Life in Athens

Δειλά-δειλά έρχονται τουρίστες στην Αθήνα

Οι πρώτες εντυπώσεις από την επανέναρξη των τουριστικών δραστηριοτήτων

Μανίνα Ζουμπουλάκη
Μανίνα Ζουμπουλάκη
ΤΕΥΧΟΣ 789
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ασιάτες τουρίστες στην Αθήνα
© Μαρία Μαρκέζη

Σχόλιο για την άνοδο του τουρισμού και τους τουρίστες που έρχονται πάλι στην Αθήνα για το καλοκαίρι του 2021

Ο κορωνοϊός χτύπησε άσχημα όλο τον κόσμο, αλλά λίγο παραπάνω τις χώρες που στηριζόντουσαν ως τώρα στον τουρισμό για την ενίσχυση της οικονομίας τους – Πορτογαλία και Ελλάδα βρίσκονται ακόμα «εκτός πράσινης λίστας» για την Αγγλία. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα έρθουν πολλοί τουρίστες από Αγγλία φέτος, όπως δεν ήρθαν ούτε πέρυσι: τα ξενοδοχεία της Αθήνας το 2020 είχανε 19,7% πληρότητα, σε σχέση με το δοξασμένο 77,5%, του 2019.

5r2a3484.jpg
© Μαρία Μαρκέζη


Δεν φταίνε μόνο οι Άγγλοι, που φοβούνται και δεν ήρθανε ή δεν έρχονται προς το παρόν, παρά όλοι οι Βορειο-Ευρωπαίοι οι οποίοι συνήθως σταματάνε στην Αθήνα πριν πάρουν δρόμο για τα νησιά. Το ταξιδιωτικό γραφείο Tui UK ακύρωσε όλα τα πακέτα που είχε τον Ιούνιο για ελληνικά νησιά, μια και η Ελλάδα είναι πορτοκαλιά στη λίστα της Μεγάλης Βρετανίας. Οι πορτοκαλιές χώρες είναι καλύτερες από τις κόκκινες ή τις μαύρες (φαντάζομαι) αλλά μια και δεν είναι πράσινες, δηλαδή ελεύθερες κορωνοϊού, οι ταξιδιώτες πρέπει να μείνουν σε καραντίνα για δέκα μέρες μετά την επιστροφή τους στην Αγγλία, πράγμα που δεν τους βολεύει καθόλου – αν τους βόλευε, θα ερχόντουσαν άρον-άρον.

Ακούγεται χάλια το πράγμα, και ο ξενοδοχειακός τομέας, που είχε το 2020 απώλεια εσόδων 700 εκατομμύρια ευρώ, περιμένει με αγωνία την συνέχεια του φετινού καλοκαιριού. Το πρώτο δίμηνο του ’21 λέει, τα ξενοδοχεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη είχανε 13,5% πληρότητα – βαράγανε μύγες, ή δεν ανοίξανε καθόλου, αλλά ήταν καρα-χείμωνο το πρώτο δίμηνο, Ιανουάριο-Φεβρουάριο έτσι κι αλλιώς δεν ταξιδεύει κανείς εύκολα, ούτε καν δύσκολα…

5r2a3495.jpg
© Μαρία Μαρκέζη

Από την άλλη, τουρίστες δεν είναι μόνο οι πάρα πολύ φοβισμένοι Άγγλοι – ένα νέο τουριστικό κύμα, ή αν όχι κύμα, έστω κυματάκι, παρατηρείται στην Αττική: οι Ρώσοι. Πρόσεξα σε βόλτα στο κέντρο, χωρίς να ξέρω Ρώσικα, κάμποσες ξανθές νταβραντισμένες οικογένειες και κάτασπρα μπαμπατζάνικα ζευγάρια με βαριά προφορά. Ρώτησα μαγαζάτορα στο Μοναστηράκι και απάντησε χαμογελαστός, «Ρώσοι! Ευτυχώς ήρθαν αυτοί, από το ολότελα…»

Μετά κάθισα δίπλα σε Ρώσους κάτω από τον ήλιο σε οργανωμένη παραλία της Αττικής, και πάλι χωρίς να έχω μάθει στο μεταξύ Ρώσικα – καταλαβαίνω τι σημαίνει «ντα», «ταβάριτς» και «βότκα». Στη Βόρεια Ελλάδα, λένε οι πράκτορες, έχουν ήδη αρχίσει να «πλακώνουν οι Ρώσοι», μαζί με Σέρβους, Πολωνούς, Βούλγαρους και Ρουμάνους. Τα σελφ-τεστ εκεί στη Σοβιετική Ένωση, λέει, τα δίνει το κράτος αβέρτα ή/και είναι φθηνά, οι περιορισμοί όχι αυστηροί. Φίλος που γύρισε από τη Μόσχα πρόσφατα έλεγε ότι τον διαβεβαίωναν παντού, «Εδώ δεν έχουμε κόβιντ!» (άσχετα που επέστρεψε κοβιντιασμένος…)

Την έψαξα λίγο, την κάθοδο των Σοβιετικών: από 20/6 προγραμματίζεται η επανέναρξη των πτήσεων τσάρτερ από Ρωσία. Οι τακτικές πτήσεις Μόσχας - Αθήνας είναι οκτώ την εβδομάδα, συν μία Μόσχα - Ηράκλειο Κρήτης, μία Μόσχα - Ρόδος, και (από 17/6) μία πτήση Αικατερίνεμπουργκ- Ηράκλειο. Στη Βόρεια Ελλάδα οι Βαλκάνιοι κατεβαίνουν με αμάξια, οδηγώντας εκατό ώρες ακόμα και από την Αγία Πετρούπολη, πρώην Λένινγκραντ μερικές φορές. Στην Αττική, έρχονται με αεροπλάνα, ιδιωτικά τζετ… και κότερα ή σκάφη που αράζουν γύρω γύρω στα κοντινά νησιά. Δεν είναι όλοι πλουσιοπάροχοι, με σκάφη και τζετ (εκτός από αυτούς που συναντάει κανείς στον Άλιμο, στον Αστέρα Βουλιαγμένης, στη Λίμνη Βουλιαγμένης ή πάνω σε σκάφη και τζετ), κάμποσοι είναι κανονικοί άνθρωποι σε άδειες από τις δουλειές τους, συνταξιούχοι ή φοιτητές. Οι τελευταίοι, έρχονται με τρένα και λεωφορεία – δεν έχουν ανάγκη, ούτε όμως λεφτά.

Τουρίστες στην Αθήνα
© Μαρία Μαρκέζη

Τέλος πάντων, και όχι τέλος του ελληνικού τουρισμού: οι τουρίστες στην Αθήνα αυτή τη στιγμή (που γράφονται αυτές οι γραμμές!) μιλάνε γλώσσες που δεν καταλαβαίνουμε. Μερικοί Σκανδιναβοί, κάμποσοι Σοβιετικοί, λίγοι Γερμανοί, ακόμα πιο λίγοι Γάλλοι… όλοι, πριν των Σοβιετικών, είναι φοβισμένοι, κρατάνε αποστάσεις, φοράνε μάσκες, προσέχουν. Ο φόβος, που παραδοσιακά φυλάει τα έρημα, ας ελπίσουμε ότι θα φυλάξει τους τουρίστες – εκτός από εμάς τους ίδιους, που είμαστε και καλύτερα παιδιά.

Τουρίστες στην Αθήνα
© Μαρία Μαρκέζη


Λόγω της νέας σύνθεσης των τουριστών μας, θα περίμενε κανείς ότι τα πιροσκί π.χ. σκίζουν σε πωλήσεις, αλλά όχι: τα σουβλάκια εξακολουθούν να είναι σε πρώτη ζήτηση, συνοδευόμενα από τσίπουρο, ρακί και όλο και πιο συχνά, βότκα.

Οι τουρίστες που δεν καταλαβαίνουμε τι λένε είναι καλύτεροι από τους καθόλου τουρίστες. Επιπλέον είναι ανεβαστικό, ίσως και ενθαρρυντικό, ότι τρώνε και πίνουνε, περισσότερο από τους παλιούς τουρίστες μας, αυτούς που καταλαβαίναμε…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ