Life in Athens

Αθήνα - Παρίσι - Βιέννη: Ανταλλάσσοντας εικόνες και ιδέες

Τι θα έπαιρναν από την πόλη και τι θα έφερναν η Μ.Βασιλάκου και ο J.L.Missika; Απαντούν στην ATHENS VOICE με αφορμή τη συμμετοχή τους στο Athens Urban Age Forum

efterpi-mouzakiti.jpg
Ευτέρπη Μουζακίτη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Αθήνα από ψηλά
Μπορεί να γίνει βιώσιμη πόλη η Αθήνα; © Unsplash

Η Μαρία Βασιλάκου και ο Jean Louis Missika μας μιλούν με αφορμή την παρουσία τους Συνέδριο Athens Urban Age Forum Βιώσιμες πόλεις τον 21ο αιώνα.

Μπορεί η Αθήνα να γίνει μια βιώσιμη πόλη, που θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής για τους κατοίκους της; Ποιες είναι οι πρακτικές που πρέπει να ακολουθήσει προς αυτή την κατεύθυνση; Πώς οι προκλήσεις του παρόντος επηρεάζουν την πόλη; Η Μαρία Βασιλάκου, αναπληρώτρια δήμαρχος της Βιέννης (2010-2019) και διευθύντρια στο Vienna Solutions, Urban Transformation Consulting και ο Jean Louis Missika, αναπληρωτής δήμαρχος των Παρισίων (2014-2020) με αφορμή την παρουσία τους τον Ιούνιο του 2022 στο Συνέδριο Athens Urban Age Forum Βιώσιμες πόλεις τον 21ο αιώνα και στη συμμετοχή τους στο πάνελ για το αν η Αθήνα μπορεί να γίνει μια πιο βιώσιμη πόλη, μας μιλούν για το πώς εκείνοι βλέπουν την Αθήνα, ποια θετικά και αρνητικά εντοπίζουν καθώς και για το τι θα ήταν αυτό που θα έφερναν οι ίδιοι από την εμπειρία τους ως ειδικοί στην πόλη.

Μαρία Βασιλάκου, αναπληρώτρια δήμαρχος της Βιέννης (2010-2019) και διευθύντρια στο Vienna Solutions, Urban Transformation Consulting

Μαρία Βασιλάκου.
© Lukas Beck

Έχετε επισκεφθεί την Αθήνα; Αν ναι, ποια είναι η εικόνα που κρατάτε; Αν όχι, τι εικόνα έχετε;
Είμαι γέννημα θρέμμα Αθηναία. Όπου και αν βρεθώ, τις εικόνες με τα τραπεζάκια έξω, τα καφενεδάκια και το σούρουπο της Αθήνας, τις κουβαλάω μέσα μου.

Τι θα παίρνατε μαζί σας από την Αθήνα στην πόλη σας;
Το απλό και καθημερινό τρόπο των Αθηναίων να απολαμβάνουν την ζωή.

Τι θα φέρνατε από την πόλη σας στην Αθήνα;
Το σύστημα της εξαιρετικής ποιότητας δημοτικής κοινωνικής στέγης: 62% των κατοίκων της Βιέννης ζουν σε δημοτικές κατοικίες, με πολύ χαμηλό κόστος ενοικίου και σε πολλές περιπτώσεις σε διαμερίσματα που έχουν σχεδιαστεί οι ίδιοι, με πισίνες στην οροφή, πολλά πάρκα στα πέριξ και την στάση του μετρό στα 3 λεπτά με τα πόδια.

Ποιο βιβλίο ή ποια ταινία περιγράφει την πόλη σας;
Υποθέτω ότι όλοι γνωρίζουν τις ταινίες για τη ζωή της πριγκίπισσας Σίσσυ, αλλά καμία σχέση δεν έχει το παρελθόν της Βιέννης με την παλλόμενη δυναμική μοντέρνα κεντροευρωπαϊκή μητρόπολη του σήμερα.

Δώστε μου τον πιο σύντομο ορισμό του όρου «βιώσιμη ανάπτυξη»;
Μια πόλη που εξελίσσεται και αλλάζει πάντα με κύριο γνώμονα την εξασφάλιση ποιότητας ζωής για όλους (και όχι μόνο για τους λίγους και εκλεκτούς που τα έχουν όλα).
 


Jean Louis Missika, αναπληρωτής δήμαρχος των Παρισίων (2014-2020)

Jean Louis Missika

Έχετε επισκεφθεί την Αθήνα; Αν ναι, ποια είναι η εικόνα που κρατάτε; Αν όχι, τι εικόνα έχετε;
Έχω επισκεφτεί την Αθήνα αρκετές φορές για δουλειά και διακοπές. Την αγαπώ αυτή την πόλη. Αγαπώ τις λαϊκές αγορές, την Πλάκα και τη διαδρομή στην Ακρόπολη την ώρα του ηλιοβασιλέματος. Η δυναμική και η ομορφιά του ελληνικού πολιτισμού καθώς και η ήπια μεσογειακή ατμόσφαιρα, σου δημιουργούν αίσθηση. Την ίδια ώρα, είναι μια ευρωπαϊκή πόλη του 21ου αιώνα, αγκυροβολημένη στην νεωτερικότητα. Όπως το Παρίσι, η Αθήνα προσπαθεί να συμφιλιωθεί με την ιστορία της και το παρόν της, σεβόμενη την πολιτιστική της κληρονομιά, κάτι που δεν είναι εύκολο. Η διαχείριση του μαζικού τουρισμού είναι βασικό ζήτημα για την Αθήνα, όπως είναι για το Παρίσι και την Ρώμη.

Τι θα παίρνατε μαζί σας από την Αθήνα στην πόλη σας;
Κατά τη διάρκεια της τελευταίας μου επίσκεψης στην Αθήνα τον Απρίλιο, με εντυπωσίασε το κοινωνικό και πολιτιστικό μείγμα του κόσμου στον πεζόδρομο προς την Ακρόπολη. Οι τουρίστες «ανακατεύονταν» με τους Αθηναίους, με χαρούμενο τρόπο. Αυτό δεν συμβαίνει στο Παρίσι. Ο πύργος του Άιφελ, η Λεωφόρος των Ηλυσίων Πεδίων, το Λούβρο είναι τουριστικά γκέτο που οι Παριζιάνοι δεν πηγαίνουν. Το Παρίσι έχει ξεκινήσει δύο μεγάλα έργα ανακαίνισης για τα πάρκα στα Ηλύσια Πεδία και στον Πύργο του Άιφελ και επιδιώκει να προσελκύσει τους Παριζιάνους πίσω σε αυτές τις τοποθεσίες.

Τι θα φέρνατε από την πόλη σας στην Αθήνα;

 Η Αθήνα θα μπορούσε να εμπνευστεί από το Παρίσι για την πολιτική της σε ότι αφορά την κινητικότητα. Τα 1.000 χλμ. ποδηλατοδρόμων, τα 20.000 ποδήλατα, εκ των οποίων τα 8.000 είναι ηλεκτρικά, η πεζοδρόμηση των αστικών αυτοκινητοδρόμων που περνούσαν την πόλη κατά μήκος του Σηκουάνα, το κλείσιμο της Rue de Rivoli -του κεντρικού άξονα της πόλης - στα ιδιωτικά αυτοκίνητα και η μετατροπή των χώρων στάθμευσης σε βεράντες για καφέ, άλλαξαν τον τρόπο με τον οποίο κινούνται οι Παριζιάνοι, αλλά και το πρόσωπο της πόλης, η οποία έχει γίνει πιο ήρεμη, λιγότερο μολυσμένη και λιγότερο εξαρτημένη από το αυτοκίνητο. Μια τέτοια αλλαγή είναι απαραίτητη για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, της ρύπανσης, αλλά και για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Ποιο βιβλίο ή ποια ταινία περιγράφει την πόλη σας;
Προτείνω τουλάχιστον τρία βιβλία: «Χαμένα Όνειρα» του Ονορέ ντε Μπαλζάκ, «Η παναγία των Παρισίων» του Βίκτωρ Ουγκώ και το «Μία κινητή γιορτή» (Paris est une fête) του Έρνεστ Χέμινγουεϊ.

Δώστε μου τον πιο σύντομο ορισμό του όρου «βιώσιμη ανάπτυξη»;
Η αειφόρος ανάπτυξη βασίζεται στο πως θα κατοικηθεί σωστά ο πλανήτης και όχι στην εκμετάλλευσή του.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ