Η Christie Brinkley γυμνάζεται με ροζ κολάν και κορμάκι
Η Christie Brinkley γυμνάζεται με ροζ κολάν και κορμάκι ©Bettmann
Fashion

Blast from the past: Αναδρομή στα κορυφαία fashion trends των 80s

Το στιλ που καθόρισε τις εμφανίσεις των pop idols της εποχής και στη συνέχεια του κόσμου

National Geographic: Η νέα σειρά «ΤΟΡ 10 των 80s» είναι ένα ταξίδι αναμνήσεων στις πιο αξέχαστες στιγμές των 80s.

Τα ‘80s ήταν μια δεκαετία τολμηρού στιλ, χρωμάτων και γραμμών, γεμάτη περμανάντ μαλλιών. Η περίοδος που εμφανίστηκαν οι «γιάπηδες», η καλωδιακή τηλεόραση και τα μουσικά βίντεο που δημιούργησαν τα pop είδωλα που όλοι γνωρίζουμε σήμερα, από το Μάικλ Τζάκσον μέχρι τη Μαντόνα και από τη Τζοάν Τζετ μέχρι τη Τζοάν Κόλινς, οι τάσεις της εποχής επηρεάστηκαν πολύ από όσα ο κόσμος έβλεπε στην τηλεόραση. Σκισμένα καλσόν και biker jackets, γυαλιστερά oversized σακάκια και φούστες με όγκο. Ήταν ξεκάθαρα η εποχή της υπερβολής και του μαξιμαλισμού. Η πριγκίπισσα Νταϊάνα με color-blocking εμφανίσεις, η Grace Jones με σπάντεξ κολάν, η Μαντόνα με κορμάκι και βραχιόλια μέχρι τον αγκώνα είναι χαρακτηριστικές εικόνες των 80s. Δεν είναι τυχαίο ότι η μόδα αρκετά συχνά επιστρέφει για έμπνευση σε αυτή τη δεκαετία και αναβιώνει trends που συνδυάζει με σύγχρονο ύφος και νέα υφάσματα.

(από αριστερά) Οι Jam Master Jay, Darryl McDaniels και Joseph Simmons των RUN DMC φορούν καπέλα Kangol
(από αριστερά) Οι Jam Master Jay, Darryl McDaniels και Joseph Simmons των RUN DMC φορούν καπέλα Kangol © David Redfern/Redferns

Σε μία από τις 80s αναδρομές μου ανακάλυψα ότι το National Geographic έχει δημιουργήσει την τρομερή σειρά «TΟΡ 10 των 80s», όπου ο ηθοποιός και σύμβολο της pop κουλτούρας Rob Lowe σε ξεναγεί στην κουλτούρα των 80s. Από το streetstyle και τις καλύτερες διαφημίσεις στο fast food και τα gadget της εποχής, μέσα από αποσπάσματα και συνεντεύξεις με θρυλικούς αστέρες και λάτρεις της βιομηχανίας του θεάματος. Το πιο ενδιαφέρον είναι οι ιστορίες που κρύβονται πίσω από γνωστά σε όλους θέματα ή αντικείμενα, όπως το στιλ «Miami Vice», οι κούκλες Cabbage Patch Kids ή το δεύτερο μυστικό νυφικό που φτιάχτηκε για την πριγκίπισσα Νταϊάνα. Η σειρά έκανε πρεμιέρα στις 2 Ιανουαρίου και προβάλλεται κάθε Κυριακή στις 21.50 στο National Geographic –το οποίο είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα μέσω Cosmote TV, Nova, Vodafone TV, Wind Vision. Εννοείται ότι ξεκίνησα να το βλέπω, ποιος θα έλεγε όχι σε λίγη ακόμα 80τίλα άλλωστε;

Κορμάκια
Τα κορμάκια με το βαθύ κόψιμο στο πλάι ήταν οι πρωταγωνιστές στις περισσότερες εμφανίσεις της Μαντόνας, στα βίντεο γυμναστικής με γνωστές (ή και όχι περσόνες), καθώς και σε πολλά μουσικά βίντεο. Σε αντίθεση με τους κορσέδες, τα κορμάκια συχνά φοριούνταν χωρίς κάποιο άλλο ρούχο, προκαλώντας σοκ στους πιο συντηρητικούς. Παραδόξως για τη δεκαετία του '80, τα κορμάκια παρέμεναν σε τυπικά χρώματα εσωρούχων, όπως λευκό, ιβουάρ ή ροζ. Μέχρι και σήμερα τα κορμάκια εξυπηρετούν ως βάση για layering σε ένα ντύσιμο ή για εντυπωσιακές εμφανίσεις χωρίς την ανασφάλεια ενός «wardrobe malfunction».

Η Joan Collins ως Alexis Carrington-Colby από την τηλεοπτική σειρά «Δυναστεία»
Η Joan Collins ως Alexis Carrington-Colby από την τηλεοπτική σειρά «Δυναστεία» ©Alamy Stock Photo

Βάτες
Οι βάτες ή structured shoulders (δομημένοι ώμοι) υπήρξαν καθοριστικές για τις εμφανίσεις της δεκαετίας. Τις είδαμε σε ροκ συναυλίες και σε γκλάμορους εμφανίσεις στο κόκκινο χαλί, σε διάσημα μοντέλα και επιδείξεις αγαπημένων σχεδιαστών μόδας. Αποπνέοντας αυτοπεποίθηση και δύναμη, τα μαξιλαράκια για τους ώμους μπορεί να θεωρούνται γελοία από μερικούς, αλλά καμία δυναμική γυναίκα της δεκαετίας του '80 δεν θα τολμούσε να τα αφήσει έξω από το καλύτερό της outfit (βλ. Δυναστεία). Αν και οι βάτες ξεκίνησαν ως ένας απλός τρόπος για να πετύχεις «τετράγωνη» σιλουέτα, σταδιακά έγιναν όλο και πιο υπερβολικές ή στιλιζαρισμένες. Τελικά, βρήκαν τη θέση τους στην υψηλή ραπτική και έγιναν πιο αφηρημένες και γεωμετρικές.

Η Christie Brinkley γυμνάζεται με ροζ κολάν και κορμάκι
Η Christie Brinkley γυμνάζεται με ροζ κολάν και κορμάκι ©Bettmann

Σπάντεξ
Αν υπάρχει ένα κομμάτι που περικλείει το σύνολο της μόδας της δεκαετίας του '80, τότε αυτό είναι η Lycra. Αυτό το ελαστικό, γυαλιστερό υλικό κυκλοφόρησε σε κάθε χρώμα του ουράνιου τόξου και χρησιμοποιήθηκε για να κατασκευαστούν κολάν, κορμάκια, ποδηλατικά σορτς και ολόσωμες στολές. Αν και δεν φοριούνταν συνήθως σε καθημερινές εμφανίσεις, δεν ήταν ασυνήθιστο να βλέπεις κάποιον να πηγαίνει ή να επιστρέφει ένα μια προπόνηση, στολισμένος με Lycra από την κορυφή ως τα νύχια.

Πούλιες
Φυσικά και φοράμε ακόμα πούλιες, απλά με ένα πιο μίνιμαλ στιλ. Τη δεκαετία του ’80 έβλεπες πολύ συχνά ολοκληρωμένα outfits διακοσμημένα με πούλιες ή τουλάχιστον ένα κομμάτι με πούλιες σε κάθε εμφάνιση. Θυμάμαι μια χαρακτηριστική εμφάνιση της Diana Ross με τρίχρωμο φόρεμα και μπαλακλάβα –από την κορυφή ως τα νύχια με πούλιες- που θύμιζε έντονα χριστουγεννιάτικο δέντρο. Ωστόσο, πρέπει να παραδεχθούμε ότι είναι ένα υλικό που προσδίδει λάμψη σε οποιοδήποτε ρούχο και αν φορεθεί με σύνεση μπορεί να είναι πραγματικά εντυπωσιακό.

Διάφορα παπούτσια στιβαγμένα. Από το εορταστικό event των 50 χρόνων της Vans στο House of Vans στο Λονδίνο
Από το εορταστικό event των 50 χρόνων της Vans στο House of Vans στο Λονδίνο. © Vans

Απλά κάν'το!
Όπως πολλά είδωλα γεννήθηκαν μέσα από τις πολιτιστικές αλλαγές της εποχής, έτσι και πολλά brands κατάφεραν να δημιουργήσουν εμβληματικά κομμάτια που έφτασαν να αποτελούν χαρακτηριστικό της εποχής. Η Vans με τα skate culture παπούτσια της, η Nike με τα αθλητικά Air Jordan και το διάσημο πλέον «Just Do It» ή η Ray-Ban με τα απίθανα γυαλιά ηλίου που φορούσε ο Τομ Κρουζ στο «Risky Business». Κάποιες εταιρείες μας δημιουργούν νοσταλγία και μόνο στο άκουσμα των ονομάτων τους.

The 80s Top Ten | Νέα Επεισόδια Trailer | National Geographic Greece

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice