Visual Browsing

Θα χαζεύεις για ώρες τη βιτρίνα του μήνα στο i-D Concept Stores

Ιστορίες από το μετρό που έγιναν σκίτσα από τον Γιώργο Τζινούδη, με αφορμή την έκθεση Fulbright POLYMORPHIA
Fulbright POLYMORPHIA στο i-D PROJECTART: Η βιτρίνα που φιλοτέχνησε ο εικαστικός Γιώργος Τζινούδης με αφορμή την ομαδική έκθεση για καλό σκοπό.

Ο Νοέμβριος ξεκινά με ωραίες εκπλήξεις στην πόλη. Με μερικά από τα εξακόσια και πλέον πορτρέτα που σχεδίασε το 2015 στο μετρό της Νέας Υόρκης, όπου παρέμεινε ως υπότροφος του ιδρύματος Fulbright, o Γιώργος Τζινούδης συμμετέχει στην έκθεση FULBRIGHT POLYMORPHIA που ξεκινά το Σάββατο 2 Νοεμβρίου στο i-D PROJECTART, εκθέτοντας δεκαέξι πορτρέτα και επιζωγραφίζοντας τη βιτρίνα της εκθέσεως. Είναι πρωτότυπη, κρύβει ανθρώπινες ιστορίες και μόλις ολοκληρώθηκε.

© Θανάσης Καρατζάς

Τα πορτρέτα είναι φτιαγμένα σε ελάχιστους χρόνους και σχεδόν χωρίς να σηκώνεται το πενάκι απ’ το χαρτί. Λοξοκοιτώντας και σχεδιάζοντας πυρετωδώς σε συνθήκες δρόμου ή μέσα στα μέσα μαζικής μεταφοράς και τις περισσότερες φορές εν αγνοία του μοντέλου, δίνεται έμφαση στην έκφραση της στιγμής, ενώ το σχήμα και η ακρίβεια στο σχεδιασμό υποχωρούν. Οι γραμμές θυμίζουν μονοκονδυλιές και ο σχεδιασμός απομακρύνεται απ’ τον εκ του φυσικού ρεαλισμό και κινείται ξεκάθαρα σε εξπρεσιονιστικά όρια.

© Θανάσης Καρατζάς
Σχετικα
Η POLYMORPHIA της τέχνης στο i-D PROJECTART
Η POLYMORPHIA της τέχνης στο i-D PROJECTART

Ο ίδιος έχει δηλώσει στην ATHENS VOICE για αυτά τα σχέδια:
«Τα πρόσωπά μας κρύβουν κηδείες, χωρισμούς, πρησμένα συκώτια, πηγάδια, απλήρωτα νοίκια, δύσπνοιες, ταλαιπωρίες και κάμποσες άλλες θητείες στην κόλαση. Κι όλοι μας έχουμε διαφορετικό όνομα και διαφορετικό προορισμό. Χτυπάμε εισιτήριο, στριμωχνόμαστε και… βρουμ. Και κάποιοι από μας σκεφτόμαστε πως θέλουμε απλώς ένα τσιγάρο, άλλοι ένα ζεστό μπάνιο, άλλοι την αγκαλιά μιας γυναίκας, άλλοι το λαχείο της Τετάρτης κι άλλοι με το ζόρι καταφέρνουμε να σκεφτούμε τα βασικά.

© Θανάσης Καρατζάς

Σκιτσάρω όσο πιο γρήγορα μπορώ κι ούτε λόγος να σηκώσω το πενάκι απ’ το χαρτί. Δεν προλαβαίνω. Το βαγόνι παλαντζάρει και κουνάει, λοξοκοιτώ και μουντζουρώνω πυρετωδώς, η επόμενη στάση είναι σε ένα λεπτό και ποιος ξέρει αν σηκωθείς και φύγεις και μ’ αφήσεις πάλι στα κρύα του λουτρού. Η γραμμή με πάει, χάνω το σχήμα, ζητώ την έκφραση, δεν υπάρχει χρόνος. Είμαι συλλέκτης, είμαι μανιακός, είμαι ερωτευμένος κι ο πυρετός σας ανήκει στο τεφτέρι μου».

Σχετικα
Ο ΓιώργοςΤζινούδης κάνει popup για να βγάλεις την καλύτερη selfie
Ο ΓιώργοςΤζινούδης κάνει popup για να βγάλεις την καλύτερη selfie

© Θανάσης Καρατζάς

Το Ίδρυμα Fulbright, σε συνεργασία με το i-D PROJECTART, σας προσκαλεί το Σάββατο 2 Νοεμβρίου, 12:00-19:00, στα εγκαίνια της έκθεσης Fulbright POLYMORPHIA για να στηρίξουμε το πρόγραμμα υποτροφιών του Ιδρύματος. Τα έσοδα θα διατεθούν για τις υποτροφίες Fulbright.

© Θανάσης Καρατζάς

To «Η Τέχνη Στηρίζει την Εκπαίδευση - Fulbright Alumni Art Series» είναι ένα πρόγραμμα του Ιδρύματος Fulbright, στο πλαίσιο του οποίου εικαστικοί καλλιτέχνες υπότροφοι προσφέρουν έργα τους για την ενίσχυση των υποτροφιών του Ιδρύματος. Μέσω του προγράμματος, οι καλλιτέχνες ανταποδίδουν την ευκαιρία που τους δόθηκε συμβάλλοντας με τα έργα τους στη χρηματοδότηση των υποτροφιών Fulbright.

Επιμέλεια: Ευγενία Αλεξάκη

Εγκαίνια: Σάββατο 2 Νοεμβρίου 12:00 – 19:00

Διεύθυνση: i-D PROJECTART, Κανάρη 12 & Σέκερη (2ος όροφος), Κολωνάκι - Αθήνα

Διάρκεια: 2 Νοεμβρίου - 7 Δεκεμβρίου 2019

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5