Κίρστεν Ντανστ
© Presley Ann/Getty Images
Celebrities

Happy Birthday: Η Κίρστεν Ντανστ στα 40

Η Κίρστεν Ντανστ, που είδαμε φέτος στο «The Power of the Dog», ξεκίνησε από μια ταινία του Γούντι Άλεν το 1989

Η Κίρστεν Ντανστ έχει γενέθλια και γίνεται 40 ετών: Πού την πρωτοείδαμε και πώς εξελίχθηκε η καριέρα της μέσα από σημαντικούς ρόλους

Η Κίρστεν Ντανστ, που είδαμε φέτος στο πολυβραβευμένο νεο-γουέστερν «The Power of the Dog», γεννήθηκε στις 30 Απριλίου 1982. Φέτος έχασε τόσο το Όσκαρ όσο και τη Χρυσή Σφαίρα από την Ariana DeBose του «West Side Story», αλλά απέσπασε άριστες κριτικές για την ερμηνεία της αλκοολικής συζύγου του Τζέσι Πλέμονς − που τυχαίνει σύζυγός της και στη ζωή. Αυτός ο ρόλος είχε προταθεί αρχικά στην Ελίζαμπεθ Μος αλλά τελικά η σκηνοθέτρια Τζέιν Κάμπιον προτίμησε την Ντανστ.

 

 

Πρωτοείδαμε την Κίρστεν Ντανστ στον κινηματογράφο το 1989 στη σπονδυλωτή ταινία του Γούντι Άλεν «Ιστορίες της Νέας Υόρκης» (στο σκετς «Oedipus Wrecks») κι αργότερα, ενώ ήταν ακόμα παιδί, έγινε ευρύτερα γνωστή με τον ρόλο της Κλόντια στο «Συνέντευξη με έναν βρικόλακα» (1994). Σ’ εκείνη την ταινία, όπως είπε εκείνη την εποχή, πήρε το πρώτο της φιλί, και μάλιστα από τον 18 χρόνια μεγαλύτερό της Μπραντ Πιτ. Το κορίτσι από το Νιου Τζέρσεϊ διακρίθηκε τόσο σε ρόλους art-house −όπως στη dramedy φαντασίας «Η αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού» (2004) του Μάικλ Γκόντρι, στο «Elizabethtown» (2005) του Κάμερον Κρόου και στο «Μαρία Αντουανέτα» (2006) της Σοφίας Κόπολα− όσο και σε εμπορικές χολιγουντιανές ταινίες, όπως το «Τζουμάντζι» δίπλα στον Ρόμπιν Γουίλιαμς και η σειρά του Spider-Man. Στη φιλμογραφία της, που επεκτείνεται ήδη σε τριάντα χρόνια, ξεχωρίζει η κινηματογραφική διασκευή του μυθιστορήματος του Τζέφρι Ευγενίδη «Αυτόχειρες παρθένοι» (η πρώτη της συνεργασία με τη Σοφία Κόπολα) και το «Αφανείς ηρωίδες» του Theodore Melfi (2016).

 

 

Το 2011 κέρδισε το βραβείο γυναικείου ρόλου στο Φεστιβάλ των Καννών για την ερμηνεία της στην ταινία «Melancholia» του Λαρς φον Τρίερ. Η Ντανστ έχει αποσπάσει ως τώρα 76 υποψηφιότητες για βραβεία και έχει νικήσει 42 φορές. Έκανε εκλεκτικιστικές επιλογές, ενώ αρνήθηκε ρόλους που θα μπορούσαν να της χαρίσουν ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία: το 1999 της προσφέρθηκε ο ρόλος της Άντζελας στη βραβευμένη με Όσκαρ ταινία «American Beauty», αλλά τον απέρριψε, επειδή δεν ήθελε να γυρίσει σεξουαλικές σκηνές, ούτε να φιλήσει τον Κέβιν Σπέισι.

 

 

Αυτές τις ημέρες γυρίζει μια ταινία σε σκηνοθεσία του Άλεξ Γκάρλαντ («Τhe Beach», «Never Let Me Go») με τίτλο «Civil War».

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice