Life in Athens

Δάσος Καισαριανής: Μία όαση 10 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας

Ένας κατάφυτος χώρος με δασικά μονοπάτια πεζοπορίας, ιστορικά κτίσματα και μια κορυφή με θέα όλη την Αθήνα

loukas-velidakis.jpg
Λουκάς Βελιδάκης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Δάσος Καισαριανής

Δάσος Καισαριανής: Μια βόλτα στο καταπράσινο «σαλόνι του Υμηττού» - Πώς θα πας, τι θα δεις και χρήσιμες πληροφορίες.

Βρίσκεται κυριολεκτικά 10 λεπτά μακριά από το κέντρο της Αθήνας, ωστόσο οι εικόνες που σε περιβάλλον απέχουν παρασάγγας από αυτές που συναντάς στο κλεινόν άστυ.  Το αισθητικό δάσος της Καισαριανής, γνωστό και ως το «σαλόνι του Υμηττού», είναι από κάθε άποψη όμορφο. Είσαι μέσα στη φύση σε μηδενικούς χρόνους – σε μια προσεγμένη και καθαρή δασική έκταση, η οποία μπορεί να δράσει αυτοστιγμεί αποσυμπιεστικά. Στο βάθος θα δεις να απλώνεται η πόλη. Δίπλα σου όμως έχεις ψηλά δέντρα και μικρά, φιδωτά μονοπάτια.

Δάσος Καισαριανής

Πώς θα πας
Ανεβαίνοντας τη λεωφόρο Εθνικής Αντιστάσεως, διασχίζεις οριζόντια την Καισαριανή, περνάς το γήπεδο του Εθνικού Αστέρα και κατόπιν στρίβεις αριστερά προς την κατεύθυνση του νεκροταφείου. Αφού το περάσεις, βρίσκεσαι στη στροφή που σε βγάζει στην Αττική Οδό. Η πλειονότητα των οχημάτων στρίβει αριστερά. Εσύ, συνεχίζεις ευθεία, περνώντας μπροστά από το πυροφυλάκιο. 

Μπροστά σου απλώνεται ένα απέραντο πράσινο. Οδηγώντας, επιλέγεις τη διαδρομή στο δεξί σου χέρι, την άνοδο, και φτάνεις, λίγα λεπτά μετά, στον χώρο όπου βρίσκεται το Μοναστήρι της Καισαριανής. Το Μοναστήρι είναι αφιερωμένο στα Εισόδια της Θεοτόκου και χτίστηκε προς το τέλος του 11ου αιώνα μ.Χ. ή στις αρχές του 12ου, ενώ σταμάτησε να λειτουργεί το 1833.

Δάσος Καισαριανής

Τι θα δεις

Το σημείο είναι γεμάτο μονοπάτια, όπου μπορείς να απολαύσεις τη φύση. Δεν το κρύβω, το άρωμα του δάσους κι η όλη αίσθηση μου θύμισε τα χρόνια που ήμουν στον στρατό και πηγαίναμε για εκπαίδευση στα δάση της Ρόδου.

Δάσος Καισαριανής

Δευτέρα, νωρίς το απόγευμα, ελάχιστος κόσμος απολαμβάνει έναν περίπατο εκεί. Κυρίως ιδιοκτήτες σκύλων που τους έχουν πάει για βόλτα. Κοιτάω λίγο το Google maps, ώστε να έχω εικόνα για το πού βρίσκομαι όσο βαδίζω όλο και πιο βαθιά μέσα στο δάσος. Δεν πιάνει καλά το σήμα του Ίντερνετ κι έτσι επιλέγω να κάνω μεταβολή, αφού πρώτα έχω δει τα απομεινάρια μιας παλαιοχριστιανικής βασιλικής, που –όπως διαβάζω στη συνέχεια– χτίστηκε το 50 μ.Χ., στα ερείπια ενός αρχαίου ναού κι αργότερα, μοναχοί έχτισαν μια καινούργια εκκλησία, στην οποία πρόσθεσαν μία βασιλική.

Δάσος Καισαριανής
Δάσος Καισαριανής

Κατηφορίζοντας, στρίβω δεξιά και μπαίνω στο βοτανικό μονοπάτι με τα όμορφα πινακάκια που σε ενημερώνουν τι φύεται σε κάθε σημείο. Η ηρεμία σπάει μόνο από τις επίμονες δυνατές φωνές ενός νεαρού άνδρα που φωνάζει αδιάκοπα το όνομα του σκύλου του, ο οποίος τρέχει εκστατικά στην αχανή έκταση.

Δάσος Καισαριανής

Θα πιεις και καφέ

Έχοντας βγει πάλι στον δρόμο, συνεχίζεις ευθεία, χωρίς να στρίψεις αριστερά στην κάθοδο. Μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά θα δεις σταθμευμένα ΙΧ, μια εικόνα δηλωτική του ότι έφτασες στο δημοτικό αναψυκτήριο, δίπλα στην αρχαία πηγή της Καλοπούλας.

Δάσος Καισαριανής

Ο μικρός χώρος όπου μπαίνεις για να παραγγείλεις καφέ ή κάποιο σνακ σε οδηγεί καμιά 40αριά χρόνια πίσω. Πλακάκια, πλαστικές καρέκλες, μια ξύλινη κατασκευή με πάγκους στις δύο πλευρές και ένα μεγάλο τραπέζι στην μέση, αφίσες στους τοίχους και μερικά βιβλία σε έναν πάγκο. Είσαι κάπου στις αρχές της δεκαετίας του '80 και το μόνο σύγχρονο στην εικόνα είναι το... POS. Οι τιμές; Απολύτως λογικές.

Δάσος Καισαριανής

Γύρω σου πετάνε πουλάκια, κάποια το έχουν ρίξει στο κελάηδισμα, ένας μπαμπάς με την κόρη του συζητούν, ένα ζευγάρι ηλικιωμένων με όμορφο ντύσιμο σημειώνουν ότι ο χώρος τους θυμίζει Αυστρία.

Το δάσος της Καισαριανής είναι ένα από τα μικρά θαύματα της πόλης. Χωρίς ιδιαίτερο κόπο, μπαίνεις σε σύντομο χρονικό διάστημα σε ένα διαφορετικό σύμπαν – σε μια ψυχοθεραπευτική κατάσταση. Μπορείς να περπατήσεις, να γυμναστείς, να διαβάσεις, να φας, να πιεις καφέ, μόνος ή με παρέα. Να ηρεμήσει η ψυχή σου.

Δάσος Καισαριανής

INFO

Το αισθητικό δάσος της Καισαριανής βρίσκεται στον Υμηττό και εκτείνεται από τη Μονή Καισαριανής μέχρι την Καλοπούλα. Έχει συνολική έκταση 4.460 στρέμματα.

Αναψυκτήριο «Καλοπούλα»: Ανοιχτό από τις 07:30 έως τις 18:30.

Απέχει μόλις 6,5 χιλιόμετρα από την Πλατεία Συντάγματος.

Δάσος Καισαριανής

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ