1821 Digital Gallery

To πιο εντυπωσιακό φιλμάκι για την Αθήνα έχει την υπογραφή του Αλέξανδρου Μαραγκού

Το πορτρέτο μιας μητρόπολης που μεταβάλλεται διαρκώς κάνει το γύρο του κόσμου και ο δημιουργός του μιλάει στην A.V.

Αυτό είναι ένα βίντεο-πραγματική διαφήμιση για την πόλη που αξίζει να διαδοθεί. Χρειάστηκαν 90 μέρες για να καταλήξει σε λιγότερο από 5 λεπτά στον αντικατοπτρισμό της σύγχρονης οπτικής της Αθήνας που μετρά χιλιάδες χρόνια ιστορίας. Μια μη αφηγηματική ταινία μικρού μήκους, ένα πορτρέτο μιας μεταβαλλόμενης μητρόπολης από τον βραβευμένο φωτογράφο και σκηνοθέτη Αλέξανδρο Μαραγκό, ένα φιλμ - φόρος τιμής στην πρωτεύουσα της Ελλάδας.

Γυρισμένο τις νύχτες, το Athens City-A Portrait Of A Changing Metropolis «σκαρφάλωσε» στις ψηλότερες στέγες, τους λόφους και τα βουνά της Αττικής προκειμένου να εξερευνήσει τον αστικό πυρήνα, το κέντρο της πόλης και τη μεγάλη εικόνα που παρουσιάζει «το κλεινόν άστυ» μέσα από την αρχιτεκτονική του. Από την ποικιλομορφία του αστικού τοπίου που το μπετόν βασιλεύει στα αρχαία μνημεία και τα μοντέρνα κτίσματα που ορθώνονται στον ορίζοντά μας, η κάμερα εστιάζει, απομακρύνεται και αφήνει τις 60.000 εικόνες από τις οποίες φτιάχτηκε να μας βάλουν σε σκέψεις, χωρίς λέξεις, χωρίς φτηνά τρικ.

Ένα από τα σημεία που επέλεξε ο Αλέξανδρος Μαραγκός ήταν η στέγη Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που η ελληνική αστυνομία έδωσε άδεια γυρίσματος για να χρησιμοποιήσει κάποιος την ταράτσα της έδρας της.

Σχετικα
Αλέξανδρος Μαραγκός: Η Αθήνα σε ένα ανεπανάληπτο timelapse
Αλέξανδρος Μαραγκός: Η Αθήνα σε ένα ανεπανάληπτο timelapse

Ηyperlapse, timelapse and drivelapse τεχνικές σε ανάλυση 5Κ και λήψεις με Canon 5D Mark III και φακούς της σειράς L, κυρίως στα 200mm και 400mm, είναι οι μέθοδοι και τα εργαλεία που προτίμησε για να φέρει εις πέρας την ιδέα του. Η επεξεργασία και η βαθμολόγηση έγιναν στα Adobe Premiere Pro και Adobe After Effects. Η ταινία ολοκληρώθηκε για το διαδίκτυο σε αναλογία διαστάσεων 1920x870, 2.20: 1 και είναι διαθέσιμη σε ανάλυση 5Κ. Η υποβλητική μουσική είναι από τον Tony Anderson. Χάος και αρμονία μαζί, τι είναι αυτό που κάνει αυτή την πόλη να αντέχει στο χρόνο και να μην μπορεί να συγκριθεί με καμία άλλη; Συζητήσαμε με τον Αλέξανδρο Μαραγκό για να μάθουμε περισσότερα…   

Τι σε παίδεψε περισσότερο για να ολοκληρώσεις αυτό τον οπτικοακουστικό ύμνο;
Το φιλμ αποτελείται κυρίως από hyperlapse, μια τεχνική κινηματογράφισης που χρειάζεται ιδιαίτερη υπομονή και είναι εξαιρετικά χρονοβόρα και επίπονη. Είναι η πρώτη φορά που την χρησιμοποίησα ως μέσο αφήγησης και ένιωσα από πρώτο χέρι τι αντίκτυπο έχει πάνω σου. Όταν ολοκληρώνεις όμως το γύρισμα και βλέπεις το υλικό έτοιμο, ξεχνάς αμέσως τα πάντα γιατί το αντάλλαγμα σε αποζημιώνει.

Σχετικα
Υπέροχες φωτογραφίες του Γαλαξία πάνω από την Ελλάδα
Υπέροχες φωτογραφίες του Γαλαξία πάνω από την Ελλάδα

Τι βλέπεις να αλλάζει στην Αθήνα μεγαλώνοντας μαζί της;
Η Αθήνα είναι μια πόλη που αναπτύσσεται και μεταβάλλεται διαρκώς. Σίγουρα οι ρυθμοί δεν είναι οι ίδιοι που ήταν κάποτε, η εικόνα όμως της πρωτεύουσας έχει βελτιωθεί σε αρκετές περιοχές αισθητά. Το εντυπωσιακό είναι ότι μερικές από τις μεγαλύτερες αλλαγές έχουν γίνει μέσα στα χρόνια της κρίσης. Από το διαμάντι που λέγεται ΚΠΙΣΝ και τη νέα μοντέρνα αρχιτεκτονική piazza που αναπτύσσεται γύρω του, μέχρι τις πιο μικρές αλλά εξίσου όμορφες πινελιές στο αστικό τοπίο, η πόλη έχει αποκτήσει αδιαμφισβήτητα μερικές πανέμορφες γωνίες. Φυσικά δεν είναι όλα ρόδινα και όπως όλες οι μεγαλουπόλεις έτσι και η Αθήνα έχει την άσχημη πλευρά της αλλά σημασία έχει με τι μάτια αποφασίζεις να την δεις και τι μπορείς να κάνεις για να την καλυτερεύσεις.

Ποιο είναι το ομορφότερο σημείο για να χαζέψει κανείς την πόλη;
Είναι πολλά τα σημεία με εξαιρετική θέα αλλά αν έπρεπε να διαλέξω μόνο ένα, θα σου έλεγα τον Λυκαβηττό. Είναι από τα αγαπημένα μου μέρη και η θέα της Ακρόπολης από εκεί με συγκινεί πάντα όσες φορές κι αν την δω.

Προτιμάς το πρωινό ή το νυχτερινό «πρόσωπο» της;
Νομίζω ότι μου αρέσει περισσότερο να βλέπω το νυχτερινό της πρόσωπο. Τα φώτα της πόλης είναι πάντα μαγευτικά και μπορείς να αντιληφθείς ακριβώς την ζωή που υπάρχει στα στενά της. Ειδικά όταν την παρακολουθείς από ψηλά η εικόνα είναι πάντα εντυπωσιακή, κάτι που δεν συμβαίνει απαραίτητα κάθε φορά που βρίσκεσαι στον δρόμο. Νύχτα λοιπόν.

Είσαι αισιόδοξος για το μέλλον της ή όχι;
Είμαι γενικότερα αισιόδοξος ως άνθρωπος οπότε είμαι αισιόδοξος και για την πόλη μου. Γίνονται διαρκώς θετικά βήματα προς την σωστή κατεύθυνση. Γι’ αυτό άλλωστε και οι πολίτες αγκαλιάζουν αμέσως οτιδήποτε νέο δημιουργείται στην πόλη.

Θεωρείς πως έχει γίνει πετυχημένη τουριστική προβολή της πόλης ή όχι;
Τα περασμένα χρόνια υπήρχε σίγουρα μια στασιμότητα και μια κωλυσιεργία. Τον τελευταίο καιρό όμως και ειδικά μετά την δημιουργία της σύμπραξης ATP μεταξύ Δήμου, Aegean και Αεροδρομίου υπάρχει μια εξαιρετικά δυνατή συμμαχία που μπορεί να φέρει και πολύ καλά αποτελέσματα. Αν τα σύγχρονα ψηφιακά μέσα αξιοποιηθούν σωστά και έξυπνα, είναι σίγουρο ότι και η προβολή της πόλης θα είναι επιτυχημένη.

Τι σκέφτεσαι όταν ακούς τη λέξη Αθήνα;
Έρωτας!

Ακολουθήστε τον φωτογραφικό κόσμο του Αλέξανδρου Μαραγκού στo site του, στο
facebook, στο Instagram και στο Twitter.

Back to top

Προσεχως

«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών
20.06.2022
«Επέστρεφε» Αναφορά στον Κ. Π. Καβάφη - Ατομική Εκθέση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5