Γυναικείο χέρι αφήνει στολίδι στο χριστουγεννιάτικο δέντρο
©Pexels/ Elements 5 Digital
Lifestyle

Θα στολίσεις αληθινό έλατο; Διάβασε όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις

Αυτά τα tips θα σε βοηθήσουν να κάνεις την καλύτερη αγορά

Tips που θα σε βοηθήσουν να βρεις το καλύτερο έλατο για να στολίσεις τα Χριστούγεννα.

Είναι το χαρακτηριστικό, γήινο άρωμά του που πλημμυρίζει ολόκληρο το σπίτι, είναι η αίσθηση του «αληθινού» όταν το αγγίζεις. Θα τα βρεις να πουλιούνται σε γωνίες και πεζοδρόμια, σε πλατείες, σε ένα ξέφωτο στο πλάι μεγάλων δρόμων. Έλατα, έλατα παντού. Κοντά, φουντωτά, ψηλά, ψηλόλιγνα. Περιμένουν να τα διαλέξεις… αρκεί να λάβεις υπόψη σου τα παρακάτω!

Πριν το αγοράσεις

Πού θα το στολίσεις; Αρχικά, πρέπει πρώτα να σκεφτείς σε ποιο σημείο θα το τοποθετήσεις ώστε να μη στριμωχτεί στους τοίχους, ούτε μεταξύ επίπλων, ενώ ιδανικά θέλεις και ένα παράθυρο ελεύθερο δίπλα του, ώστε να φαίνεται από το τζάμι ο εντυπωσιακά στολισμένος όγκος του και η λάμψη του. Σημαντικό είναι να έχεις μετρήσει την απόσταση από το πάτωμα μέχρι το ταβάνι – τα πάντα φαίνονται «μικρότερα» όταν τα βλέπεις σε ανοιχτούς, εξωτερικούς χώρους. Εάν θέλεις δέντρο ψηλό, μην το αγοράσεις… με το «μάτι». 
Πού είναι οι πρίζες; Αφού έχεις επιλέξει το σημείο μέσα στο χώρο, φροντίζεις να υπάρχει κοντά του πρίζα για λαμπάκια και άλλα φωτεινά ενδεχομένως στολίδια, ούτως ώστε να μη σου χαλάσουν την εικόνα μακριά καλώδια και πολύπριζα-«ουρές» που θα απομακρύνονται πολύ από το δέντρο ή θα διατρέχουν το πάτωμα. 

Διαλέγεις το πιο φρέσκο

Επειδή δεν μπορείς να είσαι απόλυτα σίγουρος για το πότε ακριβώς κόπηκε, θα το διαπιστώσεις με τους παρακάτω τρόπους: 

Δες προσεκτικά το χρώμα –η πρώτη εντύπωση– και τις βελόνες του. Όσο πιο «ζωντανό» είναι το πράσινο χρώμα και χωρίς ξερά τελειώματα στις βελόνες, τόσο πιο φρέσκο και υγιές, άρα θα διατηρηθεί για περισσότερο χρόνο μέσα στο σπίτι και εσύ δεν θα μαζεύεις κάθε μέρα βελόνες από το χαλί. 

Ελέγχεις την κορυφή του. Σ’ ένα φρεσκοκομμένο δεντράκι η κορυφή του θα «κολλάει» ακόμη από το ρετσίνι. 

Μπορείς να δοκιμάσεις και μερικά έξυπνα τρικ για να τσεκάρεις πόσο φρέσκο είναι, όπως: να πιάσεις μια τουφίτσα βελόνες με τα δάχτυλα και να προσπαθήσεις να την τραβήξεις. Εάν το δέντρο είναι φρεσκοκομμένο, οι βελόνες δεν θα βγαίνουν εύκολα. Ή, εάν φτάνεις την κορυφή του, σήκωσέ το μερικά εκατοστά και άφησέ το να πέσει ελαφρά ξανά στο έδαφος. Εάν είναι φρέσκο δεν θα δεις πολλές βελόνες να σκορπίζουν κάτω.

Σε κάθε περίπτωση, αγόρασέ το όσο πιο κοντά μπορείς στην ημέρα που θέλεις να το στολίσεις. Μην το πάρεις «σήμερα» και το κλείσεις στο γκαράζ ή την αποθήκη για να το στολίσεις την … επόμενη εβδομάδα.

Για να το διατηρήσεις φρέσκο 

Η φροντίδα του ξεκινά ήδη από… τη μεταφορά του στο σπίτι. Για να διατηρηθεί περισσότερο, προσέχεις μη σπάσεις κλαδιά ή λυγίσεις την «ευάλωτη» κορυφή του μεταφέροντάς το με το αυτοκίνητο. Στο σπίτι πια, θα βοηθήσεις τον κορμό του να απορροφά νερό, αν του κόψεις εσύ 2 με 3 πόντους επιπλέον από κάτω ώστε να είναι πιο «καινούργια», άρα και πιο φρέσκια, η επιφάνεια στη βάση του. 

Στερέωσε το δέντρο σου σε μια λεκανίτσα ή κάποιο δοχείο με νερό και φρόντισε να ελέγχεις τακτικά τη στάθμη του νερού. Τα έλατα απορροφούν μεγάλη ποσότητα νερού. Προσέχεις το νερό να μην είναι πάρα πολύ κρύο, γιατί αυτό μπορεί να «σοκάρει» το δεντράκι σου. Αν ρίξεις και δυο κουταλιές ζάχαρη μέσα στο νερό του, θα πάρει έξτρα θρεπτικά συστατικά και θα διατηρήσει τη δύναμη και το χρώμα του περισσότερες μέρες. 

Μπορείς να ψεκάζεις τα κλαδιά τακτικά με νερό (σε αυτή την περίπτωση φροντίζεις τα φωτάκια σου να είναι «εξωτερικού» χώρου που είναι προστατευμένα από τη… βροχή). 
Υπάρχουν ειδικές βάσεις για νερό που μπορείς να προμηθευτείς για να αποφύγεις τις αυτοσχέδιες λύσεις που ενδεχομένως να σε δυσκολέψουν να «κρύψεις». 

Εναλλακτικά, θα μπορούσες να αγοράσεις ένα αληθινό ελατάκι σε γλάστρα που θα ποτίζεις άφοβα και θα βγάλεις στο μπαλκόνι ή τον κήπο σου μόλις τελειώσουν οι γιορτές. 

Μην τοποθετείς το δέντρο σου κοντά σε πηγές θερμότητας, όπως το τζάκι και τα καλοριφέρ ή αεραγωγούς που διαχέουν ζεστό αέρα, γιατί θα χάνει την υγρασία και τους φυσικούς χυμούς του και θα ξεραθεί γρηγορότερα. Ακόμη και τα λαμπάκια που θα του βάλεις, καλό είναι να είναι led που βγάζουν λιγότερη θερμότητα. 

Η στιγμή να το ξεστολίσεις 

Όση χαρά νιώθεις όταν το στολίζεις –που δεν σε ενδιαφέρει καθόλου ο χαμός και η ακαταστασία, κούτες παντού με «χριστουγεννιάτικα», οι εφημερίδες και τα χαρτιά που προστατεύουν τις πιο ευαίσθητες μπάλες, η χρυσόσκονη από τα λαμπερά στολίδια ολόγυρα–, τόση θλίψη και εκνευρισμό σού δημιουργεί η στιγμή που το ξεστολίζεις. Η ίδια ακαταστασία και χειρότερη, η σκόνη που λαμπυρίζει και έχει κάτσει παντού, οι βελόνες που πάνε κι έρχονται… Λιγότερο «χαμό» δεν θα έχεις σίγουρα, μπορεί όμως ο χώρος να χρειαστεί λιγότερη και πιο στοχευμένη ηλεκτρική σκούπα. Ξάπλωσε προσεκτικά το δέντρο σε ένα σεντόνι και τράβηξέ το έτσι έξω από το σπίτι. Θα μαζέψεις λιγότερες βελόνες από το χαλί.

 

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice