Visual Browsing
Το βράδυ της Τετάρτης το Πεδίον του Άρεως είχε κόσμο

Το βράδυ της Τετάρτης το Πεδίον του Άρεως είχε κόσμο

Ένα ανοιχτό, πράσινο και καθαρό πάρκο ζήτησαν οι κάτοικοι της περιοχής. Η A.V. ήταν εκεί
ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΡΑΤΖΑΣ

«Επιμένουμε για ένα Πεδίον του Άρεως ανοιχτό, ελεύθερο, φωτισμένο, πράσινο και καθαρό» ήταν το μήνυμα που έστειλαν περισσότεροι από 1.000 κάτοικοι της περιοχής το βράδυ της Τετάρτης, σε μια συμβολική εκδήλωση που πραγματοποίησαν κινήσεις πολιτών. Το σημείο συνάντησης ήταν το άγαλμα της Αθηνάς και ακολούθησε ένα μικρό «οδοιπορικό» στο πάρκο, με τους συμμετέχοντες να κρατούν φακούς, φαναράκια, ακόμα και λαμπάδες, για «να φωτίσουν το πάρκο».

 

Πάντως, πολλές από τις λάμπες του πάρκου το βράδυ της Τετάρτης δούλευαν κανονικά και οι παρευρισκόμενοι έλεγαν ότι η περιφέρεια Αττικής έσπευσε να τις επισκευάσει, από την ίδια κιόλας ημέρα που ανακοινώθηκε η ημερομηνία της εκδήλωσης. Αισθητή από το πάρκο ήταν η απουσία των τοξικοεξαρτημένων, ύστερα από τις συνεχείς «σκούπες» των τελευταίων ημερών και ωρών, ενώ ΜΑΤ βρίσκονταν στην είσοδο από την πλευρά του αγάλματος του Κωνσταντίνου και περιπολικά κινούνταν εντός του πάρκου. Για την ιστορία, πολλοί από τους τοξικοεξαρτημένους παράλληλα είναι και άστεγοι, αλλά στην Αθήνα δεν υπάρχει καμία δομή για άστεγους τοξικοεξαρτημένους, παρά μόνο τα κλειστά θεραπευτικά προγράμματα, στα οποία υπάρχει μια διαδικασία για να γίνει κανείς δεκτός.

 Θανάσης Καρατζάς

Σχετικα
14 πάρκα και ανοιχτοί χώροι στην Αθήνα για σωματική άσκηση
14 πάρκα και ανοιχτοί χώροι στην Αθήνα για σωματική άσκηση

Μικροεπεισόδιο έγινε στην αρχή, όταν η αντιπεριφερειάρχης Αθηνών, αρμόδια και για τα θέματα του πάρκου, Ερμίνα Κυπριανίδου, θέλησε να μιλήσει, όμως δεν της επετράπη κι εκείνη έκανε λόγο για αντιδημοκρατική αντιμετώπιση. Δυο τρεις από τους παρόντες ύψωσαν αρκετά τους τόνους απέναντι σε άλλους εκπροσώπους της περιφέρειας (που είπαν «δεν κρυβόμαστε, εδώ είμαστε, δεν είναι ίδιο το πάρκο με πριν από δύο χρόνια»), αλλά απομονώθηκαν από τους πιο ψύχραιμους.

 Θανάσης Καρατζάς

Όπως και να έχει, ο λόγος δεν δόθηκε σε κανέναν από τους δημοτικούς συμβούλους της Αθήνας και άλλους ανθρώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, παρά μόνο σε εκπροσώπους των κινήσεων πολιτών που διοργάνωσαν την εκδήλωση, οι οποίες ήταν ο «Αναπτυξιακός και Εξωραϊστικός Σύλλογος “Αθηνά”», η «Επιτροπή Κατοίκων για το Πεδίο του Άρεως», οι «Φίλοι των Αστέγων του Πεδίου Άρεως» και η «Επιτροπή Γονέων για το Πεδίο του Άρεως».

Σχετικα
Οδηγός σκότωσε έναν από τους πιο γνωστούς σκύλους της Αθήνας
Οδηγός σκότωσε έναν από τους πιο γνωστούς σκύλους της Αθήνας

 Θανάσης Καρατζάς

Οι άνθρωποι, ηλικιωμένοι, ζευγάρια με μικρά παιδιά στα καρότσια, πολλοί με τα σκυλιά τους, ένας που είχε πάει με το σαξόφωνό του κι έπαιζε, πέρασαν από τη πλατεία Γαρδένιας, από τη διαδρομή των Πλατανιών («που δεν πρόλαβε να φωτίσει η περιφέρεια», όπως έλεγαν), από το κτίριο Οικονομίδη και κατέληξαν στην πλατεία Πρωτομαγιάς. Είπαν ότι τα δύο περίπτερα/αναψυκτήρια που βρίσκονται εντός του πάρκου πρέπει να λειτουργήσουν γιατί θα βοηθήσουν στο να υπάρχει ζωή και κίνηση, ζήτησαν να λειτουργήσουν οι δημόσιες τουαλέτες, αναρωτήθηκαν γιατί δεν προκηρύχθηκε διαγωνισμός για το κτίριο Οικονομίδη και γιατί δε λειτουργεί το σιντριβάνι με το ανακυκλούμενο νερό, όπως είχε υποσχεθεί η περιφέρεια, δήλωσαν ότι δεν αντιδικούν με την περιφέρεια αλλά θέλουν συνεργασία, δεν έδωσαν και πολλή σημασία σε λίγους που έλεγαν περί Πακιστανών, Ινδών κ.λπ. που έχουν κάνει κατάληψη στο πάρκο, υποσχέθηκαν ότι θα αφήσουν τους καναπέδες και την αδράνεια γιατί η μαζική συμμετοχή μπορεί να φέρει αποτέλεσμα.

 Θανάσης Καρατζάς

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το σύνθημα Επιμένουμε Πεδίον του Άρεως, όπως είναι και η ονομασία στο Facebook της ομάδας που προσπαθεί να συντονίσει όλες τις κινήσεις πολιτών που δραστηριοποιούνται εκεί. Επόμενη συνάντηση, πιθανότατα στο τέλος Οκτωβρίου, Κυριακή μεσημέρι, στο άγαλμα του Κωνσταντίνου.

 Θανάσης Καρατζάς

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5