Ρολόι, timing
© Elena Koycheva / Unsplash
Opinion

Όλα είναι θέμα timing, αλλά πότε είναι το σωστό;

Πότε είναι η σωστή στιγμή – να χωρίσεις, να παντρευτείς, να κουρευτείς, να πας σουπερμάρκετ, να κάνεις λίφτινγκ, να χάσεις βάρος ή να ασχοληθείς με το χρηματιστήριο; Όλα έχουν την στιγμή τους, ή το σωστό timing…

Το timing στη ζωή μας και πότε είναι η σωστή στιγμή για να κάνεις τις αλλαγές που έχεις ανάγκη.

Μπορούμε να κάνουμε οτιδήποτε, όποτε μας έρθει η διάθεση να το κάνουμε; Όχι, γιατί αν κάνουμε σεξ μόνοι μας, πχ., δεν θα έχουμε τα ίδια αποτελέσματα όπως αν κάνουμε σεξ με καλή παρέα. Αυτό είναι το πιο απλό παράδειγμα – υπάρχουν χιλιάδες πράγματα που αν τα κάνουμε σε λάθος στιγμή δεν θα μας βγούνε τόσο καταπληκτικά.

Ξέρουμε, πχ, ότι ορισμένες επιχειρηματικές κινήσεις απέδωσαν επειδή έγιναν στη σωστή στιγμή (αλλά επειδή δεν έχουμε ιδέα, αλλάζουμε θέμα αμέσως). Κάποιες προσωπικές κινήσεις δεν απέδωσαν διότι τις κάναμε σε λάθος στιγμή (δεν είχαμε πιεί αρκετά/ δεν είχανε πιεί αρκετά/είχαμε παραπιεί). Υπάρχει μια ισορροπία, ίσως στο Σύμπαν, ίσως στον εσωτερικό μας κόσμο, η οποία όταν ακολουθεί ένα καλό timing, οδηγεί σε καλούτσικα αποτελέσματα. Ορίστε οι πιο συχνές ερωτήσεις που εκφράζει ο κόσμος όσον αφορά τις Σωστές Στιγμές (πού αλλού να τις θέτει; Στα εκατομμύρια σάιτ, εκεί γίνονται όλα πλέον…)

1. Η καλύτερη στιγμή να επενδύσεις στο χρηματιστήριο: Δεν το πιστεύω ότι το γράφω αυτό αλλά είναι η πρώτη ερώτηση κοινού, οπότε ιδού: κάθε δέκα χρόνια.
Αν έχεις λεφτά να επενδύσεις μην ακούς εμένα, που διάβασα ένα άρθρο στη Wall Street Journal μια μέρα που είχα τζάμπα χρόνο ανάγνωσης στο σάιτ τους, πάντως το άρθρο αυτά έλεγε. Στην ανάγκη, αν έχεις λεφτά και αναρωτιέσαι τι να τα κάνεις, ξόδεψε τα για σιγουριά. Κάθε στιγμή είναι σωστή για ξόδεμα.

2. Η καλύτερη στιγμή να χάσεις βάρος: Πριν τα 50.
Μετά προκύπτουν ορμονικές αλλαγές που κάνουν τα κιλά να μαζεύονται στη μέση, κι όσο μεγαλώνουμε τόσο πιο καθιστική γίνεται η ζωή. Ο μεταβολισμός χτυπάει καθυστερήσεις και οι δικαιολογίες να αποφύγουμε τα γυμναστήρια, γίνονται πιο ντούρες. Άρα, όποιος θέλει να αδυνατίσει ας το βάλει μπροστά νωρίς, κι ας αφήσει τις πρόχειρες δικαιολογίες.

3. Η καλύτερη στιγμή να πεις σε κάποιον ότι δεν έπιασε σωστά το όνομά σου: Ποτέ.
Είναι σκληρό να διακόπτεις κάποιον για να του πεις «Ξέρετε, λέγομαι Τζένη…» ενώ σας αποκαλεί Μήτσο. Ο ιδανικός τρόπος να τοποθετηθείς είναι λέγοντας μια ιστορία στην οποία αναφέρεται το όνομά σου – περισσότερες από μία φορά, («Μου είπε τότε, βρε Τζένη, όχι βρε Τζενάκι, μα τι λες Τζένη, αχ Τζένη, Τζένη…»).

4. Η καλύτερη ώρα να πας σουπερμάρκετ: νωρίς το πρωί, καθημερινές.
Ο «φόρτος Σαββατοκύριακου» ξεκινάει Πέμπτη μεσημέρι και συνεχίζεται μέχρι την ώρα που κλείνουν τα σουπερμάρκετ, αργά τα Σάββατα. Τα απογεύματα γίνεται χαμός, γιατί ψωνίζουν όσοι γυρνάνε από τις δουλειές, και τα μεσημέρια επίσης, γιατί ψωνίζουν όσοι δεν δουλεύουν. Όσοι δεν δουλεύουν και οι συνταξιούχοι, για κάποιο λόγο δεν πάνε σουπερμάρκετ νωρίς, επομένως αφήνουν μια ήρεμη ζώνη 8.30-10.30 π.μ., στην διάρκεια της οποίας αν είσαι άεργος, συνταξιούχος, ον-λαιν-ιστής εργαζόμενος ή εισοδηματίας, ψωνίζεις με άνεση. Λίγο πριν κλείσουν επίσης δεν έχουν κόσμο τα μαγαζιά, αλλά μας/σας κάνουν βουντού οι πωλήτριες που θέλουν να πάνε σπίτια τους.

5. Η καλύτερη στιγμή να κάνεις αποτρίχωση: μία μέρα πριν γδυθείς σε πισίνα, παραλία ή κρεβατοκάμαρα, ή και τελευταία στιγμή, στην ανάγκη.
Ναι, υπάρχει κόσμος που το ρωτάει κι αυτό, επειδή δεν άνοιξε ούτε μισό περιοδικό στα 80s, 90s, 00s...

6. Η στιγμή να πετάξεις καλλυντικά: ένας χρόνος.
Με εξαίρεση κραγιόν, ρουζ, πούδρες και σκιές, που αντέχουν περισσότερο. Χρόνια τα γράφανε τα περιοδικά τα οποία δεν άνοιξαν αυτές/οί που ρωτάνε, τώρα τα ίδια λένε τα σάιτ. Άσχετα που δεν πετάμε ούτε μπατονέτα.

7. Η καλύτερη φάση να πάρεις ένα χρόνο off: γύρω στα 45 - αν έχεις βάλει λίγα χρήματα στην άκρη και έχεις πήξει όσο χρειάζεται.
Καλά, αν έχεις χρήματα στην άκρη παίρνεις ένα χρόνο off όποτε σου κάνει κέφι, ωστόσο το ρωτάνε κι αυτό οι άνθρωποι…

8. Η καλύτερη στιγμή να παντρευτείς: ποτέ, είναι χαζομάρα… οκέυ, οι ειδικοί λένε μετά από ένα χρόνο σχέσης.
Δεν έχετε βαρεθεί ο ένας τον άλλον, γνωρίζεστε αρκετά καλά ώστε να μην παίρνεις γουρούνι στο σακί (νομίζεις…). Δυo-τρία χρόνια ακόμα, κι ο άνθρωπός σου θα αρχίσει να σκέφτεται ότι υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές. Κι εσύ τα ίδια – στην Ελλάδα ζούμε, τα πορτοκάλια μάς βγαίνουνε από το ρουθούνι.

9. Η καλύτερη στιγμή να χωρίσεις: κάθε στιγμή, αν ζορίζεσαι. Αλλά και πάλι οι ειδικοί λένε στα εφτά χρόνια γάμου/σχέσης.
Χιλιάδες γάμοι/σχέσεις φτάνουν με το ζόρι την επταετία. Αν πάλι αντέξεις μετά το «The seven yearitch», (και δεις την ταινία του Μπίλυ Γουάιλντερ με την Μαίριλυν Μονρόε) συνεχίζεις. Εμείς τη στραβή μας την είπαμε.

10. Η καλύτερη εποχή να κάνεις λίφτινγκ: στα 55.
Είναι η χρονιά-σταθμός κατά τους δερματολόγους – αν δεν έχεις πάρεις ένα χρόνο off, ορίστε που δέκα χρόνια μετά, με τα λεφτά που έκρυψες στο σαμοβάρι, πας για λίφτινγκ. Θα περάσουν άλλα δέκα χρόνια για δεύτερο λίφτινγκ, αν έχεις τέτοιες διαθέσεις/τάσεις. Απορούμε λίγο που δεν βρίσκεις καλύτερο τρόπο να ξοδευτείς, αλλά οκέυ.

11. Η καλύτερη ώρα να πας σε εξωτερικά ιατρεία εφημερεύοντος νοσοκομείου - αχρείαστα να 'ναι: νωρίς το πρωί.
Οι χειρότερες ώρες είναι από τις 5.00 το πρωί ως τις 2.00 το μεσημέρι – με ενδιαφέρον διάλειμμα από τις 8.00 ως τις 11.00 το πρωί, που δεν κουνιέται φύλλο. Ούτε δηλητηριάσεις, ούτε τρακαρίσματα, ούτε ξεμαλλιάσματα. Αν σκέφτεσαι νοσοκομείο, κάνε το πρόγραμμά σου. Στα Παίδων οι χειρότερες ώρες είναι οι βραδινές και φουλ τα Σαββατοκύριακα, που όλα τα μωρά της πόλης παθαίνουν τα πάντα, αντάμα.

12. Η καλύτερη ώρα να μην κολλάει το ίντερνετ: από τις 4.00 το πρωί ως τις 12.00 το μεσημέρι.
Γιατί γίνεται χαμός τα βράδια; Επειδή μπαίνουν οι πάντες και το τράφφικο σκοτώνει την ταχύτητα. Τα πράγματα φορτσάρουν όταν «ξυπνάει» η Νέα Υόρκη, μια και η Αμερική είναι η πρώτη χώρα σε users, με δεύτερη την Γερμανία και τρίτη την Ιαπωνία. Μόνο που οι Ιάπωνες μπαίνουν μέσω σμαρτ φον, και άρα/ίσως/δεν είμαστε σίγουροι, δεν δημιουργούν τον χαμό των Αμερικάνων, που είναι πιο αλαφιασμένοι εκ φύσεως.

13. Η καλύτερη στιγμή να αγοράσεις καινούργια γκάτζετς: έξι μήνες μετά το λανσάρισμα.
Οι εταιρείες που βγάζουν γκατζετο-οειδή θαύματα τεχνολογίας, στην αρχή έχουν τσιμπημένες τιμές στα καινούργια. Άρα, όταν αγοράζεις φρεσκαδούρα, πληρώνεις κάτι παραπάνω…και τα προϊόντα υψηλής τεχνολογίαςείναι σαν τα κουρέματα, χρειάζονται ένα διάστημα μέχρι να στρώσουν. Υπομονή.

14. Η καλύτερη στιγμή να συμβουλευτείς αστρολόγο: στα 38.
Από τα 38 ως τα 56 μας, έχουμε τέσσερεις μεγάλες αλλαγές στη ζωή μας, και οι τέσσερεις είναι ‘γραμμένες’ λίγο στον συνδυασμό μας. Αν δεν έχεις πάει σε αστρολόγο ως τα 38 κι αναρωτιέσαι πχ. «τι θα κάνω με τη ζωή μου;», «είναι ζωή αυτή που κάνω;», «υπάρχει θεός;» «γιατί δεν έχω ένα ρούχο της προκοπής;», «που πάω χωρίς δουλειά/ή/και γκομενάκι της προκοπής;» κ.λπ.... ήρθε η εποχή να πάς σε αστρολόγο διότι: Ο Πλούτων έρχεται καπέλο στον Πλούτωνα (από τα 35 ως τα 48 περίπου) και αλλάζουν οι σχέσεις μας. Ο Ποσειδώνας έρχεται απέναντι στον Ποσειδώνα (38-42) κι αμφισβητούμε τα όνειρά μας. Ο Ουρανός φάτσα στον Ουρανό (40-44) μας κάνει να θέλουμε δραστικές αλλαγές. Και ο Κρόνος κάνει το δεύτερο πέρασμα από τον συνδυασμό μας (58-60), επιστρέφοντας στην αρχική του θέση κατά το συνήθειό του κάθε 29 χρόνια. Σημαίνει νέο κεφάλαιο στη ζωή μας, πράγμα που προκύπτει στα 58-60. (Όλα αυτά τα αντιγράφω από αστρολογικό σαιτ, δεν τα κατεβάζω από το κεφάλι μου, κάνουμε επιστημονική δουλειά εδώ. Αλλά φυσικά παίζει να ναι και μπούρδες).

Τέλος... η σωστή στιγμή είναι όποτε σου 'ρθει, άρα ξέχασέ τα όλα, και ελπίζουμε να χαμογέλασες τουλάχιστον διαβάζοντας…

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice