Life in Athens

Αquariumshop: Στο Χαλάνδρι θα βρεις τα πιο psychedelic υδρόβια φυτά

Κοράλλια που μοιάζουν να έχουν μεταπηδήσει από sci-fi ταινία και μικροοργανισμοί που θα μπορούσαν να είναι εξωγήινοι, ζουν σε έναν μυστήριο θαλάσσιο μικρόκοσμο στο Χαλάνδρι

123648844_3742119349154412_1469692113229505605_n1.jpg
Κατερίνα Καμπόσου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
aquariumshop.jpg

Αquariumshop: Εκεί που θα βρεις τα πιο ψυχεδελικά κοράλλια

Κοράλλια που μοιάζουν να έχουν μεταπηδήσει από κάποια sci-fi ταινία, μικροοργανισμοί που θα μπορούσαν να είναι εξωγήινοι, με ψυχεδελικά χρώματα και μυστηρια vibes ζουν σε έναν θαλάσσιο μικρόκοσμο στο Χαλάνδρι, το Aquariumshop. Πρόκειται για το αθηναϊκό βασίλειο των κορραλιών, στο οποίο τα θαλάσσια ασπόνδυλα αναπτύσσονται σαν να βρίσκονται στα βάθη κάποιου κοραλλιογενούς υφάλου. Με τη βοήθεια της ομάδας του καταστήματος, σας παρουσιάζουμε μερικούς από τους πανέμορφους αυτούς οργανισμούς που φιλοξενούν στις εγκαταστάσεις τους.

Acanthastrea

Τα κοραλια είναι ο λόγος που μπαίνουν οι περισσότεροι στο... χόμπι του θαλασσινού ενυδρείου. Συνήθως μαγεύονται από αυτά που είδαν σε κάποιο ντοκιμαντέρ που αφορά τους ωκεανούς υφάλους και «κολλούν» με την ιδέα οτι μπορούν να τα έχουν σε μια γυάλα στο σπίτι και να τα παρατηρούν καθημερινά. Τα πράγματα όμως δεν είναι τοσο εύκολα. Αν δεν έχουμε πρώτα διαβάσει γι' αυτό που αγοράζουμε, αν δεν έχουμε λάβει υπ' όψιν τις απαιτήσεις του και τις δικές μας δυνατότητες, είναι προτιμότερο να κάνουμε υπομονή για να αποφύγουμε απογοητευσεις από απώλειες ζωντανών οργανισμών αλλά και χρημάτων.

Acropora

Goniopora,
Το Goniopora, που συχνά ονομάζεται κοράλλι γλάστρας, είναι ένα αποικιακό πετρώδες κοράλλι που βρίσκεται σε λιμνοθάλασσες και θολές συνθήκες νερού

 Alveopora

Seriatopora caliendrum

Ο διαχωρισμός τους γίνεται με βάση τοντρόπο ανάπτυξής τους, τις απαιτήσεις που έχουν για τη διατήρησή τους και, το βασικό, από τι αποτελείται ο σκελετός τους, ανθρακικό ή ασβέστιο. Στους ωκεανούς τα κοράλλια συγκεντρώνονται σε τεράστιες αποικίες ή ζουν και μόνα τους ενώ υπάρουν περίπου 6.000 είδη. Το Zoanthus SP. είναι ένα από τα πιο δημοφιλή που μπορεί να βρει κανείς στην αγορά καθώς είναι εύκολο στη διατήρησή του.

Στο Aquariumshop φιλοξενούνται σχεδόν όλα τα κοράλλια που υπάρχουν στις φάρμες αναπαραγωγής από την Ευρώπη. Όπως μαθαίνουμε από την ομάδα του, το είδος Distichopora SP. θεωρείται ένα από τα σπάνια κοράλλια που μπορεί να βρει κανείς ενώ το Acropora SP. είναι από τα πιο δύσκολα για να διατηρηθούν σε ενυδρείο λόγω των απαιτήσεών του μέσα σε ένα τεχνητό περιβάλλον.

Scolymia

Ζοanthus

maxima clam
Το maxima clam, γνωστό ως το μικρό γιγαντιαίο μαλάκιο, βρίσκεται στον Ινδο-Ειρηνικό. Είναι περιζήτητο στο εμπόριο ενυδρείων καθώς οι εντυπωσιακοί χρωματισμοί του μιμούνται εκείνους των αληθινών μαλάκιων

Duncanopsammia axifuga

Διατηρούνται μέσα σε συστήματα ενυδρείων που διαθέτουν μια σειρά από σύνεργα εξοπλισμού, ανάμεσά τους θερμοστάτες για τη θέρμανση των ενυδρείων, ανεμιστήρες ή chiller για την ψύξη τους, ειδικό φωτισμό Led για να καλύπτει την ανάγκη τους να φωτοσυνθέτουν, ενεργό άνθρακα, αντιφώσφορο και real reef rock, έναν πορώδη και ελαφρύ τεχνητό βράχο που δημιουργείται από σπασμένο κοράλλι, ο οποίος βοηθάει στη βιολογία του ενυδρείου. 

Ενυδρείο

Ενυδρείο

«Όταν ξεκινάμε ένα ενυδρείο "reef tank", δηλαδή τροπικού υφάλου με κοράλλια, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι ο βαθμός δυσκολίας στη διατήρηση και το κόστος αυξάνεται σε σχέση με άλλες κατηγορίες θαλασσινών ενυδρείων όπως τα "fish-only", μόνο με τροπικά ψάρια. Το τελικό αποτέλεσμα ωστόσο πάντα αποζημιώνει! Κάνοντας σωστή επιλογή ενυδρείου, τεχνικού εξοπλισμού, φωτισμού και με βάση τους ζωντανούς οργανισμούς που θα φιλοξενηθούν, σε συνδυασμό με την αγάπη για τον ύφαλο που θα δημιουργήσουμε, σίγουρα μπορεί να προκύψει ένα υγιές και μαγευτικό ενυδρείο» εξηγεί ο expert του Aquariumshop, Παναγιώτης Ψυχογιόπουλος και συμπληρώνει: «Η τοποθέτηση ενυδρείου στον χώρο σας αποφέρει παράλληλα και άλλου είδους "προνόμια". Σας φέρνει σε επαφή με τον υποθαλάσσιο μυστήριο κόσμο και η αίσθηση της ηρεμίας που σας δημιουργεί το νερό και οι χαλαρές κινήσεις των ψαριών, επαναφέρει την εσωτερική γαλήνη σας, ενώ σας απομακρύνει από τους έντονους ρυθμούς και το άγχος της καθημερινότητας».

 Euphyllia

Montipora

Stylophora

Ενυδρείο

Αquariumshop: Φιλίππου Λιτσα και Χαϊμαντά, Χαλάνδρι
2106894454

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ