Ο καλλιτέχνης Mason Rothschild δημιούργησε από πίξελ 100 Birkin ως NFTs - Ποια η αντίδραση του οίκου Hermès.
Οι Metabirkins του Mason Rothschild / © metabirkins.com
Fashion

Μήπως να αγόραζες μια Birkin τώρα που έπεσε η τιμή της;

Βέβαια θα την κρατάς μόνο στο Μετασύμπαν…

Ο καλλιτέχνης Mason Rothschild δημιούργησε από πίξελ 100 Birkin ως NFTs - Ποια η αντίδραση του οίκου Hermès.

Οι φαν του Sex and the City έμαθαν τις τσάντες Birkin από τη Σαμάνθα. Σε ένα επεισόδιο, ως βοηθός της Λούσι Λιου, προσπάθησε να ξεγελάσει τόσο τη σκληρή Λιου όσο και τον οίκο για να αποκτήσει μια Birkin, αλλά δεν της βγήκε σε καλό. Έχασε και την Birkin, και την προκαταβολή, και τη δουλειά της. Εντάξει, ένα τέτοιο πολύτιμο item απαιτεί θυσίες. Οι Birkin του Hermès είναι ένα από τα πιο σπάνια και καλοφτιαγμένα αξεσουάρ πολυτελείας, που απαιτεί για την απόκτησή της ένα τεράστιο χρηματικό ποσό και πολλή υπομονή, καθώς υπάρχει τεράστια λίστα αναμονής.

Επειδή επομένως είναι αδύνατον να αποκτήσουμε μια τσάντα Birkin στην πραγματική ζωή, ο εικαστικός Mason Rothschild σκέφτηκε να μας δώσει τη δυνατότητα να αγοράσουμε ένα NFT, την ψηφιακή της εκδοχή δηλαδή, την οποία μπορούμε να κρατήσουμε στο Μετασύμπαν, δηλαδή στον κυβερνοχώρο. Πιάσ’ το αυγό και κούρευ’ το. Ο Rothschild έφτιαξε 100 εικονικές γούνινες τσάντες, τις οποίες ονόμασε Metabirkins και οι οποίες λέγεται ότι πουλιούνται σαν φρέσκα ψωμάκια. Το tag του είναι χαρακτηριστικό: Not Your Mother’s Birkin. Αν και «αέρας», οι τσάντες εξακολουθούν να αποτελούν ένα πανάκριβο είδος πολυτελείας. Ο ίδιος ο καλλιτέχνης διαλαλεί την επιτυχία του λέγοντας πως τα NFTs τού έχουν αποφέρει μέχρι στιγμής περίπου 800.000 δολάρια. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by MetaBirkins (@metabirkins)

Η Hermès ωστόσο έσπευσε να βγάλει ανακοίνωση στην οποία δηλώνεται ρητά ότι δεν εξουσιοδότησε ούτε συναίνεσε στη δημιουργία ή την εμπορευματοποίηση αυτών των τσαντών. Σημειώνει δε ότι παραβιάζουν το copyright και αποτελούν τρανταχτό παράδειγμα «μαϊμού» προϊόντος. Το brand, με μια ιστορία 185 χρόνων, σημείωσε πως δεν έχει εισέλθει ακόμα στον ψηφιακό χώρο και τα NFTS, ούτε σκοπεύει να το κάνει στο άμεσο μέλλον, καθώς «εκτιμά την απτή εκδοχή των χειροποίητων φυσικών αντικειμένων».

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by MetaBirkins (@metabirkins)

Ο Rothschild, από τη μεριά του, εμφανίστηκε επίσης διαμαρτυρόμενος λέγοντας πως οι Metabirkins του έχουν πέσει θύμα αντιγραφής, και συνιστά την προσοχή του κόσμου στο να μην αγοράζει τις «μαϊμού» των «μαϊμού» τσάντες του. Μύλος!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by MetaBirkins (@metabirkins)

Η «Baby Birkin» ήταν η πρώτη απόπειρα του Rothschild να οικειοποιηθεί τη φήμη της εμβληματικής τσάντας του οίκου Hermès. Πριν από μερικούς μήνες, σε συνεργασία με τον επίσης εικαστικό Eric Ramirez, δημιούργησαν από πίξελ μια Birkin διακοσμημένη με το σχέδιο ενός εμβρύου. Η εικονική τσάντα πουλήθηκε 23.500 δολάρια και μεταπωλήθηκε στη συνέχεια για 42.000 δολάρια.

Στον αναδυόμενο κόσμο των NFTs, όπου ακόμα επικρατεί η άγνοια, το χάος και οι «κλοπές», ανακοινώθηκε μια δημοπρασία που επίσης αφορά την Birkin. Στις 21 Δεκεμβρίου πρόκειται να δημοπρατηθεί ένα NFT μιας τσάντας Kim Kardashian Hermès Birkin. Η τσάντα φυσικά δεν φτιάχτηκε από την Κιμ Καρντάσιαν, αλλά ανήκει στη συλλογή της. Οι δημοπράτες ωστόσο διακηρύσσουν πως το NFT θα υπογράφεται από την Κιμ. Και η Hermès που τη δημιούργησε στην απέξω; Ξανά μανά μύλος!

Μένει να δούμε αν η αντιδικία ανάμεσα στον Rothschild και τον οίκο θα καταλήξει στα δικαστήρια και τι θα ισχύσει τελικά στο Μετασύμπαν όσον αφορά τα πνευματικά δικαιώματα και τα εμπορικά σήματα. Αν μη τι άλλο, σε αυτό το πρώιμο στάδιο των NFTs εγείρονται ήδη πολλά νομικά ζητήματα που πρέπει να απαντηθούν. Αναμένονται ενδιαφέροντες καιροί. 

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice