1821 Digital Gallery
MBike
ΤΕΥΧΟΣ 724

Η πόλη με ποδήλατο

Ο ιδρυτής του MBike, Σπύρος Παπαγεωργίου, μας γράφει τις πιο όμορφες ποδηλατικές διαδρομές
Κέντρο, Φιλοθέη, Ιστορικό Τρίγωνο, Κεραμεικός, Εθνικός Κήπος, Πλάκα, Θησείο με το ποδήλατο. Ο Σπύρος Παπαγεωργίου, ιδρυτής του MBike, μας δείχνει τις διαδρομές.

Eπιμέλεια: Τάκης Σκριβάνος


Είναι αλήθεια πως η Αθήνα δεν είναι αυτό που θα ονομάζαμε «ποδηλατική πρωτεύουσα». Αυτό όμως δε σημαίνει πως δεν υπάρχουν διαδρομές, σε διαφορετικές συνοικίες της πόλης, που μπορεί κάποιος να απολαύσει με ασφάλεια και ηρεμία το ποδήλατό του.
MBike, Σπύρος Παπαγεωργίου
Ο ιδρυτής του MBike, Σπύρος Παπαγεωργίου

Από το κέντρο στη θάλασσα
Δεν θα γινόταν να μην ξεκινήσουμε από τον σημαντικότερο ποδηλατόδρομο της Αθήνας: Ξεκινά από την αρχή της οδού Θεσσαλονίκης, κάτω από τη Γέφυρα Πουλόπουλου, στο Θησείο, και φτάνει (με δύο μικρές διακοπές) ως το ΚΠΙΣΝ και την Πλατεία Νερού. Είναι μια ευθεία περίπου 6 χιλιομέτρων – δεν γίνεται να χαθείτε. Η διαδρομή είναι εύκολη, γρήγορη, απολαυστική και –κυρίως– επίπεδη!

Η χαρά της Φιλοθέης
Μια βόλτα στους δρόμους της Φιλοθέης –από την Καποδιστρίου ως την Κηφισίας και το Παλαιό Ψυχικό– αποδεικνύει πως υπάρχουν ακόμα μέρη στην Αθήνα για να κάνεις ποδήλατο! Φαρδείς δρόμοι, ήσυχοι, ένα ποταμάκι, πάρκα, συνάδελφοι δρομείς, σκυλάκια που κάνουν τη βόλτα τους αποτελούν το ιδανικό τοπίο για να απολαύσει κάποιος την ποδηλατάδα του στην «εξοχή». Ιδανική είσοδος από την Καποδιστρίου. Παίρνεις την Παπαφλέσσα, συνεχίζεις στην Αγ. Φιλοθέης και φτάνεις ως την Κηφισίας. Αυτό από μόνο του είναι 2 χλμ. πήγαινε και 2 χλμ. έλα. Αν είσαι αρκετά τεμπέλης και το κάνεις 5 φορές, έκανες 20 χλμ.! Αν σου αρέσουν οι εξερευνήσεις, μπορείς να πάρεις τη Γεωργίου Βεντήρη κατά μήκος του Ποδονίφτη, να επιστρέψεις μέσω της Ελληνικού Στρατού στην Παπαφλέσσα και από κει να κατευθυνθείς προς το Παλαιό Ψυχικό. Η βόλτα τελειώνει όταν αποφασίσεις πως… τελείωσε. Διαφορετικά μπορείς εύκολα να κάνεις 40 χιλιόμετρα, χωρίς ποτέ να βγεις από τα όρια του δήμου και να μην το καταλάβεις.

MBike
Σχετικα
Στη Λίμνη Πλαστήρα έσπασε ο πάγος - Στο νερό επισκέπτες (βίντεο)
Στη Λίμνη Πλαστήρα έσπασε ο πάγος - Στο νερό επισκέπτες (βίντεο)

Από το Ιστορικό Τρίγωνο στον Κεραμεικό
Για τα παιδιά της πόλης, η καρδιά της Αθήνας προσφέρει αρκετές ευκαιρίες για ποδηλατικές εξερευνήσεις. Ξεκινάμε από τα πεζοδρομημένα στενά του Ιστορικού Τριγώνου, οδηγώντας αργά και προσεχτικά – δίνοντας πάντα προτεραιότητα στους πεζούς. Αφού ανακαλύψει κάποιος τις αλλαγές της διαμόρφωσης του Ιστορικού Τριγώνου μπορεί να περάσει απέναντι την Αθηνάς από τη Βύσσης και να περιπλανηθεί στου Ψυρρή. Από κει μπορεί να καταλήξει στην Πλατεία Αγίων Ασωμάτων, να ακολουθήσει τον πεζόδρομο της Ερμού, μπροστά από τον Κεραμεικό και να βγει στην Τεχνόπολη, στο Γκάζι. Από την Τεχνόπολη, δεξιά στην Ιάκχου, διασχίζεις την Ιερά Οδό (με προσοχή) και βρίσκεσαι στη Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η Μεγάλου Αλεξάνδρου είναι σχετικά κεντρικός δρόμος και έχει κίνηση αλλά εδώ η χαρά είναι να περιπλανηθεί κάποιος στα στενάκια του Κεραμεικού, τους πεζοδρόμους και τις πλατείες. Η στάση για καφέ ή ποτό (ένα, όχι πολλά γιατί οδηγούμε) κρίνεται επιβεβλημένη.

Εθνικός Κήπος - Πλάκα - Θησείο
Με εκκίνηση τον Εθνικό Κήπο –και μια βόλτα εκεί– μπορεί κάποιος να περάσει εύκολα απέναντι στην Πλάκα από το φανάρι, στο ύψος της Βασ. Όλγας. Ακολουθώντας πορεία προς τα αριστερά, φτάνει εύκολα στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου και κατηφορίζει προς Θησείο. Εδώ υπάρχουν δύο επιλογές: να πάει προς Μακρυγιάννη, Πετράλωνα ή να φτάσει ως το σταθμό του τρένου του Θησείου και μετά αριστερά Πετράλωνα. Εκεί, αν θέλει να μεγαλώσει τη βόλτα, μπορεί να φτάσει εύκολα στη Θεσσαλονίκης και να πάρει τον ποδηλατόδρομο που λέγαμε πριν και να φτάσει Φάληρο.

MBike

Για mountain bike κοντά στην πόλη
Κλασικός προορισμός ποδηλάτου στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, το Άλσος Συγγρού. Για να το ευχαριστηθείτε απαιτείται ένα ποδήλατο που να μπορεί να πατήσει σε βατούς χωματόδρομους – δηλαδή ΜΤΒ, Trekking αλλά ακόμα κι ένα κλασικό πόλης, με λίγη προσοχή. Οι διαδρομές είναι πολλές, με πιο απλές τις εξωτερικές που κυκλώνουν το άλσος αλλά και τους ενδιάμεσους χωματόδρομους. Mπορείτε να περάσετε αρκετές ευχάριστες ώρες εκεί και στη συνέχεια, φεύγοντας από την κεντρική είσοδο, να κατευθυνθείτε προς Κηφισιά για μια μεγάλη βόλτα στους ποδηλατόδρομους της Κηφισιάς. Η επιστροφή μπορεί να γίνει μέσα από το πάρκο της Κηφισιάς ως το τρένο και φόρτωμα του ποδηλάτου στο τελευταίο βαγόνι. 

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5