1821 Digital Gallery

Βαρβάκειος: Πώς θα μπορούσε να αναδειχθεί η κεντρική αγορά

varkvakeios
Στον πρώτο όροφο της αγοράς προτείνεται η δημιουργία εσωτερικού εξώστη για τη χρήση του από καταστήματα εστίασης
Φανταστείτε να απολαμβάνετε τον καφέ σας από την ταράτσα της Βαρβακείου Αγοράς
  • A-
  • A+
0

Η νέα δημοτική αρχή που θα αναδειχθεί από τις εκλογές του Μαΐου έχει την ευκαιρία να υλοποιήσει τη μελέτη που έχει πραγματοποιηθεί από τον Οργανισμό Κεντρικών Αγορών και Αλιείας Αθηνών με τη συμβολή της εταιρείας συμβούλων AMBIO A.E. για την αναμόρφωση της Βαρβακείου Αγοράς και της πλατείας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Καθημερινής, η υλοποίηση της μελέτης θα έχει τα εξής αποτελέσματα: διατήρηση και ανάδειξη της μοναδικότητας του ιστορικού κτιρίου της αγοράς, επαναφορά της ασφάλειας, αξιοποίηση του τουριστικού προφίλ της περιοχής.

Από τη στιγμή που θα ξεκινήσει το έργο αναμόρφωσης της Βαρβακείου, μπορεί να ολοκληρωθεί ακόμη και μέσα σε ένα χρόνο, υπό την προϋπόθεση, βεβαίως, ότι θα κλείσει η αγορά για όσο διάστημα διαρκούν οι εργασίες. Εναλλακτικά, η αποκατάσταση μπορεί να γίνει τμηματικά.

varvakeios1
Στην ταράτσα της Βαρβακείου Αγοράς τουρίστες και καταναλωτές θα απολαμβάνουν τον καφέ τους με θέα τη σύγχρονη και καθαρή πλέον πλατεία
Σχετικα
Κορωνοϊός: 5.157 νέα κρούσματα σήμερα - Πού εντοπίζονται
Κορωνοϊός: 5.157 νέα κρούσματα σήμερα - Πού εντοπίζονται

Οι βασικοί άξονες της πρότασης της AMBIO είναι οι ακόλουθοι:

• Αφαίρεση του δώματος (κάτι σαν καπάκι) που κατασκευάστηκε το 2004 με την ολοκλήρωση της ανάπλασης της πλατείας και είχε ως αποτέλεσμα την ανύψωσή της από την οδό Αθηνάς. Σήμερα, δυστυχώς, αποτελεί σημείο συνάντησης των χρηστών ναρκωτικών ουσιών. Ας σημειωθεί ότι κάτω από αυτό το «καπάκι» υπάρχει ένα δαιδαλώδες σύμπλεγμα δωματίων που σήμερα δεν χρησιμοποιούνται. Με την αφαίρεση του δώματος μπορεί να αξιοποιηθεί αυτός ο «θησαυρός» που βρίσκεται από κάτω, έτσι ώστε να αναβαθμιστούν τα καταστήματα οπωρολαχανικών (σημειωτέον, σήμερα δεν έχουν καν δικό τους ρεύμα, αλλά το παίρνουν από αλλού με... μπαλαντέζες) και να δημιουργηθεί κίνηση στην εσωτερική πλευρά της πλατείας με τη λειτουργία και καταστημάτων εστίασης. Η αξιοποίηση της εσωτερικής πλευράς της πλατείας έχει το πλεονέκτημα ότι δεν προκαλεί κίνηση στον δρόμο και δεν φέρνει σε επαφή τους επισκέπτες της αγοράς με τα οχήματα. Επίσης, έτσι δημιουργείται νοητά ένα ενιαίο πέρασμα από το αίθριο της Κεντρικής Αγοράς, που βρίσκεται απέναντι στην πλατεία, προσδίδοντας μία ενιαία ταυτότητα στα δύο σημεία. Στις δύο γωνίες της πλατείας προβλέπεται η τοποθέτηση αναδυόμενων συμπιεστών απορριμμάτων (press containers).

• Ενοποίηση του υπόγειου πάρκινγκ που βρίσκεται κάτω από την πλατεία με το υπόγειο που βρίσκεται κάτω από την αγορά, καθώς και διάνοιξη του διαδρόμου γύρω από τα υπόγεια των καταστημάτων. Ετσι διασφαλίζεται η απρόσκοπτη τροφοδοσία των καταστημάτων και η αποκομιδή των απορριμμάτων, χωρίς να κλείνει ο δρόμος και χωρίς να ενοχλούνται οι επισκέπτες. Εδώ, βεβαίως, απαιτείται η εκπόνηση στατικής μελέτης, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι δυστυχώς δεν έχουν βρεθεί ακόμη τα αρχικά σχέδια του κτιρίου της Βαρβακείου.

Σχετικα
Εσύ δοκίμασες το αραβικό brunch του Baba Ghanoush;
Εσύ δοκίμασες το αραβικό brunch του Baba Ghanoush;

• Δημιουργία εσωτερικού εξώστη στο κτίριο της Βαρβακείου Αγοράς, όπου πιθανώς θα μπορούσαν να εγκατασταθούν καταστήματα εστίασης.

• Αξιοποίηση της ταράτσας της Βαρβακείου Αγοράς, που σήμερα δεν χρησιμοποιείται. Εκεί θα μπορούσαν επίσης να λειτουργούν καφέ, εστιατόρια, μπαρ.

• Στο κτίριο της κλειστής αγοράς προβλέπεται, επίσης, εκσυγχρονισμός των πάγκων και τοποθέτησή τους με τρόπο τέτοιο ώστε να μην εμποδίζεται η κίνηση.

varvakeios2
Η αξιοποίηση της εσωτερικής πλευράς της πλατείας εξυπηρετεί τους πεζούς, χωρίς να προκαλείται κίνηση στους δρόμους που βρίσκονται περιμετρικά

Πληροφορίες: Καθημερινή

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5