runningmain.jpg
Ποια λάθη κάνεις στο τρέξιμο;
Lifestyle

5 λάθη που κάνεις στο τρέξιμο και το jogging

Δώσε βάση πριν την επόμενη διαδρομή σου

5 λάθη που χρειάζεται να αποφύγεις στο τρέξιμο και σε εμποδίζουν από το να γυμναστείς σωστά αλλά και σε θέτουν σε σωματικό κίνδυνο.

Υπάρχουν δύο ειδών αθλητές: αυτοί που σιχαίνονται το τρέξιμο και δεν θέλουν να έχουν καμία απολύτως σχέση μαζί του και αυτοί που πίνουν νερό στο όνομά του και το θεωρούν το καλύτερο είδος άσκησης. Αν ανήκεις στην πρώτη κατηγορία, σε καταλαβαίνουμε απόλυτα, όμως αυτό το κείμενο μάλλον δεν είναι για εσένα. Αν ανήκεις στην δεύτερη και αναζητάς τρόπους να βελτιώσεις τις επιδόσεις σου αποφεύγοντας τους τραυματισμούς, δώσε προσοχή. Όσο έμπειρος runner και αν είσαι, υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να ακολουθείς ορισμένες λανθασμένες τεχνικές που όχι μόνο σε εμποδίζουν από το να γυμναστείς σωστά αλλά σε θέτουν σε σωματικό κίνδυνο. Ορίστε λοιπόν τι πρέπει να αποφύγεις την επόμενη φορά. Ιδού τα πέντε πιο συχνά λάθη που κάνεις όσο τρέχεις:


1. Υπερτιμάς τον εαυτό σου
Πολλοί είναι οι κυρίως αρχάριοι στο τρέξιμο που ενθουσιάζονται υπερβολικά με το καινούργιο τους χόμπι και καλύπτουν μεγάλες διαδρομές σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτή η νοοτροπία του «όσο περισσότερο, τόσο το καλύτερο» δεν είναι καθόλου ευεργετική για το σώμα και συχνά έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη τραυματισμών στα γόνατα, στις γάμπες ακόμα και στην μέση. Επιπλέον, η εξάντληση από το συχνό τρέξιμο μπορεί να σε κάνει να μην θέλεις να ασχοληθείς περαιτέρω μαζί του και να το παρατήσεις γρήγορα.
Καλύτερα να είσαι συντηρητικός με το τι μπορείς να καταφέρεις, αυξάνοντας την ένταση της άσκησης και τα χιλιόμετρα που διανύεις σταδιακά. Δοκίμασε να ξεκινήσεις με γρήγορο περπάτημα, το οποίο μπορεί να εξελιχθεί σε jogging και τρέξιμο όταν αισθανθείς έτοιμος για το επόμενο βήμα.

running2.jpg
Μην κάνεις μεγαλύτερες διαδρομές από ό,τι αντέχεις

2. Έχεις υπερβολικά μεγάλο διασκελισμό
Ένα από τα πιο συχνά λάθη που οδηγούν σε τραυματισμούς κατά την διάρκεια του τρεξίματος. Αν ο διασκελισμός σου είναι υπερβολικά μεγάλος ή αν προσγειώνεσαι με την φτέρνα και το πόδι σου βρίσκεται πολύ πιο μπροστά από το κέντρο βάρους του σώματός σου, τότε ίσως χρειάζεται να ξανασκεφτείς την τεχνική σου. Ενώ μπορεί να πιστεύεις πως αυτός ο τρόπος σε βοηθάει στο να γίνεις πιο γρήγορος, στην πραγματικότητα απαιτεί περισσότερη ενέργεια και είναι βλαβερός για τις κνήμες σου. Φρόντισε έτσι ώστε το πόδι σου να βρίσκεται ακριβώς κάτω από το υπόλοιπο σώμα όσο τρέχεις και το κάθε βήμα να είναι ελαφρύ και γρήγορο, σαν να περπατάς σε αναμμένα κάρβουνα.

running3.jpg
Πρόσεξε τον διασκελισμό σου

3. Δεν πίνεις αρκετά υγρά

Αν υποτιμήσεις το πόσα υγρά χάνεις όσο τρέχεις και δεν φροντίσεις ώστε να τα αναπληρώσεις, ο οργανισμός σου μπορεί να αφυδατωθεί σε βαθμό που επηρεάζει τόσο την απόδοσή σου όσο και την υγεία σου. Χρειάζεται να μην είσαι διψασμένος πριν ξεκινήσεις την διαδρομή, να συνεχίσεις να πίνεις νερό για κάθε 20 λεπτά άσκησης περίπου, ενώ για τρέξιμο που διαρκεί πάνω από 90 λεπτά, σκέψου την κατανάλωση κάποιου sport drink που αντικαθιστά το νάτριο και τους ηλεκτρολύτες που χάνεις. Μετά το τρέξιμο φυσικά πρέπει να μεριμνήσεις έτσι ώστε ο οργανισμός σου να ενυδατωθεί πλήρως, πίνοντας κι άλλο νερό.

running4.jpg
Χρειάζεται να παραμείνεις ενυδατωμένος

4. Δεν αναπνέεις σωστά
Είναι άκρως σημαντικό να αναπνέεις με τον σωστό τρόπο όσο τρέχεις, πρώτον γιατί μία λάθος τεχνική μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα με τα πλευρά σου και δεύτερον γιατί οι σωστές αναπνοές ενισχύουν την αντοχή και σε βοηθούν να καλύψεις μεγαλύτερες αποστάσεις. Προσπάθησε να αναπνέεις από την μύτη ΚΑΙ το στόμα, καθώς οι μύες σου χρειάζονται περισσότερο οξυγόνο από το συνηθισμένο και μόνο η μύτη δεν μπορεί να τους καλύψει. Οι αναπνοές σου πρέπει να είναι βαθιές και να προέρχονται από το διάφραγμα και όχι τον θώρακα. Συγκεντρώσου στην εκπνοή, η οποία πρέπει να γίνεται από το στόμα και να είναι πλήρης, καθώς αυτό βοηθάει στην απομάκρυνση διοξειδίου του άνθρακα.

runningmain.jpg
Πρέπει να φοράς τα σωστά παπούτσια

5. Δεν φοράς τα σωστά αθλητικά
Προφανώς, το άλφα και το ωμέγα για επιτυχημένες προπονήσεις και διαδρομές είναι ο σωστός εξοπλισμός. Κυρίως τα παπούτσια. Δεν έχεις περιθώριο για ρίσκο αν θέλεις να τρέχεις με σωστά αθλητικά, επομένως κάνε μία επένδυση και αγόρασε ένα ζευγάρι που αντιστοιχεί στις ανάγκες σου. Ρώτησε την συμβουλή του ειδικού στο μαγαζί και σκέψου καλά πριν κάνεις την τελική επιλογή. Πρέπει να είσαι σίγουρος πως τα παπούτσια σου είναι άνετα και θα σε προστατέψουν από τυχόν τραυματισμούς. Επίσης, μην τα αφήσεις να παλιώσουν υπερβολικά, καθώς η ποιότητα χαμηλώνει με την πάροδο του χρόνου και μαζί της η απαραίτητη υποστήριξη στα πόδια σου.
 

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice