Smart Life

Τι είναι τα ceramides και γιατί τα χρειάζεται η επιδερμίδα μας

Το απαραίτητο συστατικό για τη ρουτίνα περιποίησής σου που πρέπει να ξέρεις

341667-710504.jpg
Ζένια Πιττακή
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γυμνή γυναίκα απλώνει ενυδατική κρέμα στο μπράτσο της

Τι είναι τα Ceramides και γιατί είναι σημαντικά για την περιποίηση της επιδερμίδας μας. Σε ποια προϊόντα θα βρεις όμοια με εκείνα του δέρματος.

Μπορείς να κάνεις καθαρισμούς με οξέα φρούτων ή να ενυδατώνεις το πρόσωπό σου, αλλά αν θέλεις το δέρμα σου να δείχνει πραγματικά υγιές και λαμπερό το μόνο που χρειάζεσαι είναι λιπίδια και συγκεκριμένα Ceramides, ή κηραμίδια ελληνιστί. Χάρη σε αυτά, το δέρμα παραμένει ενυδατωμένο, δείχνει φρέσκο και λείο. Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι αυτές τις ουσίες τις παράγει ο ίδιος ο οργανισμός… μέχρι που δεν το κάνει πια. Με την πάροδο των χρόνων, η παραγωγή ceramides στον οργανισμό μειώνεται με αποτέλεσμα να τα αναζητούμε σε «εξωτερικούς προμηθευτές».

«Τα ceramides είναι απαραίτητα, καθώς κρατούν το δέρμα ενυδατωμένο και προστατεύουν την ακεραιότητα του φυσικού δερματικού φραγμού. Ωστόσο, με την ηλικία και την έκθεση σε περιβαλλοντικούς ερεθιστικούς παράγοντες, τα επίπεδα των ceramides μειώνονται. Η χρήση προϊόντων περιποίησης με ceramides μπορεί να συμβάλει στην επανόρθωση και ενδυνάμωση του φραγμού αυτού - όπως όταν προσθέτουμε περισσότερο τσιμέντο σε έναν τοίχο από τούβλα για να τον κάνουμε πιο γερό και πιο σταθερό», αναφέρει ο Καθ. Michael J. Cork BSc. MB. PhD. FRCP. Καθηγητής Δερματολογίας και Επικεφαλής του Sheffield Dermatology Research (U.K.)

Τι είναι τα ceramides;

Ένα σημαντικό συστατικό του δερματικού φραγμού. Τα ceramides είναι λιπίδια που βοηθούν το δέρμα να διατηρεί την υγρασία και να λειτουργεί σωστά, κρατούν ενωμένα τα κύτταρα του δέρματος και φροντίζουν να μην υπάρχει διαρροή της φυσικής υγρασίας. Τα ceramides είναι ένα σημαντικό συστατικό της επιδερμίδας, μέρος του φραγμού της που αποτρέπει την αφυδάτωση και δεν επιτρέπει σε παθογόνους οργανισμούς να εισέλθουν στον οργανισμό από το δέρμα. Όλοι χρειάζονται και χρησιμοποιούν ceramides. Οι άνθρωποι με ξηρό δέρμα ή με δερματολογικές παθήσεις έχουν χαμηλότερα επίπεδα ceramides απ’ όσο θα έπρεπε, γεγονός που συμβάλλει στην ξηρότητα, την ευαισθησία και τον ερεθισμό της επιδερμίδας. Αυτό τουλάχιστον έχουν δείξει έρευνες σύμφωνα με τις οποίες ασθενείς με ατοπική δερματίτιδα ή με ακμή στο πρόσωπο, παρουσίαζαν σημαντικά μικρότερο επίπεδο ceramides στην επιδερμίδα τους.

Γιατί εξαφανίζονται από το δέρμα;

Οι λόγοι που οδηγούν στη μείωση παραγωγής ceramides από τον οργανισμό μπορεί να ποικίλλουν. Από τους βασικότερους είναι η ηλικία, αφού μετά την ηλικία των 20 το σώμα χάνει τουλάχιστον 1% της παραγωγής του. Επιπλέον, η ηλιακή ακτινοβολία και οι ακραίες καιρικές συνθήκες (κρύο, αέρας), καθώς και η κατάχρηση των καθαριστικών και απολεπιστικών προϊόντων μπορούν να οδηγήσουν σε ταχύτερη εξάντληση του αποθέματος ceramides της επιδερμίδας. Βασικά, οτιδήποτε απομακρύνει τακτικά τα λιπίδια από το δέρμα σου. Το αποτέλεσμα είναι πιο ξηρό και τραχύ δέρμα, ρυτίδες, ερεθισμός, ερυθρότητα και ορατά σημάδια αφυδάτωσης.

Πορτραίτο κοπέλας με κλειστά μάτια
© Unsplash/ Fleur Kaan

Υπάρχει λύση;

Η διατροφή είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για τη σωστή λειτουργία κάθε συστήματος στον οργανισμό και το δέρμα δεν αποτελεί εξαίρεση. Φρούτα, λαχανικά και καλά λιπαρά όπως το αβοκάντο και η καρύδα είναι σύμμαχοί σου. Ευτυχώς, μπορείς να βρεις και αλλού! Η εφαρμογή στο δέρμα προϊόντων που περιέχουν ceramides βοηθάει την επιδερμίδα να αυξήσει τα επίπεδα τους γενικά. Μάλιστα, έρευνα στην Ιαπωνία έδειξε περισσότερο από 100% αύξηση στην υγρασία της επιδερμίδας με τη χρήση ceramides. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι τα ceramides μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε οποιοδήποτε στάδιο της ρουτίνας ομορφιάς, οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.

Πού θα τα βρεις

Στην αγορά μπορείς να βρεις διάφορα, όμως προσωπικά αγαπημένα είναι τα προϊόντα της CeraVe που περιέχουν όχι ένα αλλά τρία απαραίτητα ceramides (ceramides 1,3, 6-ΙΙ) συμβάλλοντας στην αναπλήρωση των φυσικών ceramides της επιδερμίδας. Έτσι, ανακουφίζουν από την ξηρότητα μειώνοντας την απώλεια της υγρασίας, αυξάνοντας την ενυδάτωση και ενισχύοντας την αποκατάσταση του επιδερμιδικού φραγμού. Η CeraVe αναπτύχθηκε σε συνεργασία με δερματολόγους και εκτός από τα ceramides, δημιούργησε ένα επαναστατικό σύστημα διάχυσης, με την ονομασία MultiVesicular Emulsion Technology (MVE), το οποίο απελευθερώνει σταδιακά τα ενυδατικά συστατικά, για να κρατήσει το δέρμα απαλό με ενυδάτωση μακράς διάρκειας.

Moisturising Cream και Moisturising Lotion προϊόντα της CeraVe

Το προϊόν που δεν παραλείπω ποτέ από τη ρουτίνα ομορφιάς μου είναι η Ενυδατική Κρέμα Προσώπου & Σώματος (Moisturising Cream), η οποία βραβεύτηκε μάλιστα το 2020 από το Prix de Beaute. Την προτιμώ γιατί συνδυάζει δύο σημαντικά συστατικά για την υγεία της επιδερμίδας: τα ceramides και το υαλουρονικό οξύ. Είναι μια πλούσια, μη λιπαρή κρέμα που έχει αναπτυχθεί σε συνεργασία με δερματολόγους για ξηρό ή πολύ ξηρό δέρμα και κατάλληλη για πρόσωπο και σώμα. Είναι υποαλλεργική, απορροφάται γρήγορα και χάρη στην τεχνολογία MVE απελευθερώνει σταδιακά ceramides και υαλουρονικό για ώρες, ώστε η επιδερμίδα μου να παραμένει ενυδατωμένη όλη μέρα. Πρόσφατα δοκίμασα και το επίσης βραβευμένο Ενυδατικό Γαλάκτωμα Προσώπου και Σώματος (Moisturising Lotion) που φέρει ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά αλλά έχει πιο ελαφριά, λεπτόρρευστη υφή. Μελέτες έδειξαν άλλωστε ότι τόσο η κρέμα όσο και η lotion προσφέρουν τον ίδιο βαθμό ενυδάτωσης που διαρκεί μέχρι και 24 ώρες. Κι ένα μικρό tip: για μέγιστο όφελος, εγώ εφαρμόζω την ενυδατική αμέσως μετά το μπάνιο, όσο το δέρμα μου είναι ακόμα νωπό ώστε να «κλειδώσει» όλη την υγρασία!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ