Η Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις με τον σύζυγό της Ντάγκλας Έμχοφ και την 2χρονη ανηψιά της Αμάρα Αζάγκου ©Getty Images/ Mason Trinca
Η Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις με τον σύζυγό της Ντάγκλας Έμχοφ και την 2χρονη ανηψιά της Αμάρα Αζάγκου ©Getty Images/ Mason Trinca
Lifestyle

Η Κάμαλα Χάρις και η πολύχρωμη οικογένειά της

Η νέα Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ έχει μία μεγάλη, πολύχρωμη, δεμένη και αγαπημένη οικογένεια

Η νέα Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις, και όλη η ιστορία της μεγάλης, πολυμελούς και πολύχρωμης οικογένειάς της.

Η Κάμαλα Χάρις φτιάχνει ιστορία καθώς, αποκτώντας τη θέση της Αντιπροέδρου της νέας Αμερικάνικης κυβέρνησης, γίνεται η πρώτη και γυναίκα και μαύρη και με Ινδική καταγωγή αλλά και με τον σύζυγό της Νταγκ Έμχοφ να γίνεται ο πρώτος «δεύτερος» σύζυγος στις ΗΠΑ, ένας ρόλος που ετοιμάζεται να τον αναλάβει με παρρησία, χιούμορ, ευθύνη -όπως φαίνεται- και με καλό στήριγμα από όλη, την πολυποίκιλη, πολύχρωμη, ενδιαφέρουσα και αγαπημένη οικογένεια των Χάρις & Έμχοφ.

Η οποία αποτελείται από νυν και πρώην συζύγους, γιαγιά, μαμά, θείες, ανίψια, παιδιά από τον πρώτο γάμο του Νταγκ, κουμπάρες -και αυτά μόνο για τον κλειστό κύκλο που θα παρακολουθήσουν την ορκωμοσία της Κάμαλα μαζεμένοι και ζητωκραυγάζοντες όπως έγινε τη βραδιά των εκλογών-θρίλερ.

Η οικογένεια για τους Αμερικάνους είναι ιερή όσο και η μηλόπιτα. Την κρατούν όσο πιο παραδοσιακή γίνεται. Οι συνταγές όμως αλλάζουν, χωρίς να αλλάζει το πιάτο. Η δημοφιλία της Κάμαλα Χάρις όχι μόνο για το χρώμα της, τη δράση της σαν Γενική Εισαγγελέας της Καλιφόρνιας, τις προοδευτικές της απόψεις για τους LGBTQ+ αλλά και σαν μέλος μίας τέτοιας οικογένειας, προτείνει ένα νέο μοντέλο που μοιάζει να έχει ανοίξει την πόρτα και να προσκαλεί κι άλλους στο Κυριακάτικο τραπέζι – απαράβατη συνήθεια που θα συνεχίσει να τηρείται και τώρα, υπόσχεται η Κάμαλα, με τις νέες της υποχρεώσεις.

Η διευρυμένη οικογένεια δεν έχει να κάνει τόσο με τους βαθμούς συγγένειας όσο με τη δυναμική της αποδοχής των ρόλων και της συνύπαρξης. Είναι ένα μικρό δημοκρατικό μοντέλο που, τελικά, χτίζει και το σταθερό πολιτικό προφίλ της Χάρις.

 


Η μομάλα μας η Κάμαλα

«Είχα πολλούς τίτλους στην καριέρα μου», είπε η Κάμαλα στο Elle, «και σίγουρα το Κυρία Αντιπρόεδρος είναι σπουδαίο αλλά για μένα το “μομάλα” θα είναι αυτό που σημαίνει τα περισσότερα».

Η Κάμαλα και ο σύζυγός της Νταγκ, είναι και οι δύο 55 χρονών. Όταν παντρεύτηκαν ο Νταγκ είχε ήδη δύο παιδιά από τον προηγούμενο γάμο του και όλοι συμφώνησαν ότι θα ήταν καλύτερο να μην αποκαλούν την Κάμαλα «θετή μαμά» ή «η μητριά μου» αλλά «μομάλα», μία νέα λέξη που παίζει με το μαμά, με το Κάμαλα, και τη λέξη «μαμάλεχ» η οποία, στα Γίντις, σημαίνει «μανούλα».

Ο Νταγκ έχει Εβραϊκή καταγωγή. Μάλιστα, στον γάμο τους, η Κάμαλα η οποία μεγάλωσε με διπλό θρήσκευμα, Χριστιανή και Ινδουίστρια σαν κόρη του Αφροαμερικανού Καθηγητή Οικονομικών του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, Ντόναλντ Τζ. Χάρις και της Ινδής Βιολόγου και Ερευνήτριας του Πανεπιστημίου του Μπέρκλεϊ, Σιαμάλα Γκοπαλάν, στον γάμο τους ακολούθησε το εβραϊκό τυπικό και έσπασε με το πόδι της ένα ποτήρι τυλιγμένο σε πετσέτα.

Η Κάμαλα ήταν 40 ετών όταν παντρεύτηκε, μία ηλικία που με τα σημερινά δεδομένα στις ΗΠΑ θεωρείται πάνω από τον μέσο όρο για τον πρώτο γάμο – το νούμερο αυτό πάντως, έχει αρχίσει και αυξάνει.

Η Κάμαλα και ο Νταγκ γνωρίστηκαν το 2013, μέσω ενός φίλου και συνεργάτη του στην DLA Piper, μία από τις μεγαλύτερες δικηγορικές εταιρείες του κόσμου. Ο Νταγκ είχε ένα επαγγελματικό γεύμα με τον κινηματογραφιστή Ρέτζιναλντ Χάντλιν και τη σύζυγό του Κρισέτ, η οποία είναι καλή φίλη της Κάμαλα. Η Κρισέτ δήλωσε στον Νταγκ ότι θέλει να του γνωρίσει μία φίλη της. Ακούγοντας το όνομα Κάμαλα Χάρις-η Γενική Εισαγγελέας, ο Νταγκ την αναγνώρισε και είπε ξεκάθαρα στην Κρισέτ «Θεέ μου, αυτή είναι χοτ!».

Από αριστερά: Cole Emhoff, Doug Emhoff (σύζυγος της Kamala Harris), Kamala Harris, Ella Emhoff
Η Καμάλα Χάρις με τον σύζυγό της Νταγκ Έμχοφ και τα δύο παιδιά του, Κόουλ και Έλλα ©Courtesy of Emhoff family/ NYT

Ποιος είναι ο Νταγκ;

Ο Νταγκ Ἐμχοφ γεννήθηκε στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, μεγάλωσε στο Νιού Τζέρσι και ζούσε στην Καλιφόρνια από τα 16 του. Οι γονείς του, η Μπαρμπ η οποία ασχολείται με το σπίτι και ο Μάικ που είναι σχεδιαστής παπουτσιών, πρόσφατα ίδρυσαν ένα γκρουπ στο Facebook με τίτλο «Παππούδες για τον Μπάιντεν».

Το 1992 παντρεύτηκε την πρώτη του γυναίκα, την Κέρστιν, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά: τον Κόουλ, που τώρα είναι 26 ετών και την Έλλα, στα 21 της. Τα ονόματα που τους δόθηκαν ήταν τιμή προς τους μεγάλους της τζαζ, τον Κόουλ Πόρτερ και την Έλλα Φιτζέραλντ.

Τα παιδιά ήταν στο δημοτικό και στο γυμνάσιο όταν χώρισαν οι γονείς τους και ο Νταγκ μετακόμισε σε ένα διαμέρισμα κοντά τους για να μπορεί να τα βλέπει και να μένουν μαζί του ανά μία εβδομάδα. Τα παιδιά έλεγαν ότι είναι «η Ομάδα του Παλάτσο», από το όνομα που είχε το συγκρότημα διαμερισμάτων όπου έμενε ο πατέρας τους και, γενικά, έδειχναν ιδιαίτερο χιούμορ και άνεση στο ότι μεγαλώνουν με χωρισμένους γονείς. Το μόνο, ίσως, πρόβλημα ήταν ότι τα περισσότερα βράδια έτρωγαν σάντουιτς από το κοντινό ντέλι, μέχρι που άρχισαν -και οι τρεις- να μαγειρεύουν όχι με σπουδαία αποτελέσματα. Γρήγορα άρχισαν να παραγγέλνουν σπιτικό φαγητό που τους έρχονταν σπίτι με κούριερ σε τάπερ από διάφορες «κατά παραγγελία μαγείρισσες».

Όλα έφτιαξαν όταν ήρθε η Κάμαλα στο σπίτι, η οποία είναι πολύ καλή μαγείρισσα αλλά, στο μεταξύ, εκπαιδεύτηκε και ο Νταγκ. Ο οποίος έχει ακόμα σε πολλά πράγματα να εκπαιδευτεί, σαν ο «δεύτερος σύζυγος» των ΗΠΑ.

Όσο για τα παιδιά, ο Κόουλ σήμερα δουλεύει στη μουσική εταιρεία Plan B στο Λος Άντζελες και η Έλλα είναι σπουδάστρια στη Σχολή Σχεδίου Parsons στη Νέα Υόρκη και αναλαμβάνει δουλειές πλεξίματος για να πληρώνει τα έξοδά της.

 


Η Κυρία Χάρις-Έμχοφ

Η Κάμαλα Χάρις, το 2019, είχε γράψει στο Elle ένα κείμενο όπου μιλούσε για το πώς γνώρισε τον σύζυγό της, για τα παιδιά του και για τη μητέρα των παιδιών του.

Σαν παιδί διαζευγμένων γονιών και η ίδια, όπως έγραψε, γνώριζε πόσο δύσκολο είναι για τα παιδιά όταν οι γονείς αρχίζουν να βλέπουν άλλους. Και δεν ήθελε με κανένα τρόπο να εισβάλλει στη ζωή των τριών τους, να δείξει μία συμπεριφορά και μετά να απογοητεύσει τα παιδιά. Χρειάστηκε πολλή υπομονή και όταν τελικά έφτασε η μέρα που θα την πήγαινε ο Νταγκ για να γνωρίσει τα παιδιά, έτρεμε, «είχα πεταλούδες στο στομάχι» έγραφε.

Η συνάντηση θα γινόταν σε ένα εστιατόριο με θαλασσινά, το Ριλ Ιν, στην ακτή που βλέπει στον Ειρηνικό. Η Κάμαλα είχε αγοράσει ένα μεταλλικό κουτί με μπισκότα για να προσφέρει στα παιδιά, στο οποίο είχε δέσει έναν φιόγκο -από την αγωνία της ανησυχούσε ακόμα και για το αν ο φιόγκος ήταν “too much”.

Παρά το «συμπαθητικό λάθος» του δώρου, η γνωριμία πήγε πολύ καλά, τα παιδιά έδειξαν άνεση και χαρά, η Κάμαλα γοητεύτηκε μαζί τους – τα βρήκε πανέξυπνα, ταλαντούχα, αστεία, και σήμερα πια, ομολογεί ότι θεωρεί πως τα παιδιά ήταν που παρότρυναν τον πατέρα τους να προχωρήσει στο επόμενο βήμα: να την κάνει μητριά τους.

Η οικογένεια συναντιόταν ανελλιπώς το βράδυ της Κυριακής για φαγητό. Οι δουλειές μοιράστηκαν και όλοι έμαθαν να συνεισφέρουν στη βραδιά: ο Κόουλ έστηνε το τραπέζι και διάλεγε μουσική, η Έλλα έφτιαχνε πολύ νόστιμα γλυκά, και ο Νταγκ ήταν/είναι ο σου-σεφ της μάστερ σεφ Κάμαλα.

Όταν η Κάμαλα ανέλαβε τη θέση της Γενικής Εισαγγελέως τα πράγματα δυσκόλεψαν λίγο. Έπρεπε να μοιράζει τον χρόνο της ανάμεσα στην Καλιφόρνια και την Ουάσινγκτον και το πιο δύσκολο ήταν ότι χρειάστηκε να μην είναι παρούσα σε κάποιες από τις σημαντικές στιγμές των παιδιών, όπως για παράδειγμα η αποφοίτηση της Έλλα, μέρα που θεωρείται συμβολική στην ενηλικίωση.

Τα παιδιά όμως πάντα έδειχναν κατανόηση και σήμερα πια, έχουν να μάθουν στις νέες συνθήκες ζωής, τώρα που η μομάλα τους και όλοι στην οικογένεια, έγιναν αναγκαστικά διάσημοι.

Παράδειγμα οι λογαριασμοί τους στο Τουίτερ που ξαφνικά φορτώθηκαν από φόλοουερς, ακόμα και ο Νταγκ Έμχοφ έμαθε να βγάζει καλύτερες σέλφι από εκείνες τις παραμορφωμένες που έβγαζε όταν ακόμα είχε μόνο 10 φόλοουερς.

Η πρώην και η νυν

Η Κάμαλα, όπως λέει, γνώρισε και τη μητέρα των παιδιών, την Κέρστιν, η οποία είναι εξαιρετική μάνα και, σε πολύ λίγο διάστημα, έγιναν πολύ καλές φίλες οι δυο τους. Έκαναν, όπως έγραφε στο κείμενο της, ακόμα και τις τσιρ-λίντερς από την κερκίδα όταν η Έλλα είχε αγώνες στο κολυμβητήριο και στο μπάσκετ, μάλιστα η Έλλα ένοιωθε λίγη αμηχανία για αυτές τις δύο κυρίες που φωνάζουν εκεί πάνω.

«Πολλές φορές γελάμε με την Κέρστιν», λέει η Κάμαλα. «Ίσως η μοντέρνα μας οικογένεια να παραείναι λειτουργική».

Η Καμάλα Χάρις (δεξιά) με την ανηψιά της Μίνα Χάρις (αριστερά)
Η Καμάλα Χάρις (δεξιά) με την ανηψιά της Μίνα Χάρις (αριστερά) ©Courtesy of Harris family/NYT

Η θεία μου, η Κυρία Αντιπρόεδρος

Η μοντέρνα οικογένεια διαθέτει ακόμα την ανιψιά της Κάμαλα, την Μίνα η οποία κυκλοφορεί με μπλουζάκια «Ἡ Θεία μου η Αντιπρόεδρος». Μάλιστα για τη βραδιά των αποτελεσμάτων ήθελε και η Έλλα να πλέξει για όλους κάτι, αλλά δεν πρόλαβε -οκέι, η σκέψη μετράει.

Την ίδια βραδιά παρούσα ήταν και η Μαμά Σιαμάλα Γοπαλάν Χάρις και η αδερφή της Κάμαλα και μαμά της Μίνα, η Μάγια. Ήταν μία οικογένεια τεσσάρων γυναικών που μεγάλωσαν υποστηρίζοντας η μία την άλλη και δημιουργώντας ισχυρούς δεσμούς.

Οι άλλες παρουσίες, εκτός από τον Νταγκ, τον Κόουλ, την Έλλα και τη μαμά Κέρστιν, ήταν η Κρισέτ – η κουμπάρα που τους γνώρισε αλλά και η Κάμαλα έγινε η νονά του παιδιού της.

Και πέρασαν καταπληκτικά. Έπαιξαν επιτραπέζια, έκαναν καραόκε, έφαγαν όλοι μαζί και όταν βγήκαν και τα αποτελέσματα, μέχρι και που χόρεψαν, όπως είπε ο Κόουλ.

Οι πρώτες κυρίες και ο δεύτερος κύριος

Όσο σημαντική είναι η οικογένεια για τους Αμερικάνους πολιτικούς, άλλο τόσο σημαντικός είναι και ο ρόλος των Πρώτων Κυριών οι οποίες, σύμφωνα με τους New York Times, είναι αυτές που «εξανθρωπίζουν» τον πολιτικό.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά δίνουν έναν αέρα ευαισθησίας γενικότερα, και στις γυναίκες πολιτικούς, οι οποίες έχουν ένα πιο σκληρό, αυστηρό προφίλ. Λέξεις όπως «μητρότητα” ή «μομάλα” μπορούν να εξομαλύνουν μία γυναίκα επαγγελματία πολιτικό που θα πρέπει να χρησιμοποιήσει και λέξεις όπως «πόλεμος», «πανδημία», «φόροι».

Ο Νταγκ Έμχοφ θα πρέπει να γίνει ο πρώτος άνδρας-μέλος του κλαμπ των Συζύγων του Λευκού Οίκου, το οποίο είναι κανονική θέση εργασίας και μάλιστα χωρίς μισθό και χωρίς ακριβή περιγραφή περί τίνος πρόκειται. Μερικές γνωστές ευθύνες είναι να διακοσμούν τον χώρο στις μεγάλες γιορτές (οκ, να επιμελούνται τη διακόσμηση) και στα επίσημα γεύματα και να στέλνουν αγαπημένες οικογενειακές τους συνταγές στην ετήσια έκδοση του περιοδικού «Διαγωνισμός Μπισκότου των Πρώτων Κυριών».

Υπάρχει όμως και το προηγούμενο, οι FLOTUS (First Lady of the US) Κυρίες να αναλαμβάνουν και έργο πέραν του πρωτοκόλλου όπως η Λόρα Μπους που είχε δραστηριοποιηθεί για τη μείωση του παιδικού αναλφαβητισμού, η Μισέλ Ομπάμα για την υγιεινή διατροφή και κυρίως στα σχολεία, η Τζιλ Μπάιντεν για τη μέριμνα για τις οικογένειες των στρατευμένων ενώ και η Μελάνια Τραμπ είχε ξεκινήσει μία εκστρατεία εναντίον του μπούλινγκ με τίτλο “Be Best”.

Όσο για τις Κυρίες των Κυρίων Αντιπροέδρων, και η Τζιλ Μπάιντεν και η Κάρεν Πένς συνέχιζαν να διδάσκουν ενώσω οι σύζυγοί τους ήταν Αντιπρόεδροι της Κυβέρνησης.

Ο Νταγκ Έμχοφ, ο οποίος στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου είχε αυτοκόλλητο στο κινητό του τηλέφωνο το «Ἡ Θέση της Γυναίκας Είναι στον Λευκό Οίκο» παραιτήθηκε από την επίσημη επαγγελματική του θέση στη δικηγορική φίρμα για να μη δημιουργηθεί θέμα «σύγκρουσης συμφερόντων» και είναι απόλυτα σύμφωνος με το να παίξει τον ρόλο του συζύγου-συμπαραστάτη. Το ομολόγησε, άλλωστε, και σε έναν εννιάχρονο όταν τον ρώτησε τι θα κάνει τώρα που η γυναίκα του έγινε Αντιπρόεδρος.

Ο Νταγκ απάντησε «Αυτό που κάνω πάντα. Θα την στηρίζω».

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice