Life in Athens

Καλωσορίζοντας το 2022 στην Αθήνα από το διώροφο λεωφορείο

Μοναδικό πλεονέκτημα για μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα να βρίσκεσαι σε 15 λεπτά από το κέντρο της πόλης στην παραλία

54888-624059.jpg
Αλέκος Λιδωρίκης
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Άνθρωποι σε παραλία της Αθήνας την πρωτοχρονιά
© Αλέκος Λιδωρίκης

Οι εντυπώσεις ενός ζευγαριού τουριστών στην Αθήνα την Πρωτοχρονιά του 2022

Πρωτοχρονιά βρεθήκαμε σε ένα από τα δρομολόγια διώροφου τουριστικού λεωφορείου της Αθήνας. Δεν ήταν η πρώτη φορά, για όποιον αναζητά να πιάσει τον παλμό της πόλης, να ακούσει και να δει αντιδράσεις των επισκεπτών από κάθε γωνιά της Ελλάδος και του κόσμου για την πόλη που ζούμε, για όποιον θέλει να παρατηρεί τις αλλαγές μακριά από την ρουτίνα της καθημερινότητας.

Λεωφορείο με τουρίστες στο Καλλιμάρμαρο
© Αλέκος Λιδωρίκης

Για να πάρει κανείς μια μικρή γεύση από την Αθήνα χρειάζεται να μείνει τουλάχιστον 3, 4 ημέρες», μας αναφέρει ένα ζευγάρι από τη Γαλλία. «Βρεθήκαμε στην Αθήνα για μια μόνον ημέρα, στον δρόμο μας για τα νησιά των Κυκλάδων, το καλοκαίρι του 2015, τότε που η χώρα σας βρισκόταν στην επίκεντρο της οικονομικής κρίσης. Μας άρεσε πολύ και πήραμε την απόφαση να επιστρέψουμε, κάτι που κάναμε φέτος τα Χριστούγεννα, όσο και να φαίνεται παράξενο, στη διάρκεια της πανδημίας». Ο Jerome είναι αρχιτέκτονας-διακοσμητής γύρω στα 55 και η Natalie υπεύθυνη πωλήσεων σε ένα πολυκατάστημα στο Παρίσι και έδειχναν να «διψούν» να μάθουν για την Αθήνα. Ήταν και για μένα μια μοναδική ευκαιρία να ακούσω τις απόψεις τους. Τους ενημέρωσα ότι η Αθήνα βρίσκεται στο αντικείμενο του ρεπορτάζ που κάνω και με χαρά δέχτηκαν να κάνουμε μια σύντομη κουβέντα καθώς το τουριστικό λεωφορείο, έκανε τον γύρο της Αθήνας.

«Στα ταξίδια μας συνδυάζουμε ξεκούραση και ψυχαγωγία που έχει σχέση και με το αντικείμενο της εργασίας μας. Επισκεφθήκαμε πολλές νέες μικρές και μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες στην Αθήνα, καθώς τα τελευταία χρόνια, είμαι υπεύθυνος διακοσμητής τουριστικών μονάδων. Όχι απλά δεν έχουν να ζηλέψουν κάτι από πλευράς υποδομών, ποιότητας εξυπηρέτησης, αρχιτεκτονικής και διακόσμησης αλλά υπερτερούν σε πολλά σε σύγκριση με άλλες μονάδες σε μεγάλες πόλεις της Ευρώπης. Το ίδιο ισχύει και για τα εστιατόρια και τα μπαρ. Καθώς τα προλάβαμε ανοικτά με τα προβλεπόμενα μέτρα, χωρίς μουσική βρήκαμε την ευκαιρία και επισκεφθήκαμε μερικά και βρήκαμε ότι έχουν εξαιρετικά ενδιαφέρον concept», μας αναφέρει ο Jerome.

Το ξενοδοχείο Χίλτον στην Αθήνα
© Αλέκος Λιδωρίκης

«Δεν είναι μόνον το κέντρο της Αθήνας που μας έκανε εντύπωση. Επισκεφθήκαμε και το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Μπήκαμε στη Λυρική Σκηνή και στην Εθνική Βιβλιοθήκη και εντυπωσιαστήκαμε, ανεβήκαμε στον Φάρο και θαυμάσαμε την θέα.  Βρεθήκαμε και στο Experience Park του Ελληνικού, τέτοιες εγκαταστάσεις φωτισμού για τα Χριστούγεννα δεν έχουμε δει ούτε στην Νέα Υόρκη και από ότι μας είπαν είναι το πρώτο μέρος ενός πάρκου, από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, που δημιουργείται στην πόλη σας. Με την ευκαιρία αυτή πήγαμε και στο παραλιακό μέτωπο. Μοναδικό πλεονέκτημα για μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα να βρίσκεσαι σε 15 λεπτά από το κέντρο της πόλης στην παραλία», αναφέρει η Natalie.

Σιντριβάνι στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
© Αλέκος Λιδωρίκης

Τι άλλο προλάβατε να δείτε και τι προγραμματίζεται για τις δύο μέρες που σας μένουν; Μας αναφέρουν την επίσκεψή τους στη νέα Εθνική Πινακοθήκη και στις περιοδικές εκθέσεις «Τέχνη του πορτραίτου στις συλλογές του Λούβρου» και «Παρίσι - Αθήνα. Γέννηση της σύγχρονης Ελλάδας». Ήταν για εμάς μια μοναδική ευκαιρία να δούμε αυτές τις δύο εκθέσεις που δείχνουν τους παραδοσιακούς δεσμούς Γαλλίας - Ελλάδος σε αυτό το υπέροχο κτήριο. Αυτό που μας έκανε μεγάλη εντύπωση ήταν η μαζική προσέλευση νέων ανθρώπων και οικογενειών με μικρά παιδιά, γεγονός που δείχνει ότι ο κόσμος αναζητά την τέχνη και τον πολιτισμό». Έχουμε προγραμματίσει να πάμε και στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, έχετε τόσο ωραία και ενδιαφέροντα Μουσεία στην Αθήνα που αποτελούν κίνητρο για μια ακόμη επίσκεψη.

Εθνική Πινακοθήκη - Αθήνα
© Αλέκος Λιδωρίκης

Ακούγοντας λοιπόν το ζευγάρι αυτό των επισκεπτών, αντιλαμβανόμαστε για μια ακόμη φορά ότι η Αθήνα έχει προοπτικές, έχει και μεγάλες όμως προκλήσεις να αντιμετωπίσει όπως όλες οι πρωτεύουσες του κόσμου, που πολλές φορές χρειάζεται χρόνος για να τις καταγράψει ένας τουρίστας. Προκλήσεις που συνδέονται με την ασφάλεια, την βιώσιμη ανάπτυξη, την ανάπλασή της και τη σταδιακή μετατροπή της σε «έξυπνη» πόλη. Η πολιτεία, οι δημοτικές αρχές σε κάθε χώρα του κόσμου λαμβάνουν τις αποφάσεις, δεν θα πρέπει όμως να ξεχνάει κανείς ότι οι δημότες των πόλεων έχουν φωνή να παρεμβαίνουν, να εκφράζονται. Θα πρέπει να αναζητήσουν τους πιο κατάλληλους και ισχυρούς τρόπους να εκφράσουν τις απόψεις τους και σε κλίμα ενότητας, διαλόγου ακόμη και έντονου αλλά χωρίς αστείρευτες αντιπαραθέσεις και κριτική μόνον για την κριτική να δημιουργήσουν όλοι μαζί την πόλη του αύριο που θέλουμε να μεγαλώσουμε οι ίδιοι και τα παιδιά μας. Καλή και ευτυχισμένη νέα χρονιά!

Ακαδημία Αθηνών - Αθηναϊκή Τριλογία
© Αλέκος Λιδωρίκης

Ακαδημία Αθηνών - Αθηναϊκή Τριλογία
© Αλέκος Λιδωρίκης

Εθνικός Κήπος Αθήνα
© Αλέκος Λιδωρίκης

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ