Life in Athens

Stop War: Η αθηναϊκή skateboard κοινότητα υπέρ της Ουκρανίας

«Καλούμε όλη την skateboard κοινότητα, σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας και του κόσμου, να ενώσει τη φωνή της με τη δική μας σε μια φωτογραφία με σύνθημα Stop War»

giannis-mpelesiotis.jpg
Γιάννης Μπελεσιώτης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μερικά από τα μέλη της αθηναϊκής skateboard κοινότητας.
© Κώστας Μάνδηλας

Τα μέλη της αθηναϊκής skateboard κοινότητας έστειλαν μήνυμα αλληλεγγύης στην Ουκρανία. Τι είπε στην Athens Voice o skater Γιώργος Καράμπελας

Εδώ και ένα μεγάλο διάστημα τα ρώσικα στρατεύματα συνεχίζουν την εισβολή τους στην Ουκρανία. Ο υπόλοιπος κόσμος παρακολουθεί τις εξελίξεις και είναι φυσικό η κοινή γνώμη να βρίσκεται σοκαρισμένη από τα δεινά που προκαλεί πάντα ένας πόλεμος. Ο πλανήτης μαζικά στέλνει μηνύματα ειρήνης και αλληλεγγύης στους Ουκρανούς, την ώρα που πολλοί από αυτούς αναγκάζονται να κρύβονται σε καταφύγια ή να ξεριζώνονται από τις γενέτειρές τους. Πολλές και διαφορετικές κοινωνικές ομάδες δείχνουν η κάθε μία ξεχωριστά την υποστήριξή τους στον ουκρανικό λαό. Μέσα σε αυτές βρίσκεται η skateboard κοινότητα της Αθήνας, η οποία με μία φωτογραφία είπε το δικό της «Stop War» στα στενά της πρωτεύουσας.

Θα μπορούσε ένας χώρος σαν το skate να μένει αμέτοχος και να παρακολουθεί απλά τις εξελίξεις; Όποιος γνωρίζει την σκειτ κουλτούρα ξέρει ότι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της κοινότητα του skateboard σε όλο τον κόσμο είναι πως τα μέλη της νιώθουν σαν ένα, μία μεγάλη οικογένεια. Το skate έχει έναν underground χαρακτήρα και «διαφωνεί» με τον καθωσπρεπισμό. Καταφέρνει να ενώνει όλες τις κοινωνικές ομάδες και τάξεις ενώ είναι πάντα ανοιχτό να υποδεχθεί όποιον θέλει να ασχοληθεί με αυτό πιο ενεργά. 

Κάτι τέτοιο φυσικά συμβαίνει και στη χώρα μας. Ο Γιώργος Καράμπελας ανήκει στην ελληνική skateboard κοινότητα από το 2001. Όταν ήταν ακόμα στην τετάρτη δημοτικού έπιασε για πρώτη φορά στα χέρια του σανίδα και από εκείνη τη στιγμή λίγες είναι οι φορές που ξεκολλάει από τα πόδια του. Μίλησα μαζί του, για να μάθω περισσότερα για το πως έγινε η συγκεκριμένη πρωτοβουλία. «Γενικά όλες αυτές οι γεωπολιτικές αναρατάξεις που συμβαίνουν στην Ουκρανία μας έχουν προβληματίσει. Σκεφτόμασταν εδώ και μέρες να δηλώσουμε παρόν ως skate κοινότητα της Αθήνας και ότι αποδοκιμάζουμε ολοκληρωτικά τις πολεμικές διενέξεις. Η ιδέα ριζώθηκε σε πολλούς από εμάς με ένα story στο Instagram άλλα όλο αυτό επετεύχθηκε τελικά τελείως τυχαία την επόμενη μέρα».

Εδώ και πολλά χρόνια η γωνία Ζωοδόχου Πηγής και Ακαδημίας αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά meeting points των skaters της πόλης. Πολλοί είναι αυτοί που περνάνε στο συγκεκριμένο μέρος τις Κυριακές τους κάνοντας skate. Εκείνο το κυριακάτικο μεσημέρι, όπως μου διηγείται ο Γιώργος Καράμπελας, βρέθηκε στο σημείο για να κάνει αυτό που αγαπάει και τυχαία συνάντησε τόσο επαγγελματίες όσο και πιο casual skaters.

Μιλώντας με τους υπόλοιπους διαπίστωσε ότι είχαν την ίδια ιδέα. Αποφάσισαν ότι ήταν μια καλή ευκαιρία για όσους λατρεύουν το συγκεκριμένο σπορ να ενώσουν τις φωνές τους και να στείλουν έτσι το μήνυμά τους. Το κλικ αποτύπωσε σε φωτογραφική με φιλμ ο Κώστας Μανδηλάς

«Είμαστε οι skaters της Αθήνας, της Ελλάδας και του κόσμου. Είμαστε αδέρφια με όλους όσους μοιράζονται την ίδια αγάπη για το Skateboard ανεξαρτήτως χώρας, φύλου και κοινωνικής κατάστασης. Μα πάνω απ’ όλα είμαστε άνθρωποι. Αυτό μας γεμίζει αγάπη, κατανόηση κι αλληλεγγύη για κάθε αθλητή, καλλιτέχνη ή βιοπαλαιστή, που μέσα από την έκφρασή του, παλεύει να διασώσει ένα μικρό κομμάτι αυθεντικότητας κόντρα σε κάθε πνευματική, οικονομική και τεχνολογική αλλοτρίωση. Γι’ αυτό και σήμερα εδώ, στην πόλη που γέννησε τη Φιλοσοφία και τις Τέχνες που υιοθέτησε ο δυτικός πολιτισμός, διαμαρτυρόμαστε και εκφράζουμε την αποστροφή μας σε κάθε μορφή βίας που προκύπτει από παίγνια εξουσίας και αφανίζει κάθε μορφή ζωής. Απαιτούμε την άμεση κατάπαυση των πυρών και την υιοθέτηση της διπλωματικής οδού για την επίλυση όλων των διαφωνιών. Αν θέλουμε ειρήνη στο μέλλον, πρέπει να πράξουμε στο παρόν. Καλούμε όλη την skateboard κοινότητα, σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας και του κόσμου, να ενώσει τη φωνή της με τη δική μας σε μια φωτογραφία με σύνθημα Stop War» ανέφερε ο Γιώργος Καράμπελας σχετικά με τον σκοπό αυτής της κίνησης.

Ο Γιώργος Καράμπελας επιχειρεί ένα κόλπο με το skateboard.
Ο Γιώργος Καραμπέλας ασχολείται ενεργά με το skateboard από το 2001.

Η διαμαρτυρία της αθηναϊκής skateboard κοινότητας για τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι από εκείνες που μπορούν να κινητοποιήσουν και άλλες κοινωνικές ομάδες να πράξουν αναλόγως. Είναι σημαντικό ο καθένας να ευαισθητοποιεί με όποιον τρόπο μπορεί τα μέλη μίας κοινωνίας. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ