Βασίλισσα Ελισάβετ και πρίγκιπας Φίλιππος, με τα παιδιά τους: πρίγκιπα Άντριου, πριγκίπισσα Άννα και πρίγκιπα Κάρολο
Βασίλισσα Ελισάβετ και πρίγκιπας Φίλιππος, με τα παιδιά τους: πρίγκιπα Άντριου, πριγκίπισσα Άννα και πρίγκιπα Κάρολο, το 1960 © Keystone/Getty Images / ideal image
Celebrities

Πρίγκιπας Φίλιππος: Ποια η περιουσία του - Ποιος θα κληρονομήσει

΄Η ποιος δεν θα κληρονομήσει λόγω παράδοσης, αλλά και υψηλής φορολογίας

62224-137655.jpg
Newsroom |

Στις 17 Απριλίου 2021 θα γίνει η κηδεία του πρίγκιπα Φίλιππου, ενώ αρκετά δημοσιεύματα, στον Βρετανικό Τύπο, έχουν αρχίσει να κάνουν λόγο για την κληρονομιά του

Ο θάνατος του πρίγκιππα Φίλιππου στις 09.04.2021, βύθισε στο πένθος τη βρετανική Βασιλική Οικογένεια, αλλά και τους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου, οι οποίοι τον αποχαιρετούν με εκδηλώσεις μνήμης και εκτενή αφιερώματα στη ζωή και το έργο του

Πρίγκιπας Φίλιππος
© EPA/JOSHUA BRATT

Ο πρίγκιπας Φίλιππος, παρουσιάζεται στα βρετανικά μέσα ως ο άνθρωπος που έφερε τον κόσμο κοντά στη Βασιλική Οικογένεια, καινοτόμος με αγάπη για την επιστήμη και την τεχνολογία πολλές δεκαετίες πριν, ενώ ιδιαίτερη μνεία γίνεται και για το φιλανθρωπικό του έργο. Πάνω από όλα υπερτονίζεται η στήριξη του στη Βασίλισσα με συνέπεια, σεβασμό και αγάπη χωρίς ποτέ να την επισκιάσει από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά της στη νεαρή ηλικία των 25 ετών.

Βρετανοί εναποθέτουν λούλούδια στη μνήμη του πρίγκιπα Φίλιππου, έξω από το Κάστρο του Windsor
Βρετανοί εναποθέτουν λούλούδια στη μνήμη του πρίγκιπα Φίλιππου, © EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Κι ενώ το Ανάκτορο του Μπάκιγχαμ ανακοίνωσε ότι η βασίλισσα «εξετάζει» τις ρυθμίσεις για την κηδεία του συζύγου της, πρίγκιπα Φίλιππου, η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 17 Απριλίου 2021, ένα ακόμη ζήτημα φαίνεται ότι απασχολεί τους Βρετανούς και δεν είναι άλλο από την περιουσία του πρίγκιπα Φίλιππου και τους κληρονόμους του.

 Βασίλισσα Ελισάβετ και πρίγκιπας Φίλιππος
Βασίλισσα Ελισάβετ και πρίγκιπας Φίλιππος © Ben A. Pruchnie/Getty Images for The Patron's Lunch / ideal image

Ποιος ήταν ο μισθός του - Ποια η περιουσία του

Ως σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ, είχε μηνιαίο εισόδημα από το Sovereign Grant, περίπου 500.000 δολάρια ετησίως. Δεν έχει γίνει γνωστό αν συνέχισε να εισπράττει αυτό τον μισθό μετά το 2017 που παραιτήθηκε από τα βασιλικά του καθήκοντα. Μαζί με τη βασίλισσα Ελισάβετ μοιράζονταν μετοχές και γη που απέκτησε εκείνη από τη δική της οικογένεια, όπως είναι το κάστρο Balmoral και η κατοικία του Sandringham.

Πρίγκιπας Φίλιππος - Βασίλισσα Ελισάβετ, 1947
Πρίγκιπας Φίλιππος - Βασίλισσα Ελισάβετ, 1947 © Central Press/Getty Images

 Μέχρι την στιγμή που έφυγε από τη ζωή, το ποσό του συνόλου της περιουσίας του πρίγκιπα Φίλιππου άγγιζε τα 30 εκατομμύρια δολάρια ή 24 εκατομμύρια λίρες, σύμφωνα με το Celebrity Net Worth. Επιπλέον, σύμφωνα με τον David McClure, ο οποίος είχε προσπαθήσει πέρσι να καταγράψει την περιουσία της βασιλικής οικογένειας, στο βιβλίο του Τhe Queen’s True Worth, ο Δούκας είχε μια πολύ μεγάλη συλλογή από σημαντικά έργα τέχνης, ενώ, ως σημαντική πηγη πλούτου ανέφερε ο συγγραφέας του βιβλίου και τα προσωπικά δώρα. Δώρα από τον γάμο του με τη βασίλισσα Ελισάβετ αλλά και στη συνέχεια, που κανείς, εκτός από την οικογένεια, δεν μπορεί να γνωρίζει.

Ο γάμος της βασίλισσας Ελισάβετ και του πρίγκιπα Φίλιππου
Ο γάμος της βασίλισσας Ελισάβετ και του πρίγκιπα Φίλιππου © Hulton Archive/Getty Images / ideal image

Ποιος θα τον κληρονομήσει

Καθώς τα περισσότερα ακίνητα του πρίγκιπα Φίλιππου είναι κοινής ιδιοκτησίας με την βασίλισσα Ελισάβετ, πιστεύεται ότι θα συνεχίσει να τα διατηρεί εκείνη. Επιπλέον σύμφωνα με τον βρετανικό νόμο, όταν η περιουσία πηγαίνει, μετά θάνατον, από τον έναν σύζυγο στον άλλον δεν χρειάζεται να καταβληθεί φόρος.

Βρετανία - Βασιλική οικογένεια
Βρετανία - Βασιλική οικογένεια © Ben A. Pruchnie/Getty Images / ideal image

Υπενθυμίζεται ότι η φορολογία είναι 40% πάνω από το όριο των 325.000 λιρών. Θα μπορούσε λοιπόν η περιουσία να πάει στη βασίλισσα κι εκείνη με τη σειρά της, με τον ίδιο τρόπο, να την μεταβιβάσει στον Κάρολο. Αν η περιουσία του Φιλίππου ή μέρος της πάει στον Κάρολο, επίσης δεν θα καταβληθεί φόρος. Παραδοσιακά πάντως στη βασιλική οικογένεια, η κληρονομιά μεταβιβάζεται στην επόμενη γενιά.

Η κηδεία του πρίγκιπα Φίλιππου

Tο Σάββατο 17 Απριλίου 2021 θα γίνει η κηδεία του πρίγκιπα Φίλιππου, ενώ, σύμφωνα με τις επιθυμίες του, ο Δούκας δεν θα έχει κρατική κηδεία αλλά μία ιδιωτική, στρατιωτική κηδεία στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου (Κάστρο του Windsor), ενώ, επίσης κατά επιθυμία του, θα ταφεί στους Κήπους του Frogmore, όπου είναι ενταφιασμένοι η βασίλισσα Βικτώρια και ο πρίγκιπας Άλμπερτ. Η σορός της Αυτού Βασιλικής Υψηλότητας θα μεταφερθεί στο Κάστρο του Ουίνδσορ ενόψει της κηδείας στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου. 

Το Σάββατο, η σορός του Δούκα του Εδιμβούργου, καλυμμένη με την σημαία του, ένα στεφάνι, το ναυτικό του καπέλο και το σπαθί του, θα μεταφερθεί από άγημα της φρουράς της βασίλισσας στην Κρατική Είσοδο του Κάστρου του Ουίνδσορ.

Βρετανία - Εκδηλώσεις στη μνήμη του πρίγκιπα Φίλιππου
Βρετανία - Εκδηλώσεις στη μνήμη του πρίγκιπα Φίλιππου © EPA/ANDY RAIN

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει πομπή κατά την οποία θα μεταφερθεί με ένα ειδικά τροποποιημένο Land Rover, στον σχεδιασμό του οποίου είχε βοηθήσει ο πρίγκιπας Φίλιππος, στο Παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Ουίνδσορ, όπου θα τελεστεί η νεκρώσιμη ακολουθία.

Ο πρίγκιπας Κάρολος και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας θα ακολουθήσουν πεζή το φέρετρο. Η 94χρονη βασίλισσα δεν θα ακολουθήσει πεζή την νεκρώσιμη πομπή.

Όταν φτάσει στο Παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Ουίνδσορ, η Βρετανία θα τηρήσει ενός λεπτού σιγή. Δεν θα γίνουν δημόσιες πομπές και η κηδεία θα τελεστεί εξ ολοκλήρου εντός του εδάφους του Κάστρου του Ουίνδσορ και ο αριθμός των παρευρισκομένων θα περιορίζεται σε 30, σύμφωνα με τους περιορισμούς που ισχύουν λόγω της πανδημίας.

Ο δευτερότοκος γιος της Βασίλισσας Ελισάβετ, Άντριου, δήλωσε χθες ότι η βασίλισσα αντιμετωπίζει στωικά την απώλεια του συζύγου της, που, σύμφωνα με τα λόγια της, «άφησε ένα τεράστιο κενό στη ζωή της».

Η Βασίλισσα θα μπει σε περίοδο πένθους οκτώ ημερών, δεν αναμένεται να ασκήσει καθήκοντα κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα ψηφιστούν νόμοι, καθώς δεν θα παρέχεται η βασιλική σφραγίδα στους νόμους του κράτους.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice