατοικίδιό μας. Κλείνουμε αυτό το πορτάκι με μία μικρή κουβέρτα ή έστω και πετσέτα, όπως και κάθε άλλη χαραμάδα του σπιτιού (κάτω από πόρτες κλπ.) που αφήνουν το κρύο να μπαίνει στο σπίτι.

hot water
© Efecan Efe / Pexels

15. Βράστε νερό σε μία κατσαρόλα.

Μία ανοιχτή κατσαρόλα με το νερό να βράζει κρατάει ζεστή την κουζίνα. Φτιάξτε κι ένα ωραίο τσάι και απολαύστε τη χειμωνιάτικη μέρα.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice