Visual Browsing
Street Art Square Pafos 2017
SKATE & GRAFFITI

Street Art Square Pafos 2017

Ένα φεστιβάλ «Ανοιχτό Εργοστάσιο Πολιτισμού», που όλες οι τέχνες συναντιούνται

Τα τελευταία χρόνια η Κύπρος έχει γίνει ένα από τα πιο hot spots ως προορισμός για έναν ταξιδιώτη – φυσάει φρέσκος αέρας, δεν θέλει και πολύ για να σε μαγνητίσει το συγκεκριμένο μέρος. Έτσι κι εμείς, για δεύτερη χρονιά, βρεθήκαμε με κέφι στην Πάφο για το «street art square». Τα πράγματα φέτος έδειχναν πολύ πιο οργανωμένα και γενικά η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με το πώς τα πάμε εμείς οι Έλληνες. Όταν ακούς ότι ο προηγούμενος δήμαρχος γνώριζε καλά την τεχνική του πενταδάκτυλου με αποτέλεσμα να βρεθεί εκεί που του αξίζει, νομίζω ότι αυτό λέει πολλά.  

Το 2012 η Πάφος πήρε τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το έτος 2017, χάρη στο πρόγραμμα υπό τον τίτλο Ανοιχτό Εργοστάσιο Πολιτισμού. Η διατύπωση του τίτλου συμπυκνώνει μια φιλοσοφία η οποία θεμελιώνεται στη χιλιετή τοπική παράδοση παραγωγής πολιτισμού σε χώρους ανοιχτούς.

DHAL

Pygmalion Galateia

Σχετικα
Προκλητικός Ερντογάν για Κύπρο: Αν πρέπει θα ξανακάνουμε τα ίδια
Προκλητικός Ερντογάν για Κύπρο: Αν πρέπει θα ξανακάνουμε τα ίδια

Πρόκειται για μια συνθήκη που θέλει την Πάφο, ήδη από την αρχή της ιστορίας της, έναν τόπο με φρέσκες ιδέες επηρεασμένες από τις μυθολογικές αφηγήσεις, τις θρησκευτικές τελετουργίες, τα έργα τέχνης, μαζί με τις φιλοσοφικές περιπέτειες του ανθρώπινου πνεύματος. Είναι πραγματικά πολύ όμορφο το συναίσθημα σε ένα τέτοιο φεστιβάλ, που όλες οι τέχνες συναντιούνται, να εντάσσεται και η τέχνη του δρόμου (street art) – πώς θα μπορούσε να λείπει, αφού τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί με ραγδαίο ρυθμό σε όλο τον κόσμο. Ο δυναμισμός, η αμεσότητα, η κριτική διάσταση μαζί με το καυστικό χιούμορ, είναι τα στοιχεία που συγκροτούν τη φυσιογνωμία της και την έχουν αναδείξει σε ζωντανό οργανικό κομμάτι του αστικού περιβάλλοντος.  

Nicolas Iordanou

Φωτό: Nicolas Iordanou

Σχετικα
Τα μηνύματα Μητσοτάκη-Τσίπρα για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο
Τα μηνύματα Μητσοτάκη-Τσίπρα για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο

Οι καλλιτέχνες για φέτος: Fikos (GR), Bane (SWI), Pest (CY), Rusl (GER), Lune82 (GR), BillyGEE (GR), Alex Martinez (GR), Dhal (S. KOR), Batu Gundal (CY), Bankrupt.CY (CY) Chari Chrotoforo.

Τα έργα υλοποιήθηκαν το διάστημα 5-9 Οκτωβρίου 2016 στην οδό Κώστα Καρνάβαλου, στο κέντρο της Πάφου. Να σημειώσουμε ότι η συγκεκριμένη περιοχή βρίσκεται τους τελευταίους 6 μήνες σε πλήρη ανακαίνιση, ενώ το τοπίο σού έβαζε σκέψεις ότι ζωγραφίζεις σε μια πόλη φάντασμα – μοναδικό συναίσθημα.

Οι θεματικές των καλλιτεχνών ήταν καθαρά επηρεασμένες από την όμορφη ιστορία του νησιού – είναι τόσο πλούσια που δεν ήξερες πού να εστιάσεις. Οι καλλιτέχνες σχεδίαζαν προτείνοντας ιδέες στο πανέμορφο εργαστήριο τέχνης kimonos, ένα χώρο που αγαπάει και μεταφέρει την τέχνη σε όποιον ενδιαφέρεται. Εκεί ήμασταν μαζεμένοι, βουτηγμένοι στα βαθιά νερά της δημιουργίας. Μαγειρεύαμε, τρώγαμε, γελάγαμε, καταφέρνοντας να κάνουμε τόπο συνάντησης αυτό το φεστιβάλ.

Πραγματικά ήταν μια γιορτή που μας έφερε ακόμα πιο κοντά. Παρουσιάσαμε το συγκεκριμένο είδος τέχνης σε νέα βλέμματα, που στο μεγαλύτερο ποσοστό τους το αγκάλιασαν με σεβασμό. Τα καλύτερα έρχονται, κυρίες & κύριοι, μέχρι την επόμενη φορά, ραντεβού στο μαγικό νησί της Αφροδίτης!

More info:

http://www.streetartsquare.com

http://www.kimonosartcenter.com

Δειτε επισης

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5