Μελαχρινή γυναίκα καθισμένη σε καρέκλα με το χέρι και το κεφάλι της ακουμπισμένα στο τραπέζι μπροστά
© Pexels/ Valeria Ushakova
Beauty

Γιατί έχεις «σακούλες» και μαύρους κύκλους στα μάτια

Τις περισσότερες φορές η απάντηση είναι προφανής. Ή μήπως όχι;

Tips ομορφιάς: Οι μαύροι κύκλοι και οι «σακούλες» κάτω από τα μάτια οφείλονται σε κούραση ή μήπως υπάρχουν κι άλλα αίτια; Διάβασε πώς θα το ανακαλύψεις.

Τις περισσότερες φορές η απάντηση είναι προφανής: είσαι πολύ κουρασμένη και δεν κοιμάσαι καλά. Το ίδιο προφανής είναι και η λύση: κοιμήσου περισσότερο. Ωστόσο, υπάρχουν κι άλλοι λόγοι που μπορεί να έχεις μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια ή «σακούλες», δηλαδή πρήξιμο. Σε περίπτωση που το πρόβλημα προέρχεται από κάποια δυσλειτουργία του οργανισμού, όλα τα κλασικά γιατροσόφια, όπως σακούλες τσάι, παγωμένα αγγούρια, ειδικές κρέμες, κτλ, δε θα έχουν ιδιαίτερη επιτυχία. Το σωστό και πιο σημαντικό είναι να βρεις πού μπορεί να υπάρχει πρόβλημα και να αντιμετωπίσεις αυτό και όχι το σύμπτωμα. Παρακάτω αναφέρονται μερικά συνηθισμένα προβλήματα που προκαλούν μαύρους κύκλους και πρηξίματα, όμως σε κάθε περίπτωση ο κατάλληλος για να σου απαντήσει είναι φυσικά ο γιατρός.

Ορμονικές διαταραχές
Θα το καταλάβεις αν το παθαίνεις μια φορά το μήνα και συνήθως λίγες ημέρες πριν ή μετά την περίοδο. Οι ορμόνες είναι ένα εξαιρετικά περίπλοκο σύστημα του οργανισμού και οι απότομες αυξομειώσεις τους μπορούν να προκαλέσουν διάφορα συμπτώματα. Η ρύθμιση των επιπέδων τους είναι σημαντική και η καλύτερη βοήθεια είναι ο γυναικολόγος σου.

Διατροφικές αλλεργίες
Κοίταξε να δεις τι συμβαίνει εδώ. Δεν οδηγούν όλες οι διατροφικές αλλεργίες σε τρομερά πρηξίματα ή κλείσιμο της αναπνευστικής οδού που είναι κρίσιμο για τη ζωή σου. Κάποιες μπορεί να δημιουργούν ήπιο κνησμό, ερυθρότητα ή πρήξιμο. Μερικές φορές ακόμα και μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια. Επομένως είναι πολύ δύσκολο να τις εντοπίσεις. Για παράδειγμα η αλλεργία στο σιτάρι, το γάλα, το καλαμπόκι και άλλες συνηθισμένες τροφές είναι συνήθως χρόνιες και περνούν απαρατήρητες επιβαρύνοντας ωστόσο τον οργανισμό με διάφορους τρόπους. Το πιο απλό που μπορείς να κάνεις είναι κάθε φορά που παρατηρείς έντονο πρήξιμο στα μάτια ή μαύρους κύκλους να καταγράφεις τι έχεις φάει τις προηγούμενες ώρες, έτσι μπορεί να καταλήξεις σε χρήσιμα συμπεράσματα.

Δυσλειτουργία στα νεφρά
Αν υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα στη λειτουργία των νεφρών, θα έχεις κι άλλα συμπτώματα, όπως πρησμένους αστραγάλους ή δάχτυλα. Συνήθως το πρήξιμο που σχετίζεται με τα νεφρά δεν είναι κάτω από τα μάτια αλλά γύρω τους. Αν πιστεύεις ότι μπορεί να σου συμβαίνει κάτι τέτοιο μην πάρεις διουρητικά (καφέ, τσάι, χάπια), κλείσε άμεσα ένα ραντεβού με το γιατρό και κάνε τον απαραίτητο έλεγχο.

Κατακράτηση υγρών
Η ζωή μου όλη. Η κατακράτηση υγρών μπορεί να οφείλεται σε πολλά -από την αλλαγή του καιρού μέχρι τα επίπεδα των ορμονών ή την αυξημένη κατανάλωση αλατιού. Γενικά, οι υψηλές σε νάτριο διατροφές ευνοούν την κατακράτηση υγρών σε διάφορα σημεία του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των ματιών. Μείωσε το αλάτι που καταναλώνεις, πάρε συμπληρώματα διατροφής με βιταμίνες B6 και B5, πιες φυτικά διουρητικά όπως το τσάι και πολύ νερό.

Τοξίνες
Ο οργανισμός προσπαθεί σκληρά να αποβάλλει τοξίνες καθημερινά αλλά συχνά ο τρόπος ζωής που ακολουθούμε δεν τον διευκολύνει. Μια καλή ιδέα είναι να κάνεις μια αποτοξίνωση ώστε να βοηθήσεις το συκώτι σου να λειτουργεί καλύτερα. Συνήθως οι μαύροι κύκλοι εξαφανίζονται μετά από σωστή αποτοξίνωση μέσω διατροφής ή ομοιοπαθητικών φαρμάκων.

Κληρονομικότητα
Άτιμο DNA τίποτα δε σου ξεφεύγει. Πολλά από τα καλά και τα κακά που θα βρεις στη λειτουργία του οργανισμού σου προέρχονται από τους γονείς σου. Είναι πιθανό να μην αντιμετώπιζεις κάποιο οργανικό πρόβλημα αλλά οι μαύροι σου κύκλοι να οφείλονται σε κληρονομικότητα. Ο μόνος τρόπος να το διαπιστώσεις είναι να το τσεκάρεις με την οικογένειά σου και να κάνεις κάποιες προληπτικές εξετάσεις ώστε να αποκλείσεις το ενδεχόμενο προβλημάτων υγείας. Εφόσον τεκμηριωθεί ως κληρονομικό, οι κρύες μάσκες προσώπου και τα κονσίλερ θα γίνουν οι νέοι καλύτεροί σου φίλοι.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice