Πολεις

Διαβάζω, διαβάζεις, χορεύουμε;

Η 9η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης στο προαύλιο του νέου δημαρχείου

4754-202316.jpeg
Στέφανος Τσιτσόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 393
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
22437-50040.jpg

Την Πέμπτη 24 Μαΐου, στο προαύλιο του νέου δημαρχείου, η 9η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης ξεκινάει με τα κοσμοπολίτικα βαλκανικά grooves των Balkan Colla να συντονίζονται με την τιμώμενη χώρα, που φέτος είναι η Σερβία. Θα έρθει και ο Κουστουρίτσα; Εννοείται! Για να παρουσιάσει και να συζητήσει ζωντανά για όλα όσα αφορούν τη «γειτονιά» μας, αλλά και το νέο του βιβλίο «Κι εγώ πού είμαι σ’ αυτή την ιστορία;».

Εκτός από τη Σερβία, η φετινή διεθνής έκθεση φιλοξενεί και ένα μεγάλο θεματικό αφιέρωμα-focus στα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, στο περίπτερο 13. Βαλκανικοί πόλεμοι, ειδικές εκδόσεις, στρατιωτικά τεκμήρια, αποκόμματα από εφημερίδες εποχής, ταχυδρομικά δελτάρια με απεικονίσεις από την καθημερινότητα της πόλης και των κατοίκων της, καθώς ακόμα και 300 τίτλοι βιβλίων και κύκλοι συναντήσεων με θέμα τη Θεσσαλονίκη στις διαφορετικές εκφάνσεις της: ιστορικές, κοινωνικές, λογοτεχνικές, πολιτιστικές, οικονομικές, θρησκευτικές, αρχιτεκτονικές, γαστριμαργικές. Από τα ανέκδοτα ημερολόγια του αρχείου του Μανόλη Τριανταφυλλίδη, την ιστορία της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, τις αναμνήσεις του Ντίνου Χριστιανόπουλου, τις παλιές αλλά και τη νέα γλωσσική πραγματικότητα που διαμόρφωσαν αυτόν το συναρπαστικό αιώνα, καθώς και το παλίμψηστο όλης της θεσσαλονικιώτικης λογοτεχνίας, εγγυώνται μια ανασκαφή στο παρελθόν που θα μας βγάλει κατευθείαν στο τώρα και το σήμερα της Θεσσαλονίκης, σαν το τρυπάνι του μετρό που σκάβει μέχρι να βγει στο φως.

Το γράφω χρόνια τώρα και δεν θα κουραστώ να το υπενθυμίζω: σε αυτή την εποχή της αμηχανίας, του φόβου προς το άγνωστο, της απάθειας, του ανορθολογισμού και της «ερημιάς», η 9η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης είναι ένας φωτεινός κόσμος κοσμοπολίτικων ιδεών και ανθρώπων, που για τέσσερις μέρες μεταμορφώνουν την πόλη σε κρυστάλλινο πνευματικό χαλαζία.

Σε συνεργασία μεταξύ τους, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου και ο Δήμος Θεσσαλονίκης, θα μεταλλάξουν την πόλη σε μια βιβλιοθήκη: ποιητικοί και λογοτεχνικοί περίπατοι, παλιοί και νέοι συγγραφείς, ποιητές που φέτος μέχρι και σε καράβι θα απαγγείλουν, τεράστια μπάνερ που θα κρεμαστούν από ΧΑΝΘ και Βαφοπούλειο έως λιμάνι, Αρχαιολογικό Μουσείο και Δημοτική Πινακοθήκη, με λέξεις των Χειμωνά, Αναγνωστάκη, Ασλάνογλου, Καρέλλη, Βαφόπουλο, Ιωάννου, Πεντζίκη, Κύρου, Μπακόλα, Ξεφλούδα, Μοσκώφ, Βαρβιτσιώτη και Πάνου, θα μπολιάσουν το αστικό γκρι με έγχρωμες ιδέες. «Σαιξπηρικόν Decoration», για να μνημονεύσω και το βιβλιοπωλείο και τον ποιητή Γιώργο Αλισάνογλου, που συντονίζει τη δράση.

Στα πάνω της φέτος η ποίηση, μιας και οκτώ ποιητές και ποιήτριες από ισάριθμες χώρες των Βαλκανίων (Σερβία, Βουλγαρία, Τουρκία, Ρουμανία, Αλβανία, Μαυροβούνιο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη και FYROM) και οκτώ Έλληνες από Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα παρουσιάσουν την ποίηση της κάθε χώρας, θα διαβάσουν ποιήματά τους στη γλώσσα τους, στο πλαίσιο του Διαβαλκανικού Φεστιβάλ Ποίησης, ένα θεσμό ικανό να ανοίξει και να εδραιώσει ένα δημιουργικό διάλογο ανάμεσα στις χώρες των Βαλκανίων, αναδεικνύοντας τα κοινά πολιτισμικά τους στοιχεία, γεφυρώνοντας τυχόν διαφορές, προβάλλοντας το ποιητικό και λογοτεχνικό μας πρόσωπο.

Μη χάσετε και τα αποκαλυπτήρια του «Τοίχου των Θεσσαλονικέων Λογοτεχνών», μια ιδέα του δημοσιογράφου και μερακλή συνταξιούχου, πλέον, Ηλία Κουτσούκου! Στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη θα αναρτηθούν καλαίσθητες πλάκες, με χαραγμένους στίχους από γνωστούς εκλιπόντες λογοτέχνες της πόλης.

Περήφανα σαν κοκοράκι, διαβάζω στο δελτίο Τύπου του επίσημου προγράμματος τα σχετικά με τη δράση «TheSOULονίκη books & the city» στο Colors Rooms & Apartments (Βαλαωρίτου 21). «Το γνωστό περιοδικό της Θεσσαλονίκης SOUL παρουσιάζει στο ξενοδοχείο “Colors” μια έκθεση φωτογραφίας με 50 πορτρέτα Ελλήνων και ξένων λογοτεχνών, οι περισσότεροι από τους οποίους θα βρίσκονται στην πόλη στις 24 Μαΐου, με την ευκαιρία των εγκαινίων της 9ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου. Τα πορτρέτα ανήκουν στους: Θωμά Κοροβίνη, Ζυράννα Ζατέλη, Χρήστο Χωμενίδη, Γιώργο Σκαμπαρδώνη, Βικτόρια Χίσλοπ, Ίαν Ράνκιν, Σώτη Τριανταφύλλου, Θανάση Χειμωνά, Σοφία Νικολαΐδου, Ίνγκο Σούλτζε και άλλων».

Κι επειδή δεν χωράνε να γραφτούν εδώ όλα τα πλούτη, οι εκδηλώσεις, οι συναντήσεις και τα χάπενινγκ, σουλατσάρετε από τα περίπτερα 13 και 15 της ΔΕΘ και αναζητήστε τον κατάλογο-πυξίδα. Με ειδική στάση, εννοείται, στο stand 82 του περιπτέρου 15, όπου θα υπάρχουν όλες οι εκδόσεις της Athens Voice βοοκs, συν φυσικά το φρεσκοτυπωμένο φύλλο, και θα φεύγουν σαν cup cakes. Για να μην πω, φρέσκο κουλούρι σαλονικιώτικο!

Και κλείνοντας, να εξομολογηθώ κάτι που διαπίστωσα τα τελευταία τέσσερα χρόνια που εμπλέκομαι ενεργά με τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου: κάτι τέτοιες στιγμές είναι όταν, παρατηρώντας τα παιδιά, τις κυρίες και τους κύριους που σουλατσέρνοντας στους διαδρόμους, στεκόμενοι στους πάγκους των εκδοτών ή παρακολουθώντας τις παρουσιάσεις των εξαίσιων συνδαιτυμόνων, ανανεώνεται η πίστη μου περί της φυλής των ανθρώπων! Μπορεί εκεί έξω να βοούν η ασχήμια, η αμορφωσιά, ο ξερολισμός, οι pseudoecho κοινότητες που αλαλάζουν κοινωνικότητες και δράσεις στους ασφαλείς αλλά απρόσωπους διαδρόμους του διαδικτύου, όμως εδώ η ανθρωπιά, η γνήσια περιέργεια και η αλληλεγγύη του βιβλιόφιλου κοινού επαναφέρουν την πεποίθησή μου: πραγματικά βιβλία, πραγματική γνώση, πραγματική ζωή. Έχεις να προτείνεις τίποτα καλύτερο για το διάστημα από 24 έως 27 Μαΐου; 

Περισσότερες πληροφορίες στο www.thessaloniki bookfair.com

Σάββατο, 26 Μαΐου, 12.30, αίθουσα Γ. Ιωάννου, περίπτερο 15, ο Πέτρος Αυλίδης διαβάζει από το βιβλίο του «Σοφέρ» (εκδ. Γαβριηλίδης)


ΦΩΤΟ: Σωκράτης Ιορδανίδης. Από το αρχείο του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ