Visual Browsing
Paraphernalia

Τέσσερα υπέροχα μαγαζιά στην Αθήνα με φυτά εσωτερικού χώρου

Τα φυτά εσωτερικού χώρου προσφέρουν πολλά περισσότερα από μία πρόσκαιρη τάση της εποχής.
© Paraphernalia
Επισκεπτόμαστε τέσσερα μαγαζιά με φυτά εσωτερικού χώρου στην Αθήνα.

Αν μιλάμε για τα φυτά εσωτερικού χώρου σαν τη νέα τάση ή hype, ίσως ξεκινάμε από τη λάθος αφετηρία. Τα φυτά δεν είναι άλλη μία μόδα του εξαμήνου. Χρειάζονται φροντίδα, αγάπη και λίγο περίσσευμα από το χρόνο σου και από την πλευρά τους θα σου δώσουν πολλά περισσότερα, πέραν της αισθητικής τους πλευράς και σαν μέρος της διακόσμησης του σπιτιού.

Αν, από την άλλη, πήρες φυτά από μόδα, για να βγάζεις φωτογραφίες στο Instagram, γιατί σου άρεσαν και κάποια ντιζαϊνάτα κεραμικά και γλάστρες, πολύ σύντομα θα εκτιμήσεις και τις ευεργετικές τους ιδιότητες. Σου δίνουν οξυγόνο, σου ανεβάζουν τη διάθεση, σε χαλαρώνουν και αποβάλλουν το στρες, κάνεις καλύτερο ύπνο σε πολλές περιπτώσεις, ενώ αναπνέεις καλύτερα. Ίσως τελικά και μερικές φωτογραφίες στο Instagram μπορούν να οδηγήσουν περισσότερους να βάλουν φυτά στο σπίτι τους, μια καλή αφορμή για να τα ανακαλύψουν.

Αν θέλετε να ψαχτείτε λίγο παραπάνω με τα φυτά εσωτερικών χώρων, με γλάστρες, κασπώ και αντικείμενα κηπουρικής, πέραν των αγαπημένων παραδοσιακών φυτωρίων και μαγαζιών της γειτονιάς, σας προτείνουμε να επισκεφτείτε τέσσερα μαγαζιά με φυτά στην Αθήνα, με νέους ιδιοκτήτες έτοιμους να σας λύσουν κάθε απορία. Σε κάποια από αυτά τα μαγαζιά μπορείτε να πιείτε και καφέ ή να αγοράσετε και άλλα αντικείμενα design, ενώ συχνά διοργανώνουν και workshops.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Σχετικα
Ακρόπολη: Ένας «παράδεισος» φυτών γύρω από τον Ιερό Βράχο
Ακρόπολη: Ένας «παράδεισος» φυτών γύρω από τον Ιερό Βράχο

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Paraphernalia | Athens (@paraphernalia.athens) στις 14 Απρ, 2020 στις 1:59 πμ PDT

«Όταν ανοίξαμε το 2014, ανάμεσα σε όλα τ' άλλα ξεκινήσαμε να φέρνουμε και μικρά κακτάκια μέσα σε χειροποίητα τσιμεντένια κασπώ και γυάλινα τεράριουμ. Μας άρεσε η ενασχόληση με τα φυτά έτσι κι αλλιώς και καθώς βλέπαμε, προς μεγάλη μας έκπληξη, η ζήτηση να αυξάνεται, αποφασίσαμε να έχουμε σε πιο σταθερή βάση. Έπειτα συνέπεσε και το μεγάλο μπαμ με το «green living», τα φυτά έγιναν παγκόσμιο trend στο interior με το οποίο ασχολούμαστε κι έτσι το gardening/plants section άρχισε να μεγαλώνει και να καταλαμβάνει όλο και περισσότερο χώρο στο κατάστημα.

Κάπως έτσι «πρασινίσαμε» το πατάρι μας, διαμορφώσαμε τον εξωτερικό μας χώρο και προσπαθήσουμε να δώσουμε ώθηση και ιδέες στους φίλους και πελάτες μας ώστε να «παρέμβουν» στα γκρίζα αστικά τοπία που τους/μας περιβάλλουν. Χαιρόμαστε που βλέπουμε νέους ανθρώπους να ασχολούνται ερασιτεχνικά ή επαγγελματικά με τα φυτά, σε μικρή η μεγάλη κλίμακα και ελπίζουμε όλο αυτό το ενδιαφέρον να παραμείνει και να επεκταθεί» μας λένε οι ιδιοκτήτες του Paraphernalia, ένα από τα μαγαζιά στο κέντρο της Αθήνας που το 2014 μέχρι και σήμερα προτείνει στην Αθήνα μερικά από τα πιο όμορφα χρηστικά αντικείμενα και είδη για το σπίτι, έπιπλα, φωτιστικά και αξεσουάρ.

«Φυτά εσωτερικού χώρου κυρίως, καλαθέες, αλοκάσιες, φυσικά πιλέα, φυλλόδεντρα, φίκους, αερόφυτα και αρκετά τροπικά ακόμα. Αμιγώς για τα φυτά μπορεί να βρει κάποιος απο ποτιστήρια, ψεκαστήρια, ψαλίδια, κηπουρικά κιτς και βούρτσες για τον καθαρισμό των φύλλων μέχρι botanical prints, βάζα υδροπονίας, ανάποδες γλάστρες, κεραμικά/μεταλλικά/χάρτινα κασπώ, βάσεις για γλάστρες, μακραμέ, καλάθια και λοιπά παραφερνάλια», μας απαντάει ο Γιώργο Καρράς και η Αγγελική Κουτρουλάκη από το Paraphernalia, σε συνέχεια της ερώτησης τι είδους φυτά και αντικείμενα μπορεί να βρει κάποιος στο χώρο τους.

Από το Paraphernalia στο ολόφρεσκο Mother Plants & Stuff στο Μετς, ένα νέο μαγαζί με φυτά που άνοιξε μόλις πριν δύο βδομάδες. «Η ιδέα υπήρχε από πάντα καθώς τα φυτά και τα πάντα γύρω από αυτά ήταν μια από τις κύριες ασχολίες μου για αρκετά χρόνια. 
Εργαζόμουν αρκετά χρόνια στο εμπόριο μόδας και όταν αυτή η διαδρομή έφτασε στο τέλος της ήρθε σαν φυσική εξέλιξη. Όσο για το Μετς, είναι μια πανέμορφη περιοχή που έχει κάτι που δεν συναντάς σε άλλες γειτονιές της Αθήνας που με κέρδισε και ταίριαζε πολύ σε αυτό που ήθελα να είναι το Mother , δεν μπορώ να το φανταστώ κάπου αλλού» μας λέει ο ιδιοκτήτης του, Μάνος Τζιαπώνης, που περίμενε επίμονα να λήξει το lockdown και το Mother Plants & Stuff να ανοίξει τις πόρτες του για τον κόσμο. «Στο Mother ανάλογα με την εποχή μπορεί κανείς να βρει από τα πιο απλά ως και κάποια από τα πιο ιδιαίτερα φυτά εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, όπως επίσης και διάφορα αντικείμενα γύρω από τα φυτά όπως κασπώ, ειδικά μιξ χώματος, ψαλίδια και εργαλεία για κηπουρική». Στο Mother Plants & Stuff μπορείς να διάφορα είδη από φυλλόδενδρα, φίκους, αλοκάσιες, όπως και διάφορα ανθοφόρα, ανάλογα και με την εποχή.

Αν μέσα σε αυτές τις λίγες βδομάδες έχει λάβει τα πρώτα μηνύματα από τον κόσμο, ο Μάνος μας λέει «Το μαγαζί είναι ανοιχτό μόλις δύο βδομάδες και ήδη έχω γνωρίσει αρκετούς νέους ανθρώπους που έχουν την ίδια τρέλα με εμένα για τα φυτά εσωτερικού χώρου, όπως επίσης και πολλούς που θέλουν να αρχίσουν να μάθουν περισσότερα. Η ενασχόληση με τα φυτά μας φέρνει πιο κοντά στη φύση που προσωπικά πιστεύω πως είναι μια από τις βασικές ανάγκες του ανθρώπου και μας επαναφέρει λίγο στην πραγματικότητα, μέσα σε αυτόν τον τρελό κόσμο που ζούμε».

Το μαγαζί με φυτά Kopria, πέραν του εμπνευσμένου ονόματος, σε λίγους μήνες θα κλείσει δύο χρόνια παρουσίας στην οδό Ερεσού στα Εξάρχεια. Ένα από τα μαγαζιά που θα σε κάνουν να αγαπήσεις τα φυτά εσωτερικού χώρου, φίκους, φτέρες, κάκτους, πέραν από κάθε hype και μόδα. Μία μικρή «αστική ζούγκλα» που «αναπνέει» ανάμεσα στις τσιμεντένιες κατοικίες αυτής της πόλης.

 

Όλοι περίμεναν να λήξει το lockdown και να ανοίξουν τα μαγαζιά, ιδιαίτερα οι ιδιοκτήτες που βλέπουν τα λειτουργικά έξοδα να «τρέχουν». Πόσο μάλλον αν το μαγαζί σου άνοιξε τον Ιανουάριο και μετά από δύο μήνες αναγκάστηκες, όπως όλοι, να το κλείσεις για ένα διάστημα. Το Minu Athens είναι η νέα άφιξη στην πόλη, βρίσκεται στην οδό Σαρρή στου Ψυρρή και θα μπορούσες να το χαρακτηρίσεις σαν ένα concept store που συνδυάζει τα φυτά εσωτερικού χώρου, τα design αντικείμενα και τον καλό καφέ. Το όνομά του προέρχεται από την αγγλική λέξη «minutia» που σημαίνει μικρές λεπτομέρειες. Με τα café να ανοίγουν ξανά αυτές τις ημέρες, μία επίσκεψη είναι επιβεβλημένη. Ίσως φύγεις και με ένα νέο φυτό στο χέρι, μαζί με τον καφέ που θα πιεις μέσα σε ένα το χαλαρωτικό «πράσινο» περιβάλλον.

Paraphernalia, Ι. Παπαρηγοπούλου 15, Αθήνα, 2130343663
Mother Plants & Stuff, Αναπαύσεως 16, Μετς, 2111181329
Kopria, Ερεσού 30, Εξάρχεια, 2111132535
Minu Athens, Σαρρή 50, Ψυρρή, 2103232022

Δειτε επισης

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5