Ο δανέζικος τρόπος για να κατακτήσεις την ευτυχία

Από το Hygge στο Lykke

Μετά την κατάκτηση του Hygge (στα πολύ ελληνικά Χούγκα, με δανέζικη προφορά Χίγκε) ήρθε η ώρα του Lykke. Και αυτό προφέρεται Λίκε με το «ι» να είναι ένας ήχος σαν μικρή κούπα.

Τι είναι το Hygge χωρίς το Lykke; Είναι σαν να πετάς τη σαντιγί από τις φράουλες. Σαν να βγάζεις το βούτυρο κακάο από τη σοκολάτα... Και άλλα πολύ χειρότερα.

Και αν το Hygge μιλάει για τη δανέζικη θεωρία της καθημερινής ευτυχίας στον κόσμο, να εστιάζουν οι άνθρωποι στις καθημερινές χαρές της ζωής, το Lykke είναι το κυνήγι της ευτυχίας.

Το κυνήγι ενός πραγματικού θησαυρού. Ούτε λίγο ούτε πολύ, αναζητούμε το καλό που υπάρχει σε αυτό τον κόσμο. Ένας ψύλλος ευτυχίας σε τρισεκατομμύρια άχυρα.

 Αυτός είναι ο θησαυρός.
«Σε τι ελπίζουμε Σαμ;»
«Στο ό,τι υπάρχει καλό σε αυτόν τον κόσμο, Φρόντο. Και αξίζει να πολεμάμε για αυτό».

Όπως ο Τόλκιν, ο Χέμινγουεϊ κάποτε έγραψε ότι ο κόσμος είναι ένα όμορφο μέρος για το οποίο αξίζει να παλέψεις. Ξέρω ότι όλα αυτά ακούγονται ανεπανάληπτα φανταστικά και ουτοπικά. Αλλά η ζωή έχει χρώματα. Δεν είναι μόνο οι 50 και βάλε αποχρώσεις του γκρι και οι 100 του καφέ.  

Το «Βιβλίο του Lykke» (Εκδόσεις Μίνωας) υπογράφει ο Μάικ Βάικινγκ, συγγραφέας και «Του βιβλίου του Hygge» (Μίνωας). Ο Βάικινγκ ξέρει από ευτυχίες, είναι διευθύνων σύμβουλος του Ινστιτούτου Έρευνας Ευτυχίας της Κοπεγχάγης και η βασική δουλειά του είναι να αξιολογεί, να κατανοεί και να δημιουργεί ευτυχία. Στο Ινστιτούτο μελετούν τις αιτίες και τα αποτελέσματα της ανθρώπινης ευτυχίας και προσπαθούν να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Εννοείται πως το Ινστιτούτο ερευνά/αναζητά τρόπους καταπολέμησης της ανεργίας αλλά και τρόπους αντιμετώπισης της κατάθλιψης.

Πώς μετρούσαν την ευτυχία μέχρι πρόσφατα; Μα, με το χρώμα του χρήματος.
«Βγάζω 40.800 το χρόνο»
«Πρέπει να είσαι τρισευτυχισμένος»

Όχι, λέει ο Βάικινγκ τα λεφτά δεν φέρνουν την ευτυχία. Το εισόδημα –εθνικό ή ατομικό– είναι αντικειμενικό. Ωστόσο, η ευτυχία δεν είναι. Η ευτυχία είναι υποκειμενική.

Συμφωνώ με τον Μάικ Βάικινγκ, αλλά το χρήμα συμβάλλει στην ευτυχία δίχως να είναι το μόνο που συμβάλλει σε αυτή. Και μια συμβουλή ευτυχίας από τον Μάικ: Μη λέτε «Πες μου αν μπορώ να κάνω κάτι». Ξέρετε τι πρέπει να κάνετε.

Και ποιο είναι το νέο μετρικό σύστημα; Το νέο μετρικό σύστημα βασίζεται στο πώς αισθάνεστε εσείς για τη δική σας ζωή. Αν είστε κουρασμένοι, θυμωμένοι, στεναχωρημένοι, ανικανοποίητοι και γκρινιάρηδες, είστε ευτυχισμένοι;

Και μια αποκάλυψη. Τελικά υπάρχει ευτυχία που να κόβεται στα τρία. Σύμφωνα με το «Βιβλίο του Lykke», η ευτυχία έχει τρεις διαστάσεις. Γνωστική διάσταση, συναισθηματική διάσταση και ευδαιμονία. Μετράει πάρα πολύ και η καλοσυνάτη συντροφικότητα. Δεν θα πω περισσότερα. Τα υπόλοιπα θα τα ανακαλύψετε μόνοι σας.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice