Ελβίρα Παναγιωτοπούλου: Έγινε η νέα shoe designer του Off-White

Mε θητεία σε μεγάλους Οίκους παπουτσιών και με το δικό της brand “Di Gaia”, αναλαμβάνει τώρα το brand Off-White του Virgil Abloh

Η Ελβίρα Παναγιωτοπούλου μιλάει στο LOOKmag για τη νέα της θέση ως shoe designer του brand Off-White που ίδρυσε ο Virgil Abloh.

«Ποιο είναι το ιδιαίτερο ταλέντο που πρέπει να κατέχει μια σχεδιάστρια παπουτσιών», τη ρωτούσα την περασμένη άνοιξη. «Ταλέντο και αδιαμφισβήτητα να σου αρέσει πολύ αυτό που κάνεις. Να έχεις πάθος. Να γνωρίζεις το τεχνικό κομμάτι. Να διαθέτεις αφοσίωση, όρεξη για δουλειά, φαντασία. Πρέπει να μπορείς να παρακολουθείς την αγορά». Η Ελβίρα Παναγιωτοπούλου, με θητεία σε μεγάλους oίκους παπουτσιών αλλά και με το δικό της brand Di Gaia έχει αποδείξει τη φίνα αισθητική και την εργατικότητά της. Η είδηση ότι από μέσα Φεβρουαρίου αναλαμβάνει επικεφαλής του σχεδιαστικού τμήματος του αγαπημένου μου brand Off- White, έδωσε χαρά σε όλους όσοι αγαπούν τη δουλειά της. Είμαστε πολλοί.

Στην Ελβίρα αρέσουν τα ταξίδια: είτε πρόκειται για ταξίδια στον χρόνο, όπως με την φανταστική αποτύπωση του τσαρουχιού σε statement clutch για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση, είτε για ταξίδια πραγματικά, είτε για ταξίδια του μυαλού και της φαντασίας. Τα ταξίδια στους μεγάλους οίκους όπως Dolce & Gabbana, Vionnet, Balmain, Narciso Rodriguez αλλά και σε brands γρήγορης μόδας την έφεραν πιο κοντά σε αυτή τη θέση. «Είχα την τύχη να έχω δουλέψει και μόνη μου αλλά και για εταιρείες fast fashion και για μεγάλους οίκους. Έχω δει όλες τις πλευρές δημιουργίας και έχω μάθει απ’ όλα τα περιβάλλοντα».

Elvira Panagiotopoulou
Elvira Panagiotopoulou

«Νιώθω πολύ χαρούμενη που ξαναγύρισα στην Ιταλία και ακόμα περισσότερο που μπορώ να μένω στην Ελλάδα και να πηγαινοέρχομαι για τις συναντήσεις στην Off White», θα μου πει. Από τον αιφνίδιο θάνατο του Virgil Abloh είναι προφανές ότι το brand έπρεπε να αναδιοργανωθεί. «Σίγουρα ο Virgil Abloh ήταν ένας πρωτοπόρος σε ό,τι έκανε και δεν είναι τυχαίο που ακούστηκε τόσο πολύ το όνομα του. Είχε μια καλλιτεχνική προσέγγιση με βάση την ειρωνεία και κατάφερε να μετατρέψει το street style σε high fashion», συνεχίζει.

Αναρωτιέμαι τι χρειάζεται να έχεις για να αναλάβεις μια τέτοια θέση. «Πρέπει να μπορείς να σχεδιάσεις κάτι ευφάνταστο, με αισθητική, να έχει άποψη, που όμως να μπορεί να φοριέται. Έχω σπουδάσει και pattern making (το τεχνικό, δηλαδή, κομμάτι της κατασκευής του παπουτσιού), όχι στον βαθμό που να μπορώ να κατασκευάζω, αλλά να γνωρίζω τα βασικά στοιχεία της κατασκευής: σου ανοίγει το μυαλό και γνωρίζεις και τους περιορισμούς της κατασκευής», μου εξηγεί. Εκτός από σπουδές Communications & Marketing στο Deree και το master της στο Istituto Marangoni στο Μιλάνο, η Ελβίρα επέλεξε να εξειδικευτεί ακόμη περισσότερο στη σχολή που είχε τότε ιδρύσει ο SergioRossi στο χωριό San Mauro Pascoli κοντά στο Ρίμινι.

Η σχεδιάστρια Ελβίρα Παναγιωτοπούλου

Μετά την πολύ απαιτητική δουλειά της στον οίκο Balmain χρειαζόταν ένα διάλειμμα. Ακολούθησε η καραντίνα κι έτσι είχε αρκετό χρόνο να ξεκουραστεί και να σκεφτεί. «Δεν έψαχνα μια νέα δουλειά, για να πω την αλήθεια. Ένας παλιός συνάδελφος μου από τον Balmain που τώρα δουλεύει ως chief merchandiser οfficer όλου του Group Farfetch, στον οποίο ανήκει η Off White, με πρότεινε καθώς αναζητούσαν νέο σχεδιαστή. Τους ετοίμασα ένα project και με επέλεξαν.

 

 

Μια καινούρια σελίδα στο βιβλίο της δημιουργικότητάς της. Μια νέα σελίδα που θα έχει έδρα στην Αθήνα. Θα συνδυάζει τη δουλειά στο δικό της brand Di Gaia και τη θέση της ως creative director στην Callista Crafts με συναντήσεις και ταξίδια στο Μιλάνο. «Στην πρώτη μου συνάντηση στο Μιλάνο στα γραφεία τους ένιωσα πως τα πάντα θύμιζαν το στυλ του Virgil Abloh και λυπάμαι που δεν θα έχω την τύχη να συνεργαστώ μαζί του. Οι ομάδες του με έκαναν να αισθανθώ τόσο οικεία και να μου μεταφέρουν τι πραγματικά του άρεσε για να μπορέσω και εγώ με την σειρά μου να εμπνευστώ».

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice