Πάνος Τσαντίλας
© Λάμπρος Τυρλής
Fashion

Πάνος Τσαντίλας: Σχεδιάζει γυάλινα παπιγιόν για γυναίκες & άνδρες

Η οικογενειακή τέχνη της παραγωγής γυαλιού ήταν το έναυσμα για τον Πάνο Τσαντίλα να στήσει το δικό του project στην Μάνδρα με γυάλινα παπιγιόν

Ο Πάνος Τσαντίλας δημιουργεί γυάλινα παπιγιόν στο οικογενειακό εργαστήρι υαλοτεχνίας στην Μάνδρα

Ο Πάνος Τσαντίλας από μικρός αγαπούσε το γυαλί. Mεγάλωσε μέσα στο εργαστήρι υαλοτεχνίας της οικογένειας του στη Μάνδρα άλλωστε, έβλεπε τους δικούς του να το παράγουν, να το ψήνουν, να το επεξεργάζονται και έμαθε την τέχνη του κοντά τους. Παράλληλα όμως αγαπούσε και την μόδα. Παρακολουθούσε τις τάσεις και του άρεσε να πειραματίζεται με διάφορα αξεσουάρ από μικρός, δημιουργώντας μάλιστα και τα δικά του σχέδια από γυαλί. Ώσπου στα 28 του, αποφάσισε να συνδυάσει το χόμπι του με την οικογενειακή παράδοση και τελικά να το κάνει δουλειά. Ονόμασε το project του Mr.Glass και φιλοτεχνεί παπιγιόν από γυαλί, πολύτιμα μέταλλα και δέρματα.

Πάνος Τσαντίλας

«Προέρχομαι από μια οικογένεια με παράδοση στο γυαλί. Έπειτα με τα αξεσουάρ έχω μια ιδιαίτερη σχέση -μία αδυναμία από την εφηβεία κιόλας. Αυτό ήταν το έναυσμα, για να προχωρήσω μετά από πολλές σκέψεις στο Mr.Glass και στην δημιουργία γυάλινων παπιγιόν γιατί τα βρίσκω μοναδικά, ανατρεπτικά, στιλάτα και ταυτόχρονα πολυτελή.» θα μας πει ο Πάνος και συμπληρώνει:

«Όταν πρόκειται να δημιουργήσω, δεν έχω ωράριο. Μπορεί να σκεφτώ ένα σχέδιο χαζεύοντας από το παράθυρο του σπιτιού μου ή να μου έρθει μία ιδέα για συνδυασμούς χρωμάτων από έναν πίνακα ή από το χαλί που θα δω σε μία ταινία. Κάθε ιδέα που μου έρχεται καταγράφεται, ώσπου έρχεται η στιγμή να να πάρει μορφή. Τότε είναι που μπαίνω στο εργαστήριο. Σχεδιάζω, δοκιμάζω χρώματα και καλούπια, παίρνω γνώμες, χαλάω και καταλήγω σε αυτό που θα με κάνει να χαμογελάσω. Κάπως το ξέρεις ότι αυτό που βλέπεις είναι αυτό που έχεις φανταστεί από την αρχή. Η μόνη ρουτίνα είναι τα πρακτικά της ημέρας, παραγγελίες, αποστολές... τα υπόλοιπα ανάλογα με την περίοδο και τη διάθεσή μου αλλάζουν και προσαρμόζονται.»

mr glass

Ta σχέδια του Πάνου είναι πολλά. Στο e-shop μπορεί κανείς να βρει όλες τις συλλογές από χειροποίητα γυαλιά με ειδικές επεξεργασίες και ειδικά φινιρίσματα. Μερικά από αυτά έχουν μια ιδιαίτερη διαφάνεια στην απόχρωση τους, άλλα κατά τη δημιουργία τους περιέχουν διάφορα μέταλλα ενώ κάποια άλλα είναι εμπνευσμένα από την κίνηση των κοραλλιών μέσα στο νερό. Ιδιαίτερα είναι κι αυτά που «προσαρμόζονται» στον καιρό: Στις αποχρώσεις τους συνδυάζουν την ηρεμία του χρώματος με την ξαφνική αναστάτωση που μπορεί να αποκτήσει από τον άνεμο. Προορίζονται και για τις γυναίκες που με μία αλυσίδα περασμένη στο παπιγιόν μπορούν να τα φορέσουν και ως κρεμμαστά κοσμήματα στο λαιμό ενώ υπάρχει και παιδική σειρά για τους μικρούς fashionistas.

Mr Glass

«Τα παπιγιόν για τις γυναίκες αποτελούν statement. Ωστόσο απευθύνονται στον καθένα εκεί έξω που θέλει να κάνει τη διαφορά μέσα από το προσωπικό του στιλ, να πει την δική του ιστορία, να εκφράσει μία πτυχή της προσωπικότητάς του... Προσπαθώ να παρακολουθώ όλες τις παγκόσμιες τάσεις στο χώρο της μόδας και να τις προσαρμόζω ανάλογα. Στην ελληνική fashion σκηνή πρωταγωνιστούν πολλοί αξιόλογοι Έλληνες designers που θεωρώ ότι κάνουν μοναδική δουλειά με ιδιαίτερο χαρακτήρα, ωστόσο πιστεύω πως ολοι όσοι ανήκουμε στο ευρύτερο fashion industry έχουμε αρκετό δρόμο αναγνώρισης ακόμα.» Μας λέει ο Πάνος.

Mr Glass

Το εργαστήριο μπορεί να βρίσκεται στην Μάνδρα αλλά η κύρια δραστηριότητα του Μr.Glass είναι online. Πόσο εύκολο όμως είναι για έναν νέο άνθρωπο να ξεκινήσει μια επιχειρηματική κίνηση που αφορά ένα προϊόν το οποίο δεν είναι ευρέως διαδεδομένο-τα γυάλινα παπιγιόν για παράδειγμα σε σχέση με τα υφασμάτινα-ενώ ταυτόχρονα υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός από τα εγχώρια αλλά και τα ξένα brands αξεσουάρ; O νεαρός σχεδιαστής μας απαντά για τις προκλήσεις που ξεπέρασε μέσα από την αγάπη του για το χειροποίητο: 

 

Mr Glass

«Χρειάζεται μία απόφαση και ένα στήριγμα. Εγώ ευτυχώς έχω και τα δύο και έτσι έκανα την αρχή. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Στην δική μου περίπτωση, η πρόκληση ήταν το ίδιο το προϊόν. Πήγα να προσθέσω κάτι σε μία κατηγορία προϊόντων που έχουν κατά κάποιο τρόπο παγιωθεί στην αγορά. Δεν πήγα να φτιάξω γραβάτες με την δική μου αισθητική, ανοίχτηκα σε μία νέα κατηγορία, αυτή των γυάλινων αξεσουάρ, ξεκινώντας από τα παπιγιόν. Χρειάζεται να εκπαιδεύσω το κοινό, να του δώσω λόγους όχι μόνο να εμπιστευτεί το brand αλλά και να δοκιμάσει αυτό που έχει να του δώσει. Αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχω να αντιμετωπίσω. Οι υπόλοιπες φαντάζομαι ότι είναι ίδιες για κάθε νέο που ξεκινά κάτι από την αρχή. Έπειτα, τα χειροποίητα προιόντα έχουν αυτή την αίσθηση του αγγίγματος που τα κάνει με κάποιον τρόπο να έχουν ψυχή. Ενέχουν ένα πάρε-δώσε ανθρώπων που ίσως να μην γνωρίζονται, βρίσκουν όμως έναν τρόπο να επικοινωνήσουν. Έτσι αισθάνομαι κάθε φορά που πιάνω κάτι στα χέρια μου για να το φτιάξω και να του δώσω μορφή. Κι αυτό εμένα με εξιτάρει και με κάνει να αισθάνομαι όμορφα.»

Mr Glass

Mr.Glass
Θηβών & Θέτιδος, Μάνδρα Αττικής -2114185090

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice