Κοπέλα με ολόσωμο γαλάζιο μαγιό
© Pexels/ Roman Odintsov
Beauty

Συμβουλές για χρυσαφένιο μαύρισμα στο σπίτι

Self tan: «προκαταβολή» για το καλοκαίρι ή η πιο μεγάλη DIY αποτυχία σου αν δεν γίνει σωστά

Self tanning: Πώς θα το κάνεις, τι να προσέξεις και όλες οι χρήσιμες πληροφορίες για μαύρισμα στο σπίτι.

Ξεκίνα καλύτερα με τους ανοιχτόχρωμους τόνους - κανείς δεν μαυρίζει άλλωστε στο πρώτο «μπάνιο», το ωραίο μαύρισμα έρχεται σταδιακά - και αφού εμπεδώσεις τη διαδικασία και συνηθίσει το χέρι σου, τότε θα το ξανακάνεις, θα επαναλάβεις για πιο έντονο χρώμα, με περισσότερη άνεση και αυτοπεποίθηση (και φυσικό αποτέλεσμα).

Εναλλακτικά, διάλεξε ένα προϊόν που προσθέτεις στην ενυδατική σου. Το αποτέλεσμα δεν θα είναι το ίδιο άμεσο, αλλά είναι ένας ασφαλής τρόπος να «παίξεις» και με πιο σκούρες αποχρώσεις, μετριάζοντας και τον φόβο ενός καταστροφικού - λόγω απειρίας - αποτελέσματος. Ειδικά για το πρόσωπο, απλώνεις την «πειραγμένη» ενυδατική όπως κάθε μέρα, κάνοντας μασάζ με κυκλικές κινήσεις (μην ξεχνάς τον λαιμό και το ντεκολτέ).

Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να δοκιμάσεις αρχικά μια μικρή ποσότητα σε κάποιο σημείο του σώματος ώστε να βεβαιωθείς πως το χρωματικό (αν μη τι άλλο) αποτέλεσμα θα είναι αυτό που επιθυμείς. Είναι; Προχωράς!

Γυναίκα με ρόμπα καθιστή με σταυρωμένα πόδια
© Pexels/ Sora Shimazaki

Εκκρεμότητες beauty
Εάν χρειάζεσαι αποτρίχωση (κερί, ξυραφάκι, χαλάουα…), εάν χρειάζεσαι μανικιούρ ή θέλεις να αλλάξεις το χρώμα των μαλλιών σου, φρόντισε να έχεις ξεμπερδέψει με όλα τα παραπάνω κάποιες μέρες πριν την εφαρμογή οποιουδήποτε προϊόντος self tanning, καθώς όλες αυτές οι «παρεμβάσεις» ομορφιάς προϋποθέτουν τη χρήση υλικών/προϊόντων που δυνητικά μπορούν να αλλοιώσουν ή και να «ακυρώσουν» εντελώς το αποτέλεσμα. 

Σώμα καθαρό, στεγνό και ενυδατωμένο
Η επιδερμίδα σου πρέπει να είναι απόλυτα καθαρή πριν εφαρμόσεις οποιοδήποτε αυτομαυριστικό,  οπότε ένα ντους πριν, μάλλον επιβάλλεται. Βεβαιώσου, κατόπιν, πως το δέρμα σου είναι εντελώς στεγνό. Εάν δεν έχει απορροφηθεί η υγρασία, το δέρμα είναι ακόμη «νωπό» ή υπάρχουν σημεία που συγκρατούν νερό, μην βιαστείς… το νερό μπορεί να «διαλύσει» το προϊόν self tanning σε μικρά μπαλώματα ή αντιαισθητικές γραμμές που θα πρέπει (έντρομη!) να διορθώσεις.

Άπλωσε μια ελαφριά ενυδατική κρέμα πριν την εφαρμογή του self tan σου, ιδιαίτερα στα σημεία που είναι συνήθως πιο ξηρά, όπως γόνατα, αγκώνες και αστραγάλους, αλλά να θυμάσαι, η ενυδατική δεν πρέπει να είναι λιπαρή. Τα βαριά και λιπαρά καλλυντικά δημιουργούν ένα αόρατο «φράγμα» στην επιδερμίδα που ευθύνεται για ανομοιομορφίες στο αποτέλεσμα.

Η μαγική λέξη: απολέπιση
Τα προϊόντα self tanning «ποτίζουν» στο ανάγλυφο του ξηρού δέρματος δημιουργώντας σκουρόχρωμες κηλίδες, και δεν το θέλεις. Φροντίζεις λοιπόν πριν την εφαρμογή να έχεις απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα με ένα ευεργετικό scrub, δίνοντας έμφαση σε σημεία που έχουν περισσότερη ανάγκη όπως τα γόνατα, οι αγκώνες, οι αστράγαλοι, οι φτέρνες. Ιδανικά χρησιμοποιείς ένα απαλό καθαριστικό προϊόν με γλικολικό ή σαλικυλικό οξύ, ουσίες που βοηθούν στην ανανέωση των κυττάρων αφού διεισδύουν εύκολα στο δέρμα, απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα και βελτιώνουν την όψη, μειώνοντας τυχόν φλεγμονές και κοκκινίλες.

Από κάτω προς τα πάνω
Ξεκινάς από τα κάτω άκρα και ανεβαίνεις, αφήνοντας τα χέρια τελευταία. Για καλύτερο αποτέλεσμα και για την ανάστροφη των χεριών σου (αντίστοιχα και των ποδιών), μην προσθέσεις προϊόν, απλά χρησιμοποίησε αυτό που έχει απομείνει (που περισσεύει) στα χέρια σου. Επίσης, όπως παρατηρείς (καθημερινά), το δέρμα στο πάνω μέρος τόσο των χεριών όσο και των ποδιών, αλλά και τα δάκτυλα, έχουν πολλές λεπτές, μικρές γραμμές και πτυχώσεις. Για να πετύχεις ομοιομορφία, κάνε απαλό μασάζ στα χέρια (αντίστοιχα και στα πόδια) με αυτό το προϊόν που περισσεύει, όπως θα έβαζες μια κρέμα χεριών, έως ότου απορροφηθεί.

Υπάρχει και το ειδικό γάντι που θα βοηθήσει περισσότερο στην εφαρμογή, καθώς εξασφαλίζει πως το προϊόν δεν μαζεύεται «ανεκμετάλλευτο» στα χέρια σου και απλώνεται ομοιόμορφα στις περιοχές απ’ όπου περνάει. Αλλά για να κατανέμεται ομοιόμορφα, πρέπει πρώτα να έχει απλωθεί ομοιόμορφα και στο γάντι. Ο καλύτερος τρόπος να το πετύχεις είναι, αφού βάλεις μια ποσότητα στο γάντι, να το διπλώσεις κλείνοντας την παλάμη σου. 

Γυναίκα καθισμένη στην άμμο στην παραλία
© Unsplash/ Antonio Gabola

«Επιλεκτική» ενυδάτωση
Και όπως είναι σημαντική μια ενυδατική κρέμα ή λοσιόν στο σώμα πριν εφαρμόσεις ένα self-tanner, το ίδιο σημαντική και ευεργετική είναι η χρήση της όταν ολοκληρώσεις. Όταν η ενυδατική αναμειχθεί με το προϊόν που μόλις έβαλες, καλύπτονται τυχόν κενά ή ξεχασμένα σημεία ή σημεία που το self tanner «τελειώνει» απότομα. Βάλε ενυδατική στις παλάμες σου και κάνε μασάζ προς τους καρπούς δίνοντας έμφαση στις λεπτές γραμμές του δέρματος σε εκείνο το σημείο, και αντίστοιχα στα πόδια και τις φτέρνες ανεβαίνοντας προς τους αστραγάλους.

Θα γίνουν και λάθη
Όταν ολοκληρώσεις τη διαδικασία και το self tanner έχει κάνει τη δουλειά του, τα όποια λάθη παρατηρήσεις μπορούν να διορθωθούν με ποικίλους τρόπους (ανάλογα το λάθος), γι’ αυτό μην ανησυχείς. Κατά τη διάρκεια της εφαρμογής, φρόντισε να έχεις πάντα εύκαιρα υγρά μαντηλάκια καθαρισμού ή μωρομάντηλα για να καθαρίσεις επί τόπου κάτι που σου «ξέφυγε».

Αφού έχεις τελειώσει, στεγνώσει, ολοκληρώσει, και παρατηρήσεις σκούρες γραμμές ή μπαλώματα, χρησιμοποίησε ένα γάντι απολέπισης στο πρώτο ντους που θα κάνεις και με απαλές κυκλικές κινήσεις στο σημείο που θέλεις να διορθώσεις, «αφαιρείς» χρώμα έως ότου δεις να εξασθενεί. Εάν πάλι παρατηρήσεις ανοιχτόχρωμα κενά, χρησιμοποίησε ξανά το γάντι απολέπισης στο σημείο και γύρω από αυτό ώστε να φύγει εντελώς, για να επαναλάβεις την εφαρμογή σε εντελώς καθαρό δέρμα. Εάν δεν έχεις γάντι, μια νωπή βαμβακερή πετσέτα, λειτουργεί εξίσου καλά.

Λίγα λεπτά ακόμα
Ακολουθείς πιστά τις οδηγίες του προϊόντος … εκτός από τον χρόνο. Εάν  σου δίνουν 5 λεπτά αναμονή με το τέλος της εφαρμογής για να φορέσεις ξανά τα ρούχα σου, εσύ θα περιμένεις 10!! Ύστερα, ιδανικά θα χρησιμοποιήσεις μια talc-free πούδρα στο σώμα που θα εμποδίσει το tanner να λερώσει τα ρούχα σου και δεν θα κάνεις μπάνιο (ούτε θα επιδοθείς σε δραστηριότητες που θα σε «ιδρώσουν») για τουλάχιστον έξι με οκτώ ώρες μετά την εφαρμογή.

Βάλε τα μεταξωτά
Μην φορέσεις, όμως, σουτιέν, μην φορέσεις ρούχα στενά ή σφιχτά ή οτιδήποτε τρίβεται στο δέρμα σου. Προτίμησε ελαφριά, άνετα και φαρδιά ρούχα. 

Θα το διατηρήσεις περισσότερο...
Εάν κάνεις ντους με ουδέτερα και απαλά αφρόλουτρα, εάν ενυδατώνεις τακτικά την επιδερμίδα σου (η ενυδάτωση διατηρεί το χρώμα και, επιπλέον, του προσδίδει λάμψη)  και αποφεύγεις τη χρήση προϊόντων με ρετινόλη (όπως για θεραπείες ακμής) στο πρόσωπο, καθώς η ρετινόλη αποδεικνύεται «εχθρός» των self tanner.

Διάλεξε το δικό σου
Στην αγορά θα βρεις πολλά προϊόντα self tan για να διαλέξεις αυτό που σου ταιριάζει περισσότερο ως απόχρωση, αλλά και αυτό που πιστεύεις πως θα κάνει το «έργο» σου πιο εύκολο. Πιο συγκεκριμένα υπάρχουν:

Σπρέι
Το αποτέλεσμα προσομοιάζει αυτό του «επαγγελματικού» τεχνητού μαυρίσματος. Είναι εύκολο στη χρήση και λιγότερο χρονοβόρο και θα φτάσει με άνεση και στα πιο «δυσπρόσιτα» σημεία (στην πλάτη σου, για παράδειγμα)…  

Τζελ
Πιο συμπυκνωμένο άρα χρειάζεσαι και λιγότερη ποσότητα κάτι που το κάνει πιο εύκολο στη διαχείρισή του.

Serum
Η καλύτερη επιλογή σου, ίσως, για χρυσαφένιο μαύρισμα στο πρόσωπο, λόγω της απαλής, λεπτόρρευστης υφής του.

Κρέμα
Επίσης ιδανική για χρήση στο πρόσωπο. Έχει συνήθως πλούσια υφή που εκτός από την επιθυμητή λάμψη καλοκαιριού, θρέφει και ενυδατώνει σε βάθος την επιδερμίδα.

Γαλάκτωμα
Και αυτομαύρισμα και πλούσια ενυδάτωση.  Ιδανικό για ανοικτόχρωμα δέρματα, προσδίδει «φυσικό» χρυσαφένιο εφέ.

Είναι ασφαλές;
Τα self tanning προϊόντα περιέχουν διυδροξυακετόνη (DHA) που συναντάμε συχνά ως συστατικό στα αντηλιακά προϊόντα και που αλληλεπιδρά με τα αμινοξέα της πάνω στιβάδας του δέρματος προσδίδοντάς του έναν προσωρινό σκουρότερο τόνο. Δεν εισχωρεί βαθύτερα στο δέρμα.

Αν, τέλος, δεν θέλεις να μπεις σε… περιπέτειες, αλλά θέλεις, εδώ και τώρα, να ξεγελάσεις τον περίγυρο με ζηλευτό ηλιοκαμένο δέρμα, μπορείς πάντα να χρησιμοποιήσεις κάποιο αντηλιακό σώματος με χρώμα που και θα απλώσεις εύκολα σε πρόσωπο, πόδια, χέρια, ντεκολτέ και δεν θα ανησυχείς πως θα αφήσει ίχνη στα ρούχα σου.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice