koukoutsi
© koukoutsi
Shopping

Βρήκαμε τα πιο Αθηναϊκά T-shirts στο Koukoutsi της οδού Σκουφά

Ένα έξυπνο, μοντέρνο μαγαζί boutique στα σύνορα Κολωνακίου και Εξαρχείων

Συνέντευξη με τους δημιουργούς του «Koukoutsi», του καταστήματος με τα έξυπνα, design T-shirts και αντικείμενα, με θέμα τα εμβληματικά κτήρια της Αθήνας.

Το «Koukoutsi» είναι ένα έξυπνο, χαριτωμένο όνομα για μικρό μαγαζί με έξυπνα, χαριτωμένα, μικρά είδη. Επίσης το θυμάται εύκολα όποιος το δει και το ακούσει, ακόμα κι αν είναι ξένος. Είναι αυτό που λένε «Kou-kou-tsi? it’s all Greek to me». Εκεί βρίσκεται και η επιτυχία του μικρού, έξυπνου, χαριτωμένου «Κουκουτσίου»: θυμούνται όλοι το όνομα και λατρεύουν τα μπλουζάκια (και άλλα design αντικείμενα) που μπορεί να βρει κανείς εκεί, επειδή είναι τόσο πολύ ελληνικά και Αθηναϊκά αλλά με έναν δικό τους, ιδιαίτερο τρόπο, με μίνιμαλ, σύγχρονη αισθητική και χιούμορ που απέχει πολύ από το «This is Sparta».

Τα θέματα στα T-shirts που βρίσκει κανείς στο Koukoutsi είναι κομψά, μίνιμαλ σχέδια που δείχνουν εμβληματικά κτήρια της Αθήνας -το ξενοδοχείο Hilton, το Ωδείο Αθηνών, την Αμερικάνικη Πρεσβεία, κτήρια που λειτουργούν στο μυαλό σαν τοπόσημα της σύγχρονης Αθήνας. Μαζί, μπορεί να βρει κανείς και κλασικά ελληνικά σχήματα και σχέδια, αναφορές στην αρχαιότητα αλλά και μοντέρνες, αστείες εκφράσεις της αργκό που χρησιμοποιούν τα παιδιά της πόλης.

Το μικρό αυτό, αγαπημένο μαγαζί, ένας σίγουρος προορισμός για να βρεις αυτό το «διαφορετικό» που ψάχνεις αλλά παράλληλα και τόσο χαρακτηριστικό της Αθήνας, γεννήθηκε ως μια ιδέα δυο ανθρώπων το 2004. Ο δημιουργικός Νίκος Μαϊνάρης και ο υπεύθυνος για τα οικονομικο-τεχνικά Τάσος Τζαλαζίδης ένωσαν τις δυνάμεις τους και άνοιξαν το πρώτο κατάστημα τον Μάρτιο του 2005.

«Το koukoutsi για μας» λένε, «ήταν και είναι ένα σύμβολο δημιουργικής έκφρασης και αγάπης για το design και την εφαρμογή του σε Τ-shirt, κοσμήματα, χρηστικά αντικείμενα και έργα τέχνης προς διακόσμηση εσωτερικών χώρων.»

Hilton - 1963 - koukoutsi
Hilton, 1963 © koukoutsi

Το «Koukoutsi» έχει, από την πρώτη του εμφάνιση, συνδέσει τα σχέδιά του στα T-shirts με εμβληματικά κτήρια της Αθήνας όπως το Χίλτον, η Μπλε Πολυκατοικία της Πλατείας Εξαρχείων κλπ. Μιλήστε μου λίγο για αυτή την ιδέα.

Νίκος Μαϊνάρης: Η αρχιτεκτονική είναι η αγάπη και το απωθημένο μου. Έχω σπουδάσει γραφιστική και Fine Art Concept και πάντα θαύμαζα την αρχιτεκτονική, γιατί διαμορφώνει το περιβάλλον, τις πόλεις που ζούμε, τον δημόσιο χώρο που κινούμαστε και παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, στο πως αισθανόμαστε και ζούμε μέσα στα κτήρια και στο αστικό περιβάλλον. Αυτή η δυνατότητα που έχει η αρχιτεκτονική στην ψυχολογία του ανθρώπου, πάντα με μάγευε και θεωρώ ότι είναι ένα ιερό λειτούργημα στο να φτιάχνεις κτήρια και πόλεις που οι κάτοικοι θα αγαπήσουν.

Blue Apt 1933 koukoutsi
Η Μπλε Πολυκατοικία, 1933 © koukoutsi

Τα «αθηναϊκά» σας μπλουζάκια τα αγοράζουν ξένοι; Τους εξηγείτε την ιστορία πίσω από το κάθε μπλουζάκι; Ή είναι οι Αθηναίοι που τα καταλαβαίνουν περισσότερο;

Τα αγοράζουν κυρίως Έλληνες και ξένοι, που έχουν κάποιο σχετικό background στο design και την αρχιτεκτονική.

kfp koukoutsi
© koukoutsi
 

Τα κτήρια αυτά τα βλέπουμε σε σχέδια που είναι σαν τα blueprints των αρχιτεκτονικών σχεδίων. Πιστεύετε ότι η Αθήνα είναι πιο όμορφη σε αρχιτεκτονικό σχεδιασμό παρά στη φυσική της εικόνα;

Νίκος Μαϊνάρης: Η Αθήνα αυτή τη στιγμή είναι η πιο ενδιαφέρουσα πόλη στην Ευρώπη! Συνδυάζει την Ερμούπολη με τη Βηρυτό, το Tελ Αβίβ με το Βερολίνο. Είναι ένας υπό κατάρρευση αναδυόμενος οργανισμός που αν είχε τη σωστή διαχείριση από τη πολιτεία θα μπορούσε να απογειωθεί.

Rex 1937 koukoutsi
Θέατρο Rex, 1937 © koukoutsi

Ποιο είναι το δικό σας αγαπημένο κτήριο στην πόλη;

Νίκος Μαϊνάρης: Το Ωδείο Αθηνών του Δεσποτόπουλου. Νιώθεις ότι είσαι σε μια μετουσιωμένη αρχαία αγορά. Σε ταξιδεύει στο παρελθόν και ταυτόχρονα νιώθεις το παρόν. Υπάρχει ελεύθερος χώρος για να κινηθείς και να αναπνεύσεις. Η λογική των αίθριων και το παιχνίδι με το φως και τις φόρμες στο συγκεκριμένο κτήριο με συγκινούν πάντα.

Conservatory 1969-1980 koukoutsi
Ωδείον Αθηνών 1969 -1980 © koukoutsi

Και ποιο κτήριο θα θέλατε να γκρεμίσετε;

Νίκος Μαϊνάρης: Δύσκολη ερώτηση. Θεωρώ ότι στην Αθήνα υπάρχουν άπειρα κτήρια τα οποία με ενοχλούν αισθητικά, αλλά κατανοώ τη λογική και τις ανάγκες που υπήρξαν και κάλυψαν αυτά τα κτήρια.

Αν δεν κάνω λάθος η πρώτη μεγάλη επιτυχία που μας έδωσε το «Koukoutsi»​ ήταν το T-shirt “Ιch bin ein Αthener”. Πώς προέκυψε αυτό; Και γιατί ειδικά στα Γερμανικά;

Νίκος Μαϊνάρης: Το σχέδιο αυτό προέκυψε στα χρόνια της κρίσης. Χρησιμοποιήσαμε τη φράση του John F. Kennedy που πήγε στο Βερολίνο το 1963, μετά τον αποκλεισμό του Δυτικού Βερολίνου από τους Σοβιετικούς. Στην ομιλία του στους Βερολινέζους είπε την φράση: Ich bin ein Berliner (Είμαι ένας Βερολινέζος) για να εκφράσει τη συμπαράστασή του στους αποκλεισμένους πολίτες. Εμείς πήραμε τη φράση αυτή και την προσαρμόσαμε. Ειδικά τα πρώτα χρόνια της κρίσης το Τ-shirt είχε μεγάλη επιτυχία στους ξένους που επισκεπτόντουσαν την Αθήνα, αλλά και στους Έλληνες που μεταναστεύανε στο εξωτερικό.

Maria Callas - koukoutsi
Maria Callas © koukoutsi

Υπάρχουν κάποια σχέδια που είναι πιο δημοφιλή στα αγόρια και άλλα στα κορίτσια; Και ποιά;

Τάσος Τζαλαζίδης: Τα σχέδια μας απευθύνονται κ στα 2 φύλα οπότε δεν μπορεί να τα διαχωρίσει κανείς εύκολα με βάση το φύλο.

Μιλήστε μου λίγο για τη γειτονιά της Σκουφά όπου βρίσκεται το «Koukoutsi»​. Βρίσκεστε το μεταίχμιο Κολωνακίου – Εξαρχείων. Κολωνάρχεια όπως το αποκαλούν μερικοί. Τι αγαπάτε σε αυτή τη γειτονιά;

Νίκος και Τάσος: Επίσημα βρισκόμαστε στη Νεάπολη. Έτσι τουλάχιστον λένε τα παλιά έγγραφα της ΔΕΗ. Μας αρέσει το μεταίχμιο. Το In between these 2 worlds. Βέβαια πολλές φορές νιώθουμε ότι βρισκόμαστε στα απόνερα και των δυο περιοχών που μας κάνει τη ζωή δύσκολη αλλά και ενδιαφέρουσα.

Katastima koukoutsi
© koukoutsi
 
koukoutsi
© koukoutsi

Η δική σας σχέση προσωπικά με την πόλη ποια είναι;

Νίκος Μαϊνάρης: Είναι μια σχέση λατρείας και μίσους. Λατρεύω τα μικρά τετράγωνα, τη ποικιλία μικρών καταστημάτων, το ανάγλυφο του τοπίου αλλά μισώ τα στενά πεζοδρόμια, την αδιαφορία απέναντι στους πεζούς και τον κακό σχεδιασμό του δημόσιου χώρου. Θα επιθυμούσα αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς για τις πλατείες, ποδηλατοδρόμους, ωραία παγκάκια, υπόγειους κάδους απορριμμάτων, λιγότερα κάγκελα και εμπόδια.

Datsun T-shirt koukoutsi
Datsun T-shirt © koukoutsi
 
Kourabies - T-shirt - koukoutsi
"Τον φυσάς τον κουραμπιέ;" T-shirt © koukoutsi

Μιλήστε μου και για τα άλλα σχέδια και prints που σας έχει εμπνεύσει η ελληνική κουλτούρα, η μυθολογία και η αργκό (π.χ. η Αχίλλειος πτέρνα, «τον φυσάς τον κουραμπιέ» κλπ).

Νίκος Μαϊνάρης: Τα σχέδια της σειράς Mythologia έχουν εμπνευστεί από έναν Αμερικάνο καλλιτέχνη, τον Cy Twombly και τα εξπρεσιονιστικά έργα που έφτιαξε όταν επισκέφτηκε την Ελλάδα τη δεκαετία του 1950. Ταυτόχρονα ήθελα να δώσω μια πιο σύγχρονη και αφαιρετική πινελιά στα σχέδια και νομίζω ότι αυτό το πέτυχα. Το σχέδιο «τον φυσάς τον κουραμπιέ» είναι από μια σειρά την οποία έχουμε ονομάσει Greek Humor και πραγματικά προκαλεί πολύ γέλιο, ειδικά όταν θες να περιγράψεις σε ξενόγλωσσο τις συγκεκριμένες φράσεις. Αναδεικνύει τον πλούτο που έχουμε στο να ερμηνεύουμε και να διασκεδάζουμε με την ελληνική γλώσσα.

Greek coffee earrings - koukoutsi
Σκουλαρίκια "Ελληνικός καφές" © koukoutsi
 
Blue Apartments necklace - koukoutsi
Μενταγιόν "Μπλε Πολυκατοικία" © koukoutsi

Πιστεύετε ότι τα Τ-shirts παραμένουν ένα cult «αντικείμενο»; Ή τα έχει αντικαταστήσει το Twitter ας πούμε;

Νίκος Μαϊνάρης: Δεν νομίζω ότι μπορούμε να τα συγκρίνουμε. Είναι διαφορετικά μέσα. To T-shirt το φοράς, το νιώθεις πάνω σου, γίνεται κομμάτι και επέκταση του σώματος σου. Όλοι μας έχουμε συγκεκριμένα T-shirt που θέλουμε να φοράμε συνεχώς κι ας έχουμε δεκάδες άλλες επιλογές.

Πείτε μου 2-3 από τα προσωπικά αγαπημένα σας T-shrts που υπάρχουν στη ντουλάπα σας, εκτός της συλλογής του «Κουκουτσίου».

Νίκος και Τάσος (γελώντας): Φοράμε πλέον μόνο μπλουζάκια koukoutsi.

Info: koukoutsi - urban graphique store
Για online αγορές: www.koukoutsi.net
Σκουφά 81, Αθήνα, τηλ. +30.210.3614.060
Facebook: koukoutsi.shop
Instagram: koukoutsi_graphique_store

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice