Κοπέλα απλώνη μάσκα με πινέλο στο πρόσωπο κοπέλας ξαπλωμένης
© Unsplash/ Engin Akyurt
Beauty

Οι θεραπείες ομορφιάς που πρέπει να αποφεύγεις το καλοκαίρι

Για να αποφύγεις τις δυσάρεστες εκπλήξεις

Καλοκαίρι και θεραπείες περιποίησης: ποιες πρέπει να αποφεύγεις τους καλοκαιρινούς μήνες και γιατί.

Το καλοκαίρι είναι η ιδανική εποχή για τολμηρά μακιγιάζ, νέα χτενίσματα, περισσότερο layering στα προϊόντα περιποίησης. Όμως, ενώ πράγματα όπως το μαύρισμα με σπρέι, το βάψιμο των μαλλιών και το μπότοξ συνδυάζονται μια χαρά με τους θερμότερους μήνες, ορισμένες θεραπείες ομορφιάς –όπως αυτές που περιλαμβάνουν λέιζερ– είναι καλό να αποφεύγονται. Με τη θερμοκρασία να ανεβαίνει και την έκθεσή μας στην ηλιακή ακτινοβολία να αυξάνεται, είναι καλό να γνωρίζεις ποιες αισθητικές επεμβάσεις και θεραπείες περιποίησης δέρματος πρέπει ή δεν πρέπει να πραγματοποιήσεις από εδώ και στο εξής.

Χημικά peeling

Τα χημικά πίλινγκ είναι η καλύτερη επιλογή όταν θέλεις να αποκτήσεις πιο λεία και φωτεινή επιδερμίδα, να εξομαλύνεις τον τόνο του δέρματός σου ή και να κρατήσεις μακριά τα σπυράκια. Ωστόσο, στο χημικό peeling, το οξύ που χρησιμοποιείται αφαιρεί το ανώτερο στρώμα του δέρματος καθιστώντας το πιο ευαίσθητο στην ισχυρή ηλιακή ακτινοβολία που υπάρχει το καλοκαίρι. Τόσο το ηλιακό φως όσο και η θερμότητα μπορούν να προκαλέσουν πιο εκτεταμένη βλάβη και υπερμελάγχρωση κατά τη διάρκεια της επούλωσης. Άσε που αν έχεις μαυρίσει ήδη, το χημικό πίλινγκ θα αποκαλύψει τις κατώτερες στοιβάδες δέρματος που έχουν πιο ανοιχτό τόνο και η διαφορά από το χρώμα του σώματός σου θα είναι… εμφανής! Προτίμησε τις μάσκες απολέπισης στο σπίτι και φρόντισε να φοράς καθημερινά αντηλιακό στο πρόσωπο.

Αποτρίχωση με laser

Μπορεί το καλοκαίρι να χρειάζεσαι περισσότερο από ποτέ την αποτρίχωση με laser λόγω των σορτς, μαγιό και μίνι φορεμάτων, αλλά η αλήθεια είναι ότι οι θεραπείες σου πρέπει να πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα. Τα λέιζερ που χρησιμοποιούνται για την αποτρίχωση με λέιζερ στοχεύουν τη μελανίνη ή τη χρωστική ουσία των τριχών που βρίσκεται βαθιά στο θύλακα της τρίχας. Εάν είσαι μαυρισμένη, θα έχεις μελανίνη ή μελάγχρωση στην επιφάνεια του δέρματος με αποτέλεσμα όταν το φως του λέιζερ χτυπήσει την περιοχή, θα απορροφηθεί τόσο από τη μελανίνη της τρίχας όσο και από τη μελανίνη του δέρματος και υπάρχει κίνδυνος καψίματος. Αν σκεφτόσουν να ξεκινήσεις τώρα αποτρίχωση με laser ανάβαλέ το για το φθινόπωρο, ενώ αν κάνεις ήδη φρόντισε η τελευταία σου συνεδρία για τη σεζόν να ήταν μέσα στον Μάιο.

Παλμικό φως (IPL)

Παρομοίως με τα χημικά peeling, η θεραπεία IPL αφήνει το δέρμα πιο ευαίσθητο, με αποτέλεσμα να είναι πιο επιρρεπές στην υπερμελάγχρωση και σε βλάβες από τον ήλιο. Παράλληλα, το μαυρισμένο δέρμα αυξάνει τον κίνδυνο λάθος ρυθμίσεων του φωτός που μπορεί επίσης να προκαλέσει τραυματισμό στην επιδερμίδα. Αν το δέρμα γύρω από την καφέ κηλίδα είναι μαυρισμένο, το λέιζερ δεν μπορεί να εστιάσει σωστά και διοχετεύει θερμότητα σε ολόκληρη την περιοχή,  αυξάνοντας τον κίνδυνο καψίματος.

Αφαίρεση τατουάζ

Όσο κι αν ανυπομονείς να αφαιρέσεις εκείνο το ανεπιθύμητο τατουάζ, το καλοκαίρι δεν είναι η καλύτερη εποχή να το κάνεις για τους ίδιους περίπου λόγους που δεν πρέπει να κάνεις και αποτρίχωση με laser. Τα λέιζερ που χρησιμοποιούνται για την αφαίρεση τατουάζ μπορούν επίσης να απορροφηθούν από τη μελανίνη του δέρματος, όχι μόνο από τη χρωστική ουσία του τατουάζ. Επομένως αν έχεις μαυρίσει αυξάνεις τον κίνδυνο να καείς. Το φως του ήλιου μπορεί επίσης να επηρεάσει τα αποτελέσματα της διαδικασίας αφαίρεσης του τατουάζ και να οδηγήσει σε πιθανές ουλές.

Σκληροθεραπεία ευρυαγγειών

Η σκληροθεραπεία είναι μια αισθητική διαδικασία που εξαλείφει τους ανεπιθύμητους κιρσούς και τις ευρυαγγείες. Η θεραπεία περιλαμβάνει την έγχυση ενός διαλύματος στη φλέβα που προκαλεί την κατάρρευση της επένδυσης του αιμοφόρου αγγείου. Ακούγεται ιδανικό για την εποχή του μαγιό, αλλά μετά τη διαδικασία μπορεί οι φλέβες να γίνουν πιο εμφανείς για μερικούς μήνες προτού διαλυθούν και εξαφανιστούν. Επιπλέον, μπορεί να εμφανιστεί αποχρωματισμός με τη μορφή κηλίδων και ρήξης αιμοφόρων αγγείων και να χρειαστούν αρκετοί μήνες για να εξασθενίσει. Ενώ ο αποχρωματισμός και οι ουλές αποτελούν μέρος των περισσότερων διαδικασιών, η σκληροθεραπεία απαιτεί επίσης από τους ασθενείς να φορούν κάλτσες συμπίεσης για περίπου μία εβδομάδα. Φοριούνται για να μειώσουν τους μώλωπες που προκαλούνται από τις ενέσεις και για να διατηρήσουν τις φλέβες συμπιεσμένες ενώ αναρρώνουν από τη διαδικασία. Αν και δεν φοριούνται για πολύ καιρό, οι κάλτσες συμπίεσης μπορεί να είναι ζεστές και άβολες, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Συνταγογραφούμενα ρετινοειδή

Τα ρετινοειδή είναι μια χρήσιμη λύση περιποίησης του δέρματος σε πολλά κοινά προβλήματα όπως η ακμή, τα κονδυλώματα, οι λεπτές γραμμές και η ψωρίαση. Ενώ αυτά τα παράγωγα βιταμίνης Α είναι αρκετά αποτελεσματικά, συνήθως ερεθίζουν το δέρμα και το καθιστούν πιο ευαίσθητο στο ηλιακό φως. Ως αποτέλεσμα, συνιστώνται ελαφρύτερα ρετινοειδή (Retin A) το καλοκαίρι ή ακόμα καλύτερα χρήση μη συνταγογραφούμενων (ρετινόλες), οι οποίες έχουν χαμηλότερη συγκέντρωση ρετινοϊκού οξέος. Τα άτομα που χρησιμοποιούν ρετινοειδή πρέπει να αποφεύγουν τον ήλιο, να φορούν αντηλιακό με SPF50 ή υψηλότερο και να εφαρμόζουν συχνά ενυδατικές κρέμες για την αποφυγή υπερβολικής ξηρότητας.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice